oszustwo na allegro- wymagane 'dowody' dla policji

• Autor wątku Autor wątku Myru
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Myru

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, zostałem oszukany na aukcji allegro, kwota może i nie jest strasznie wysoka (200zł) ale postanowiłem walczyć o swoje. Zamówienie złożone, pieniądze przelane miesiąc temu, a paczka nie dotarła. Wszelkie próby kontaktu mailowego, GG oraz telefonicznego nie odnoszą skutku, nie odpisuje a jak dzwonie to tylko poczta głosowa odpowiada. Co więcej ów użytkownik od czasu złożenia mojego zamówienia dostał ok. 100 negatywów za niewysyłanie przedmiotów lub wysyłanie zepsutych i go zawiesili (gdy zamawiałem miał ok. 4 negatywów wśród 3400 pozytywów). Tyle drogą wstępu.

Wczoraj byłem na policji i tu myślę, że coś jest nie tak. Najpierw dałem wszystkie dane sprzedawcy (imię, nazwisko, adres, nr. telefonów, kont w banku, gg itp) i usłyszałem, iż z takimi informacjami "ciężko będzie namierzyć sprawcę" i kazali mi sprawdzić IP komputera sprzedawcy (co chyba jest niemożliwe skoro się ze mną nie kontaktował bezpośrednio ani razu, poza tym to powinna być ich robota- policji). Druga rzecz, że niedługo do mnie zadzwonią i mam przyjść z wydrukami e-maili oraz rozmów z GG. Tutaj też wydaje mi się, że powinni oni się tym zająć gdyż zwykły wydruk okienka GG lub maila można przerobić w 3 min w byle paincie- więc co do za dowód w sądzie?! A przecież powinni chyba skontaktować się z osobami którzy zarządzają GG i tymi mailami by uzyskać dostęp do wysyłanych e-maili oraz rozmów GG z danym użytkownikiem.
Nie orientuję się zbytnio w tych sprawach, ale odnoszę wrażenie, że oni sami nie wiedzą co robić i wszystko chcą na mnie zwalić aż im na rękach tego typa przyniosę:roll:

Proszę o opinię czy to ja się mylę czy oni są takimi fajtłapami.

I tak i nie oto trochę pokrętna odpowiedź.
Problem z tym, że sprzedający może nie być sprawcą ale także ofiarą (np. tzw. kradzieży tożsamości internetowej)
Ustalenie IP osoby, która logowała się do serwisu stanowi jednoznaczne powiązanie z ew. sprawcą (może wykluczyć pewne hipotezy). Faktycznie żądanie przyniesienia samych wydruków wydaje się trochę dziwne (ale nie każdy musi znać dogłębnie sprawy obsługi komputera :) ). Na wszelki wypadek oprócz wydruków przynieś szanownym panom policjantom, także płytkę z cyfrową wersją archiwum GG można chyba wyeksportować konkretną rozmowę do jakiegoś pliku? (nie używam tego ... więc nie wiem :) ), zapisz także konkretne maile w formacie .eml (w takim pliku oprócz treści ważne są nagłówki, które znajdą panowie w plikach (przy odrobinie szczęścia i wiedzy będą mieli IP nadawcy). Warto im też wspomnieć po co przynosisz pytkę (bo można z wersji cyfrowych zabezpieczyć więcej cennych informacji).
Pozdrawiam

IP może dostarczyć serwis Allegro - logują kto i kiedy się z jakiego adresu logował.

drzemik napisał:
IP może dostarczyć serwis Allegro - logują kto i kiedy się z jakiego adresu logował.
Rozgranicz IP logowania i IP korespondencji :)
Jeśli koleś był sprytny to np. użył proxy do logowania się na allegro i szukaj wiatru w polu o proxy dla SMTP też równie łatwo ale nie każdy o tym wie (w tym też jak to zrobić by nie zostawić w nagłówku żadnego śladu) i stąd policja może mieć kolejny punkt zaczepienia.

Jak używa jakiegoś webmaila to na 95% nie ma jego IP w nagłówku.

Nie zupełnie, jesteś wstanie wyśledzić trochę więcej informacji po logach webmaila. Nawet jak używał proxy może przemycił gdzieś w nagłówku nazwę hosta. Nie każda prox'a wstrzymuje wszytko. Z doświadczeń z serwerami wiem, że czasem potrafi przepuścić to czy owo. Zawsze jest to dodatkowe źródło informacji

Ostatnia edycja:
Wydaje mi się że nie idzie wyodrębnić konkretnej osoby na gg, kiedyś próbowałem, ale jeszcze poczytam. Co do maili to nie używam żadnego programu do wysyłania i odbierania tylko loguję się na wp.pl i tam mam tylko otrzymane maile a w "wysłane" mi się nic nie zapisuje. Wiele lat mi to nie przeszkadzało, ale teraz jest potrzebne i nie wiem skąd to mam wziąć. A z tego co już czytałem na googlach to tylko policja ma upoważnienie by się ubiegać o udostępnienie tej korespondencji.

