oszustwo interenetowe,wyłudzenie

• Autor wątku Autor wątku konro99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

konro99

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
witam
mam takie pytanko mój kolega wyłudził pieniądze prze internet podają się za sprzedawce papierosów bez akcyzy jednak ze zawartość jej byłą inna po pól roku dostał wezwanie na policje we wtorek am iść zeznawać w tej sprawie. z tego co wiem była na zeznaniu jego mama jako właściciel komputera ponieważ mają nr IP oraz nr konta na który przyszedł przelew .

paczka została wysłana z innych danych dane do przelewu tez były inne tylko nr był właściwy

co mu grozi w takim wypadku jeżeli ukaże skruchę i chęć naprawienia szkody?? czy jeśli zwróci pieniądze postępowanie zostanie zakończone i obejdzie się bez sprawy sądowej? jaką kare może ponieść ? jest uczniem szkoły średniej nie i nie pracuje pochodzi z dość ubogiej rodziny

kwota wyłudzania z tego co wiem to 350 zł

na wezwaniu jest zaznaczone ze ma zeznawać w formie świadka!

dodam jeszcze ze kolega chce poddać się dobrowolnie karze i naprawić wyrządzoną szkodę poprzez zwrot pieniędzy.

Mój znajomy jakiś czas temu zrobił podobny numer na allegro, po jakimś czasie został wezwany na komendę, powiedzieli mu co i jak, przyznał się do winy bo mieli masę dowodów, a więc kombinowanie nic by mu nie dało, i również chciał zwrócić pieniądze. Niestety nie dało rady już nic z tym zrobić, i z tego co wiem, nie dość, że dostał wyrok w zawieszeniu, to jeszcze musiał zwrócić kasę + koszty sądowe.

czyli wyłudzenie na taką kwotę przez osobę nigdy nie karaną dobrowolnie poddającą się karze i wyrażająca chęć naprawienia szkody może mieć takie konsekwencje i wyrok będzie tak surowy??

proszę o pomoc kolega ma jutro zeznawać!!

konro99 napisał:
czyli wyłudzenie na taką kwotę przez osobę nigdy nie karaną dobrowolnie poddającą się karze i wyrażająca chęć naprawienia szkody może mieć takie konsekwencje i wyrok będzie tak surowy??
Zawiasy i grzywna za oszustwo to nie jest surowy wyrok - raczej standardowy ze wskazaniem na łagodny. To, że nie był karany i okazuje skruchę prawdopodobnie pomoże mu uniknąć kary bezwzględnego więzienia.
Koszty postępowania i naprawienie szkody to nie kara.

Powrót