Oszustwo Internetowe

• Autor wątku Autor wątku Busiu17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Busiu17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam Piszę w takiej sprawie, wystawiłem laptopa na tablicy.pl I napisał do mnie koleś z NIEMIEC niejaki "Aptem Luis" Że bierze tego laptopa i daje mi za niego 510 Euro. Chce go kupić dla kolegi z Nigerii i wszystko ok. Podałem dane kontaktowe, i nr banku do wpłaty sumy. Napisał mi że dodaje jeszcze 100 Euro na wysyłkę, Dzisiaj tj. 11/03/2013r. Przyszedł mi na e-maila potwierdzenie od Banku CREDIT EUROPE BANK że pieniądze są i czekają na moje potwierdzenie wysyłki wtedy pieniądze dotrą na moje konto. Czy to jest prawda, mam wszystkie e-maile pisane z Tym Kolesiem. i 3 e-maile dotyczącej tej niby wpłaty na konto, ale jak wyślę potwierdzenie wtedy będę miał pieniądze na swoim koncie. Czy nie zostałem oszukany.? Czy to jest prawda .? Proszę o Pomoc.

Przed chwilą dostałem e-maila o treści następującej:
Witaj Jaroslaw,

Dzień dobry tam, jak minął dzień dzisiaj? ... Chciałem tylko poinformować, że płatność za przedmiot dokonano od 15.00PM Niemcy czasu, a ja odbierać pocztę z potwierdzeniem płatności z mojego banku, że suma 610Euro zostały odjęte z mojego konta i zostanie przelana na konto, więc chcę, żebyś się na wysyłkę przedmiotu jak najwcześniejszym jutro rano i wrócić do mnie i mojego banku z otrzymania przesyłki w celu weryfikacji.

Dziękuję bardzo za zrozumienie i współpraca

Teraz czekają na odpowiedź

Luis

Czy koleś pisze prawde.?

Tu 2 e-mail o niby wpłaceniu do banku :

Payment Notification
Transaction code: 9GW755953*******

Dear Jaroslaw Bus,

Congratulations !!! You have Instant Bank Transfer for auction Payment of € 610.00 EUR from Mr. Aptem Luis has paid you via Credit Europe Auction Payment. This payment has been successfully processed and has been Approved. Details of the transaction is provided bellow:
Buyers Account Details
Account Name: Aptem Luis
Bank Name: Credit Europe Bank
Bank Code: CE00931UK
Account Number: 592542625236000
Bank Location: England,UK

Kłamie cały czas.?

to jedna z wielu wariacji przekrętu nigeryjskiego.

Dzięki Panowie, nakręciłem się strasznie na to, ale zachowałem zdrowy rozsądek, i nie dam się oszukać. Jeszcze raz Dzięki.

nie zdziw się jak dostaniesz maila od FBI, CIA czy tam KGB albo wszystkich razem odnośnie niezrealizowanej tranzakcji:<

Kalos mam się tego bać czy po prostu puścić bogiem tego e-maila.?

Panowie Dziś napisał do mnie Ten Koleś. I chyba prawdę piszę że wysłał pieniądze nie wiem pomocy Oto Jego E-mail :
-----------------------------------------------------------
Halo
Dzień dobry, płatności wysyłane dostać mój statek pozycji w dniu dzisiejszym i wysyłać przesyłki zeskanowany odpis mojego banku w celu weryfikacji i aktywacji, ponieważ płatność za przedmiot został wykonany od wczoraj, i chcę żebyś wiedział, że interpol dochodzenie departament jest monitorowanie tego wpłacie na konto, więc musisz zrobić wysyłkę dzisiaj, tak, że można mieć swoje pieniądze już dziś.

Dziękuję bardzo za zrozumienie i współpraca

Pozdrowienia.
Luis
----------------------------------------------------------
A oto 2 E-mail od Banku :
----------------------------------------------------------
Credit Europe Security Center is using this mail to remind you of the transaction between you and "Mr. Aptem Luis" about the item to be shipped. We are yet to receive the Shipment Tracking Number details of the transaction and your money is still in our Database with the total amount of € 610.00 Euro ready to be credited into your account once we verify the Shipment Tracking Number. We will like you to know that the buyer has already made the payment which we have already sent you confirmation message of that and we would have credited your account before this time but we are waiting for the Shipment Scan Copy from you to verify the Shipment which is our new method of protecting both Buyer and Seller involve in transaction which most of our verified customers have fall victim in the past. We will like to let you know that the money cannot be refunded back at this time because it is approved to be credited to your account.So therefore you are committed to make the Shipment as requested by your buyer so as to follow the rules and procedure of Credit Europe. We await the Shipment Details.

So therefore we are still awaiting your response about the transaction between you and "Mr. Aptem Luis", We will like to bring this to your attention that the Shipment must be sent to address Below.
---------------------------------------------------
Co o tym sądzić mam.?

No ok, oleje to.. Heh.. Dzięki.

Czlowieku nie bądź naiwny to wszystko jest podszykowane. Rozumiem, że adres podał Ci do Nigerii (miejsca zamieszkania jego rzekomo kolegi) ?
To wlasnie w Nigerii takie przekręty się robi, np. przelejesz coś przez western union i juz tego nie masz szans odzyskać, kamien w wode. Kiedys bardzo dużo sie interesowałem przekrętami Nigeryjskimi... Wlasnie Nigeria z tego słynie.
Kaleczenie J. Polskiego w wiadomościach jest to celowa prowokacja, ma to uwiarygodnić ofierze, że osoba długi czas nie miała z Polską.

Jeremypitbull napisał:
Czlowieku nie bądź naiwny to wszystko jest podszykowane. Rozumiem, że adres podał Ci do Nigerii (miejsca zamieszkania jego rzekomo kolegi) ?
To wlasnie w Nigerii takie przekręty się robi, np. przelejesz coś przez western union i juz tego nie masz szans odzyskać, kamien w wode. Kiedys bardzo dużo sie interesowałem przekrętami Nigeryjskimi... Wlasnie Nigeria z tego słynie.
Kaleczenie J. Polskiego w wiadomościach jest to celowa prowokacja, ma to uwiarygodnić ofierze, że osoba długi czas nie miała z Polską.

To nie kaleczenie, tylko zwykły translator :) . Ja zawsze na tego typu wiadomości wysyłam im maila ze zdjęciem środkowego palca :)

polkom napisał:
To nie kaleczenie, tylko zwykły translator :) . Ja zawsze na tego typu wiadomości wysyłam im maila ze zdjęciem środkowego palca :)

Rzeczywiscie to ma sens.

Busiu17 napisał:
Panowie Dziś napisał do mnie Ten Koleś. I chyba prawdę piszę że wysłał pieniądze nie wiem pomocy
Nigdy nie wysyłaj sprzedawanej rzeczy za granicę, jeśli nie uzyskasz potwierdzenia od swojego banku, że pieniądze już wpłynęły na Twoje konto. A jak komuś się spieszy, to niech idzie do sklepu, a nie kupuje przez internet.

Oczywiście w tym przypadku mamy do czynienia z bezczelnym oszustwem, ale zapamiętaj na przyszłość.

No tak , Pierwszy raz napotkałem się na takie coś, a szukałem na necie o czymś takim i znalazłem to forum tak więc napisałem. To już wole wystawić na E-bay'u. A z tym Palcem do dobry pomysł.;)

Powrót