Co do użytkownika nie wydaję mi się że ktoś sobie "pożyczył" jego konto bo w drugim tygodniu dostał 200 pozytywów i i 80 negatywów, a w 3 tygodniu 20 pozytywów i 40 negatywów. Czyli niektórym wysyła zamówiony sprzęt a innym nie. Dlatego uważam, iż kradzież konta raczej nie wchodzi w grę, bo by nikt nie otrzymał towaru.

drzemik napisał:
Policja może o to wystąpić Kowalskiemu nie mogą udzielać takich informacji
Myru napisał:
Wydaje mi się że nie idzie wyodrębnić konkretnej osoby na gg,
Kiedyś miałem taką nakładkę na Kadu która pokazywała IP rozmówcy. Poszukaj może się uda.
Myru napisał:
Co do maili to nie używam żadnego programu do wysyłania i odbierania tylko loguję się na wp.pl i tam mam tylko otrzymane maile a w "wysłane" mi się nic nie zapisuje. Wiele lat mi to nie przeszkadzało, ale teraz jest potrzebne i nie wiem skąd to mam wziąć. A z tego co już czytałem na googlach to tylko policja ma upoważnienie by się ubiegać o udostępnienie tej korespondencji.
Tu również Policja może zwrócić się do wp o udostępnienie logów. Po adresie e-mail też można dojść do serwisu który go obsługuje(choć to można sfałszować).
Myru napisał:
Co do użytkownika nie wydaję mi się że ktoś sobie "pożyczył" jego konto bo w drugim tygodniu dostał 200 pozytywów i i 80 negatywów, a w 3 tygodniu 20 pozytywów i 40 negatywów. Czyli niektórym wysyła zamówiony sprzęt a innym nie. Dlatego uważam, iż kradzież konta raczej nie wchodzi w grę, bo by nikt nie otrzymał towaru.
Jedno nie wyklucza drugiego, ktoś kto przeprowadza setki operacji na allegro może nie zauważyć że ktoś niepowołany korzysta z jego konta w tym samym czasie(przynajmniej przez pewien czas).
Jest jeszcze nr konta na które zostały przelane pieniądze.

i20918 napisał:
Tu również Policja może zwrócić się do wp o udostępnienie logów. Po adresie e-mail też można dojść do serwisu który go obsługuje(choć to można sfałszować).
Może dysponować (i nawet chyba powinna) też dysponować archiwum korespondencji wysyłanej.
i20918 napisał:
Jedno nie wyklucza drugiego, ktoś kto przeprowadza setki operacji na allegro może nie zauważyć że ktoś niepowołany korzysta z jego konta w tym samym czasie(przynajmniej przez pewien czas).
Sprawdź czy na kilku jego aukcjach (tych z pozytywami i negatywami) nie występują (na samej stronie aukcji) różne numery rachunków :)

i20918 napisał:
Kiedyś miałem taką nakładkę na Kadu która pokazywała IP rozmówcy. Poszukaj może się uda.

Chodziło mi tu o wyodrębnienie konkretnych rozmów z tym numerem gg z archiwum, by nie dawać im wszystkiego.
IP też jest podawane w 'info' na gg lecz wymagana jest dostępność użytkownika, jak do niego pisałem 2 dni z rzędu to potem się tydzień nie pojawił już. Ale wtedy nie wiedziałem że będzie mi potrzebne jego IP..

i20918 napisał:

Na wszystkich aukcjach z których wystawione były pozytywy jak i negatywy jest podany ten sam numer konta. Co więcej, jak wspomniałem wcześniej, nie tylko nie wysyła on towaru. Wysyła również masowo sprzęt niesprawny i z komentarzy wynika, że kontakt był dopóki nie przyszło do zwrócenia pieniędzy za niesprawny towar. Potem tygodnie milczenia.

A i jeszcze w komentarzu sprzed 2 miesięcy w odpowiedzi na jeden z komentarzy negatywnych (w czasie kiedy miał ich ok 4-6) iż jeżeli wystawiający czuje się oszukany niech zadzwoni na jego prywatny numer, który podał i na nim też tylko poczta głosowa. Wydaję mi się że jednak nikt mu się nie włamał.

Ostatnia edycja:
Nie przejmuj sie tym czy ktos sie wlamal, czy ktos inny korzystal z jego konta - to nie ma w ogole dla Ciebie znaczenia. Postaraj sie uzbierac jak najwiecej informacji na jego temat i przekaz wszystko policji.

Dla mnie numer konta jest juz w pelni wystarczajacy do identyfikacji danej osoby.

Stare, nowe numery telefonow, maile od psrzedawcy i od Allegro, w przypadku rozmow na gadu podaj godziny polaczen i rozmow - bedzie latwiej wyciagnac z logow konkretne adresy IP, o ile w ogole policja o to wystapi... (numer konta wystarczy!)

Dowodem jest aukcja na Allegro oraz Twoje oswiadczenie o nie spelnieniu przez sprzedajacego warunkow umowy.

Powrót