Oszustwo internetowe

• Autor wątku Autor wątku ja..
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

ja..

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Chciałam sprzedać kurtkę na pewnym portalu . Wyłudzono ode mnie podstępem dane do logowania do bankowosci mobilnej .
Zaakceptowałam dostęp nieznanego urządzenia do mojej bankowosci poniosłam ogromną stratę finansową . Przestępcy wykonali ponad 30 przelewów na swoje konta - według banku za moją zgodą . Czy osoby do których trafiły pieniądze są zobowiązane do ich zwrotu ?

ja.. napisał:
Wyłudzono ode mnie podstępem dane do logowania do bankowosci mobilnej. Zaakceptowałam dostęp nieznanego urządzenia do mojej bankowosci poniosłam ogromną stratę finansową. Przestępcy wykonali ponad 30 przelewów na swoje konta - według banku za moją zgodą.
Trzeba by zacząć od zawiadomienia na prokuraturę lub policję jeżeli jeszcze nie zostało złożone.
ja.. napisał:
Czy osoby do których trafiły pieniądze są zobowiązane do ich zwrotu ?
Sprawcy tak pytanie czy były nimi te osoby z rachunków bankowych.

Policja zawiadomiona oprócz przelewów uruchomili debet na dwóch kontach

Pieniądze praktycznie nie do odzyskania. Tyle prawdy.
praktycznie dzień w dzień odpowiednie instytucje i organy oraz zwykli ludzie w wielu miejscach od wielu lat mówią i piszą, aby pod żadnym pozorem nie wchodzić w jakiekolwiek rozmowy o finansach, nie klikać, nie logować się, sprawdzać adres i wiele innych, w tym że nie wierzyć że oddzwoni jakiś drugi ktoś i że niby potwierdzi/uwiarygodni to i tamto, albo że trzeba wejść tu i tu w przesłany link i tam jest potwierdzenie, i wiele innych, ale to jak grochem o ścianę, bo ludzie przed oczami mają że udało się znaleźć kupca na zalegającą rzecz, albo że trafili na żyłę złota, czy tam wierzą że ktoś obcy wszedł im na kont i oni muszą sprawdzić itd. itp. powtarzalne metody włącznie z tym że ludzie instalują na swoich telefonach aplikacje które powodują całkowite przejecie telefonu z hasłami, kontami, kóry jest praktycznie do wyrzucenia !!.
Ludzie NIGDY się nie nauczą na cudzych błędach, bo myślą że im się to nie przytrafi, bo są cwani i nikt ich nie zrobi w bambuko jak innych !.

ja.. napisał:
Policja zawiadomiona
To teraz jeszcze reklamacja do banku z wnioskiem o zwrot środków - transakcja uwierzytelniona ale nie autoryzowana (brak faktycznej zgody konsumenta) oraz wyłudzenie dostępu poprzez manipulację. W przypadku nieuznania reklamacji można składać wniosek o interwencję do Rzecznika Finansowego.

Byrhtnoth napisał:
To teraz jeszcze reklamacja do banku z wnioskiem o zwrot środków - transakcja uwierzytelniona ale nie autoryzowana (brak faktycznej zgody konsumenta) oraz wyłudzenie dostępu poprzez manipulację.
Człowiek udostępnił swoje dane logowania. Z punktu widzenia banku - ktoś legalnymi danymi zlecił przelewy. I teraz ot tak, bank ma na prośbę to wszystko odkręcić?

forg napisał:
Człowiek udostępnił swoje dane logowania. Z punktu widzenia banku - ktoś legalnymi danymi zlecił przelewy. I teraz ot tak, bank ma na prośbę to wszystko odkręcić?
Generalnie zgadzam się z Tobą ale Pani zdaje się nie ma nic do stracenia a jedynie korzysta nieodpłatnie ze swoich uprawnień - jeżeli na jakimś etapie był błąd banku to jest szansa szczególnie po interwencji Rzecznika Finansowego.

Powrót