Oszustwo na Allegro z art. 286 pusty flakon perfum

• Autor wątku Autor wątku Gia713
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gia713

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Prosiłabym o opinię w sprawie oszustwa z art 286 KK
§ 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Wylicytowałam na Allegro flakon perfum używanych i po długim wyczekiwaniu na perfumy, okazalo się, że otrzymałam pusty flakon. Uważam, że powinnam otrzymać fkaon z perfumami, a nie pusty i że zostałam oszukana.
Na dowód załączam screen aukcji wraz ze zdjęciem i opisem.
Chciałabym zapytać, czy mam odpowiednie argumenty, żeby móc zgłosić sprawę na Policję.

a) status stron (obydwu)

forma : aukcja internetowa, Allegro, licytacja
ja - osoba fizyczna
sprzedająca - osoba fizyczna

b) podstawy reklamacji

Dlaczego uważam, że zostałam celowo wprowadzona w błąd:
- z opisu aukcji wynika, że licytowany był flakon perfum - przedmiot został określony jako "flakon perfum", a nie "flakon po perfumach", czy też "pusty flakon", "flakon bez zawartości".
- kategoria przedmiotu: Perfumy i wody perfumowane: 16 ml - 30 ml . Kategoria również przeznaczona jest dla perfum, w sensie płynu, zapachu, a nie pustego flakonu.
- na zdjęciach i screenach z aukcji wyraźnie widać, że we flakonie są perfumy, widać płyn.
- opis aukcji zawiera zdanie "Wszystko tak jak na zdjęciach. ". Jest to niezgodne z prawdą, ponieważ kluczowa rzecz nie jest tak jak na zdjęciach: brakuje zawartości.
- subiektywny argument: wydaje mi się oczywiste, że nie płaciłabym 63 zł za pusty flakon, zwłaszcza, że zapach jest produkowany i popularny, nie jest to żaden kolekcjonerski flakon.

d) wskazać daty

zakup : 31 stycznia
wpłata: 2 lutego
otrzymanie przesyłki od sprzedającej: 20 lutego (zawizowane, odebrane 3 dni później)

e) przedmiot zakupu/sprzedaży
perfumy używane

f) opisać zaistniały problem/wadę

uważam że sprzedajaca celowo opisała aukcje w taki sposób, żeby ludzie byli pewni, że licytują flakon.
Chciałabym zapytać, czy mam odpowiednie argumenty, żeby móc zgłosić sprawę na Policję, czy też zostanę zbyta, bo na upartego aukcja była flakonu bez zawartości.

Pozdrawiam i proszę o pomoc

link do aukcji : http://allegro.pl/show_item.php?item=5016911035

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
tak, całkowicie pusty

Nie wiem czy mogę cytować maile, ale odpisała dokładnie to:

"Sugeruje mi Pani że próbowałam kogoś oszukać? Proszę mnie nie straszyć, ponieważ nie poczuwam się do winy, również mam rodzinę prawników i jestem osobą prywatną która nie pierwszy raz sprzedaje flakon perfum DO NAPEŁNIANIA i nie mam podstaw żeby przyjmować zwrotu, tym bardziej że to była licytacja i inny licytujący zrozumieli aukcje - ponieważ ludzie chętnie kupują sam flakon do napełniania bo taniej ich to kosztuje, pierwszy raz się spotkałam z tym że ktoś nie zrozumiał mojej aukcji. Prosze poczytać w internecie że flakony tych perfum po tyle są sprzedawane. Prosiłam o maila w razie wątpliwości. Może założyć mi Pani sprawę bo ja naprawdę nie czuje sie winna i jestem poirytowana ta całą sytuacją. Gdybym sprzedawała flakon z zawartością to bym to opisała ten zapach i ewentualnie ile perfum znaduje sie w flaakonie. flakon to buteleczka, i jasno napisałam ze przedmiotem jest flakon perfum, w przypadku sprzedazy perfum pisze sie o perfumach nie FLAKONIE! "

ps. napisałam, że konsultowałam się z prawnikiem co było prawdą, bo mam jednego w rodzinie i uznał że mam podstawę do zgłoszenia

Czy jasno? Pozwolę sobie przekleić po prostu te 3 maile, chyba jasno wynika z nich, że flakon był pusty (sprzedająca nic więcej nie napisała)
Forma jest dość żenująca z mojej strony, ale wpadłam we wściekłość i pisałam bardzo emocjonalnie:

ja: "Witam, odebrałam flakon i jest PUSTY, aukcja celowo wprowadza w błąd, a nie wszystko jest tak jak na zdjęciach cytując opis aukcji. Jak rozumiem pani liczy na to, że ludzie się nabiorą i potem potulnie przyjmą pusty flakon, z opistrem i zdjęciami które wprowadzają CELOWO w błąd.
Żądam zwrotu pieniędzy i chcę odesłać produkt, jest niezgodny ze zdjęciami, nie zostało podkreślone że to flakon bez zawartości, flakon PERFUM do napełniania zakłada że perfumy są w środku! Mam prawdo do odstąpienia od umowy w terminie 14 dni od oderbania przesyłki i zamierzam z niego skorzystać, jak można tak wproawdzać ludzi w błąd? Nigdy nie spotkałam się z czymś takim, najpierw opóźniona wysyłka a potem jeszcze to? Proszę o odpisanie jak to rozwiążemy, bo ja nie odpuszczę, jestem z prawniczej rodziny a to jest zwykłe oszustwo.Żądam zwrtou pieniędzy, może być po moim odesłaniu flakonu (zwrot ma być za flakon + 2x za przesyłkę) "

