Oszustwo internetowe

• Autor wątku Autor wątku olivvia11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olivvia11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Dzień dobry
Mam pewien problem. Od jakiegoś czasu mój brat szuka pracy, ostatnio dostał odpowiedź mailową dot. pracy i informację, że więcej szczegółów może pobrać w pliku, była podana strona internetowa, gdzie mógł go pobrać. Gdy na nią wszedł była informacją żeby wysłać darmowego smsa na numer 92550, wysłał kilka wiadomości (chyba 6), ale nie udało mu się nic pobrać. Wczoraj sprawdzając stan konta zauważył, że kwota wydana poza abonamentem wynosi prawie 200zł. Zdenerwował się bardzo, wtedy też przeczytałam informację na internecie, że ten numer nie jest wcale darmowy lecz kosztuje około 30 zł netto. Teraz ta strona przekierowuje mnie na inną nazwa.pl. Niestety początkowej nazwy nie pamiętamy, ponieważ usunął maile ze skrzynki. Czy coś w tej sytuacji można zrobic?

Witam!
Mam pytanie: Jakis czas temu kupilem cos na eBay-u placac Pay-pal.
Jednakze nie majac wystarczajacej ilosci pieniedzy chwilowo zrobilem sobie dlug na wysokosc 13,99 €. Co w krotkim czasie uzupelnilem placac 14,00€.
Po paru dniach zadzwonilem do nich i powiedziano mi ze jeszcze nie zdolali odbuchowac przelewu i ze mam zadzwonic za kilka dni. Jednakze zapomnialem o tym i dzis wieczorem dostalem E- mail w ktorym stoi ze mam przedsadowe wezwanie do zaplaty na wysokosc prawie 50 €. Jednakze mam wyciag z przelewu w ktorym stoi kiedy i na jaki adres przelalem. Pytanie w zwiazku z tym do was. CZY MAM TE 50 € NADAL PRZELAC CZY TO JEST POPROSTU PROBA OSZUSTWA? Prosze o pomoc

Czy jest na ten temat jakaś informacja w regulaminie e-Bay? Odnośnie długu i naliczania odsetek? Być może zastrzegli sobie, że dopiero dzień pojawienia się pieniędzy na ich koncie jest dniem zapłaty, a nie dzień dokonania przez ciebie przelewu. Przeczytaj uważnie regulamin, najlepiej też kodeks cywilny, powinieneś znaleźć na internecie bez problemu odpowiednią ustawę, możesz też spróbować skontaktować się z UOKiK. Oni znają się na tym bardzo dobrze.

Powrót