Oszustwo internetowe.

• Autor wątku Autor wątku avancy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

avancy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Dnia 12.07.2015r. o godz. 18 na stronie standardgsm.com zrobiłam zakup telefonu komórkowego za kwotę 629,74zł, przesyłka darmowa. Przed zakupem nie trzeba było rejestrować się, po prostu podać dane do wysyłki, konto automatycznie zostało stworzone. Mam screeny z potwierdzeniem zakupu przeze mnie danego aparatu. Przelew został dokonany przez pośredniczą firmę Transferuj.pl. Zaniepokojona wczytałam się w komentarze na wielu forach na temat danej strony i z tego co się dowiedziałam to firma wysyła chińskie podróbki lub używane przedmioty na które trzeba czekać miesiąc lub dwa (idą z Hong Kongu) dodatkowo dochodzi opłata celna na granicy, którą płaci klient. Wiadomość o tym została napisana w regulaminie małym druczkiem oczywiście przy zakupie produktu było napisane, że przesyłka darmowa. Jakieś 2 godziny po zakupie zaczęłam wydzwaniać do firmy, aby podali mi dokładniejsze informacje na temat przesyłki jednak nikt nie odpowiadał, napisałam 4 maile oraz złożyłam formularz reklamacyjny z nadzieją, że w jakiś sposób to pomoże jednak wywinąć się z tej transakcji. Jednak nie dostałam żadnej odpowiedzi. Położyłam się spać z myślą, że może za późna godzina na odpowiedzi, a firma nie działa już w tych godzinach. Następnego dnia wróciłam na stronę, aby sprawdzić czy coś się zmieniło. Niestety ze strony zostałam wylogowana oraz nie mogę się zalogować, ponieważ potrzebny jest login i hasło którego ja nie otrzymałam. Kliknęłam w link oraz podałam email, aby przesłali na niego link do edycji konta. Na moim mailu nie było żadnych wiadomości od danej firmy, telefonów dalej nie odbierają a czasem próbując dzwonić słyszę elektroniczną wiadomość "abonament jest chwilowo niedostępny". Nie wiem co mam zrobić dalej. Strasznie się denerwuję tą sprawą. Jednak nie są to małe pieniądze. Ciężko mi czekać te 8 tygodni, aby dowiedzieć się czy wyślą mi dobry produkt lub czy cokolwiek wyślą oraz czy dostanę zwrot pieniędzy jak jest zagwarantowane na ich stronie. Nie wiem co mam teraz zrobić. Czy są osoby, które popełniły błąd taki jak ja? Czy mogę to gdzieś zgłosić? Proszę o pomoc. Pozdrawiam, Jagoda

Nie mogę się skontaktować z firmą w żaden sposób, ani zalogować na ich stronę. Czy zostało mi samo czekanie tych 2m-cy, aby się dowiedzieć czy dostanę dany produkt
?

Czyli żaden organ władzy nie jest w stanie mi obecnie pomóc?

W skontaktowaniu się z tą firmą chociażby.

avancy napisał:
trzeba czekać miesiąc lub dwa (idą z Hong Kongu) dodatkowo dochodzi opłata celna na granicy, którą płaci klient. Wiadomość o tym została napisana w regulaminie małym druczkiem oczywiście przy zakupie produktu było napisane, że przesyłka darmowa.

O opłacie celnej mówi trzeci punkt regulaminu, ten sam punkt mówi, że towar wysyłany jest z Hong Kongu więc długi czas dostawy jest oczywisty. Punkt trzeci jest zapisany normalną czcionką. Faktycznie punkt 18 mówiący o czasie dostawy jest mniejszą czcionką, ale tym bardziej rzuca się z tego powodu w oczy.

avancy napisał:
Jakieś 2 godziny po zakupie zaczęłam wydzwaniać do firmy, aby podali mi dokładniejsze informacje na temat przesyłki jednak nikt nie odpowiadał, napisałam 4 maile oraz złożyłam formularz reklamacyjny z nadzieją, że w jakiś sposób to pomoże jednak wywinąć się z tej transakcji. Jednak nie dostałam żadnej odpowiedzi. Położyłam się spać z myślą, że może za późna godzina na odpowiedzi

Wszystkie informacje odnośnie sposobu wysyłki są podane na stronie. Trudno, żeby 2 godziny po zakupie, w niedziele wieczorem, przesyłka była już nadana i można było uzyskać więcej informacji, niż podane.

Co właściwie próbowałaś reklamować?

avancy napisał:
Czyli żaden organ władzy nie jest w stanie mi obecnie pomóc?

Ty nie potrzebujesz pomocy, ponieważ firma jak na razie w żaden sposób nie naruszyła warunków Waszej umowy. Dodatkowych informacji o firmie możesz szukać u odpowiednich organów, ale w Hong Kongu.

Jak na razie firma nie naruszyła żadnych przepisów, ani zasad. Dokonałaś zamówienia, firma ma je zrealizować. Nie ma obowiązku odbierać telefonów w niedzielny wieczór, w ogóle nie ma obowiązku odbierać telefonów.

Gdybyś wysiliła się i choć raz przeczytała regulamin sklepu to wiedziałabyś, że zgodnie z nim możesz odstąpić od umowy, odesłać nieużywany telefon i dostaniesz zwrot pieniędzy. Ale będziesz mogła to zrobić dopiero po otrzymaniu przesyłki, na razie pozostaje Ci czekać.

Powrót