oszustwo na allegro na kwotę 959 zł

• Autor wątku Autor wątku ziomall
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ziomall

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
witam zostałem oszukany na kwotę 959 zł na allegro...:rolleyes:
wygrałem aukcje sum 20 zł (moneta numizmatyczna) za kwotę tą którą podałem wyżej. Po zakończonej aukcji dostałem emaila jako użytkownik którego wygrałem aukcje(to był niby on ale niestety nie) abym wpłacił na podane konto pieniądze wszystko się zgadzało. Wpłaciłem pieniądze na dane konto. 23 stycznia niestety dowiedziałem się że zostałem oszukany... Zgłosiłem to zajście na policje ...
co mam zrobić aby odzyskać swoje pieniądze??
proszę o odpowiedź;))

ziomall napisał:
[...] dostałem emaila jako użytkownik którego wygrałem aukcje(to był niby on ale niestety nie) [...] niestety dowiedziałem się że zostałem oszukany...[...]

Napisz to jeszcze raz w zrozumiały sposób i rozwiń!

wg tego co piszesz ja to rozumiem w ten sposób że zostałeś oszukany przez kogoś kto obserwował aukcję i po jej zakonczeniu jako owy sprzedajacy podał dane do wpłaty.

ja miałem identycczny przypadeksprawa jest w toku.

odpowiem na wszystkie pytania z tym zwiazane.

witam) mam 2 pytania do pana....
czy policja złapała dana osobę, która dokonała oszustwa i czy odzyskał pan swoje pieniądze??

przyjęła zgłoszenie i mam czekać.... a allegro napisało mi że oni mi kasy nie zwrócą w ramach ubezpieczenia aukcji...

Chcę Pana uspokoić, pieniądze Pan odzyska, osoba która podszyła się będzie skazana wyrokiem sadu najprawdopodobniej na ograniczenie wolności, tak że dostanie za swoje. Policji należy przekazać wydruk maila, potwierdzenie dokonania przelewu oraz kompletną dokumentację korespondencji z osobą której Pan wpłacił. Można również wskazać prawdziwego sprzedającego aby policja mogła zbadać jego brak lub powiązanie ze sprawą. Proszę spokojnie czekać. Sprawa potrwa około roku, to jest jedyna nie ciekawa wiadomość ale pieniądze wrócą do Pana.

Można umówić się ze sprzedającym aby odłożył panu monetę, może zrozumie i będzie życzliwy, przesłał bym mu kopie protokołu z policji wraz z prośbą.

Pozdrawiam

witam;))
niestety dany użytkownik allegro od którego kupiłem dana monete nie zgadza się nawet na wysyłkę przedmiotu za pobraniem....

Użytkownik od którego kupił Pan monetę na aukcji, nie może się nie zgadzać bo zgodnie z zasadami Kodeksu Cywilnego:

Art. 70 ze znaczkiem 2
§ 2. Zawarcie umowy w wyniku aukcji następuje z chwilą udzielenia przybicia.

Rozumiem ze wylicytował Pan (przybił) ofertę jako ostatni a aukcja została zamknięta. W tej sytuacji nie ma możliwości prawnej żeby oferent odstąpił od aukcji. Jeśli obaj się zdecydujecie że nie chcecie to jest to możliwe ale puki co Panu należy się przedmiot a oferentowi zapłata.

aha no bardzo dziękuje;))
a wie pan jak mogę odzyskać stracone pieniądze...??
to zdarzenie miało miejsce 19 stycznia... na policje poszedłem 23 ...

To będzie wyglądało mniej więcej tak, policja ustali sprawcę, może się okazać że to osoba małoletnia lub nie będzie miał kasy. Jeśli małoletnia to sądzę że rodzice pokryją. Sąd po skazaniu nakaże wpłatę pieniędzy dla Pana, człowiek myślę będzie przerażony i to zrobi, jeśli nie będzie trzeba sprawę skierować do komornika ale to najgorsza opcja z możliwych i wydaje mi się mało prawdopodobna. Proszę czekać, w sądzie się wyjaśni.

Powrót