Oszustwo na Allegro! Problem z policją! prawda czy falsz?

• Autor wątku Autor wątku kornias
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kornias

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Mój problem polega na tym iż zostałem oszukany na allegro na kwotę 220pln (nie został mi wysłany zakupiony towar podobnie jak 5 innym allegrowiczom). Chciałem odzyskać stracone pieniądze po przez "Program Ochrony Kupujących" ale w tym wypadku trzeba zgłosić sprawe na policję, wieć poszedłem na Komisariat i usłyszaklem od policjanta "gra jest nie warta śweczki" ponieważ muszą mi zabezpieczyć komputer i gdy mam pirackie oprogramowanie to się nie wyrobię z kasą. To są ich słowa i teraz nie wiem czy tak powiedzieli żeby mieć mniej roboty(chodzi o moją sprawe)?? A mam pirackiego win i pare mp3! Dlatego się boje a też nie chcę żeby uszło temu oszustowi to bezkarnie i chce odzyskać pieniądze! Co proponujecie?? Złożyć sprawe na policję, dać sobie spokój czy jest może jakaś inna opcja??
Prosze o jakieś sugestię. Z góry dziękuje!

wróć jeszcze raz i zgłaszaj...niczego nie będą Ci zabezpieczać...najwyraźniej policjantowi nie chciało się pracować

I taak właśnie zamierzam zrobić:) A miał ktoś taki przypadek że został oszukany na allegro i przy zgłaszaniu sprawy zabezpieczali mu komputer??

P.S.
Dla mnie jest to totalny absurd!!! Idę zgłosić sprawę o oszustwie a policja zaczyna mi grozić, że sie nie wypłacę jeżeli mam nieoryginalne oprogramowania i żebym dał lepiej sobie z tym spokój!!!szok!

Do wypisywania mandatów za przechodzenia na czerwony świetle lub za spożywanie alc. w miejscu publicznym są najbardziej skuteczni!!!

byłem dzisiaj na komisariacie, ten sam policjant kazał mi przyjść w poniedziałek ze swoim komputerem jeszcze chamsko podkreślił, że jak mam pirackiego windowsa to bedziemy musieli się z tego rozliczyć!!! Także chyba ujdzie to temu oszustowi na sucho a ja strace swoje pieniądze:( Jeszce spróbuję pojechać na komisariat do innej miejscowości może tam policja będzie bardziej skuteczna!

Jak kontaktowałeś się ze sprzedającym?
Maile, GG, Allegro?

PS.
Powiedz, że kupowałeś korzystając z kafejki internetowej.

przez gg to były bilety na imprezę muzyczną znalazłem ogłoszenie na ftb.pl(portal klubowy) ale gościu wystawił je na allegro dokonałem opcji "kup teraz" za 220zł i też tyle mu wpłaciłem. Całą rozmowe mam w archiwum i już ją wydrukowałem tak jak str. przedmiotu i dowód wpłaty, czyli mam wszstko bialo na czarnym.
W innym komisariacie chyba zrobie taj jak piszesz, czyli powiem że korzystałem z komputer w kafejce.

drzemik napisał:
PS.
Powiedz, że kupowałeś korzystając z kafejki internetowej.
eee - a emaile z rozszerzonym nagłówkiem...i od zawiadamiającego do sprawcy i odwrotnie... - szkoda kłamać ...i załapać się na zatzuty składaia falszywych zeznań...:)

ale o czym ta rozmowa?

masz wydrukowane potwierdzenie wpłaty jak i stronę aukcji, idziesz i zgłaszasz, ew wydruki korespondencji ze sprzedającym...po co policjantom Twój komputer? swoich nie mają? a racja nie wszędzie mają :D niech poda podstawę prawną, gdzie to jest napisane...dość ciekawa praktyka :o

ja spytał bym się czy pan policjant dawno nie miał wizyty panów z Biuro Spraw Wewnętrznych..bo widać się trochę towarzystwo rozpasało....

A po co panom z Policji potrzebny jest komputer poszkodowanego ;>
Kupując na allegro używamy konta wirtualnego stworzonego w serwisie Allegro.pl gdzie zapisane są wszystkie logi kupna/sprzedaży lub licytacji.

Kolejny przykład sprytnego użycia bacika w postaci nielegalnego oprogramowania.
Policja ma prawdopodobnie ważniejsze rzeczy do roboty, niż Twój problem (to nie sarkazm). Mając więc podejrzenie graniczące z pewnością, iż skoro masz komputer, to masz na nim nielegalne oprogramowanie, uderza w tym kierunku.
Tak to niestety jest, jak ktoś "mądry" naciągnie interpretację prawa tak, żeby z 90% społeczeństwa uczynić przestępców.

Kup legalnego Windowsa, przeinstaluj wrzucając relewantną korespondencję w nowego Outlooka albo po prostu zgraj te maile na pendrive i tak zanieś policji. A komputer zalegalizuj tak czy siak na wszelki wypadek - jakby nie było majątku nie stracisz, a będzie to, niezależnie od kiepskiego prawa, krok w dobrym kierunku.

Ripper napisał:
Kup legalnego Windowsa
I to jest najlepsza porada. Rzuca się Pan, że został oszukany na 220 zł, a sam oszukuje Pan na ponad 300. Abstrahuję tutaj od postawy policjantów.

Powrót