Oszustwo internetowe

• Autor wątku Autor wątku Dragon1946
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dragon1946

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam. Kupiłem od sprzedającego na olx laptopa. Przelałem kasę poza olx, laptop doszedł fajnie. I pisałem ze sprzedającym o telefon, którego nie miał wystawionego. Przelałem kasę i dostałem całkiem inny telefon ;/ w takiej sytuacji rozumiem, że mój błąd i i jedyne co mi pozostaje to wyciągnąć wnioski na przyszłość ? Kwota 400zl

Jak masz jego dane to reklamacja z żądaniem wymiany. Potem sąd.

Tyle co przelałem kasę na konto i imię i nazwisko. Reklamacji OLX nie uzna bo zakup bez tego ich ubezpieczenia. A nie będzie czegoś takie, że za niską szkodliwość czynu czy coś ? Nie wiem czy jest sens wogole coś z tym robić i czy ktoś wogole tą osobę będzie szukał?

To sprawa cywilna. Pozywać możesz o dowolną kwotę i nie ma czegoś takiego jak "niska szkodliwość". To może dotyczyć czynów niedozwolonych, nie sporów cywilnych.

Aha. Czyli iść na policję, złożyć zawiadomienie? Czy bezpośrednio do sądu założyć sprawę ? I jakby to ewentualnie wyglądalo? Przesłuchują osobę która oszukała. Wychodzi na moje i on ma nakaz mi zwrócenia tylko tej kwoty na którą oszukał ? Koszty sądowe on płaci ? A jakies inne konsekwencje wobec niego nie zostaną wyciągnięte ? Nie wiem czy jest sens wogole się w to bawić ;|

Kontaktowałes się wogole ze sprzedającym?

Kontakt się urwał właśnie. A co może spotkać osoba jeśli wygram w sądzie ? A on może się jakoś z tego wybronić ? Chyba odpuszczę temat bo wydaje mi się, że nie ma chyba sensu i trzeba wyciągnąć wnioski i z jednej strony się cieszyć, że nie na więcej kasy mnie nie oszukali

Jak przegra - pokrywa wszystkie koszty pozwu. Zastanów się nad tym, bo utwierdzasz człowieka w przekonaniu, że można tak "kantować" kupujących.

Powrót