ja (drugi mail po chwili): "Już konsultowałam się z osobami znającymi się na prawie w kontekście sprzedaży internetowrej i potwierdziły, że opis wprowadza w błąd i mam prawo do roszczenia. Opis "flakon perfum do napełniania" wyraźnie sugeruje, że perfumy są w środku, zwłaszcza że na zdjęciu jest płyn we flakonie.Jesli by był to sam flakon trzeba było napisać "flakon po perfumach, pusty". To jest bardzo mylący opis i naprawdę nic pani nie ugra idąc w zaparte i nie przyjmując zwrotu. Nie odpuszczę, bo czuję się pokrzywdzona, wręcz oszukana, choć zakładam, że może to bardzo, bardzo niefortunny przypadek. "

sprzedająca: "Sugeruje mi Pani że próbowałam kogoś oszukać? Proszę mnie nie straszyć, ponieważ nie poczuwam się do winy, również mam rodzinę prawników i jestem osobą prywatną która nie pierwszy raz sprzedaje flakon perfum DO NAPEŁNIANIA i nie mam podstaw żeby przyjmować zwrotu, tym bardziej że to była licytacja i inny licytujący zrozumieli aukcje - ponieważ ludzie chętnie kupują sam flakon do napełniania bo taniej ich to kosztuje, pierwszy raz się spotkałam z tym że ktoś nie zrozumiał mojej aukcji. Prosze poczytać w internecie że flakony tych perfum po tyle są sprzedawane. Prosiłam o maila w razie wątpliwości. Może założyć mi Pani sprawę bo ja naprawdę nie czuje sie winna i jestem poirytowana ta całą sytuacją. Gdybym sprzedawała flakon z zawartością to bym to opisała ten zapach i ewentualnie ile perfum znaduje sie w flaakonie. flakon to buteleczka, i jasno napisałam ze przedmiotem jest flakon perfum, w przypadku sprzedazy perfum pisze sie o perfumach nie FLAKONIE! "

Flakon powinien zawierać choć trochę perfum, bo tak informują zdjęcia.
Złóż reklamację listem ZPO z tytułu rękojmi - kc art. 556 i następne.

Dziękuję za odpowiedź. A czy mogę / powinnam zgłosić sprawę na policję?

Mam jeszcze jedno pytanie, czy uważacie, że przed wysłaniem listu (chcę się upewnić, że sprzedająca mieszka pod adresem podanym w Allegro więc i tak wyślę do niej maila) dobrze zrobię, jeśli podeślę sprzedającej linka do tej dyskusji? Chciałabym, żeby wiedziała, że traktuję sprawę poważnie i że mam jakąś podstawę do wysłania takiej reklamacji.

Nie wiem, to Twoja decyzja.
Moim zdaniem otrzymałaś wadliwy towar i możesz skorzystać z uprawnień z tytułu rękojmi.
kc art. 560.

§ 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprzedawca nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady.

Dziękuję za bardzo rzeczowe odpowiedzi. Będę na bieżąco informować o rozwoju sprawy.

moim zdaniem sprzedająca ma rację. same słowo "flakon" oznacza, iż chodzi o buteleczkę. w aukcji wyraźnie jest napisane, że sprzedaje "flakon do napełniania" a nie "perfum".

Aukcje perfum zawsze tak są opisywane, samo słowo "perfum" zakłada, że we flakonie są perfumy.
Flakon po perfumach oznacza pusty flakon, flakon perfum oznacza flakon perfum.
Określenie do napełnienia jest powiedzmy "dla znawców flakonów perfum Angel", bo to oznacza, że jest to wersja flakonu, którą można rozkręcić i wlać tam wkład (można kupić te perfumy w wersji samego wkładu która jest brzydsza ale tańsza, można kupić flakon nie do napełnienia, którego nie można rozkręcić i można kupić flakon do napełnienia który można rozkręcić i wlać wkład.
Flakon do napełnienia, nie oznacza pustego flakonu w tym kontekście, tylko flakon który jest w wersji do napełnienia.

nieważne jak aukcje są opisywane. bo jeżeli doszłoby do Sądu to nikt nie będzie zawracał uwagi na to, jak zawsze są aukcje opisywane, a jedynie jak została opisana ta aukcja. ja jako osoba bezstronna odebrałam tę aukcję w ten sposób, że flakon to flakon czyli pusty.
oczywiście, próbuj zrobić tak jak Ci doradził loco, może się uda. tutaj się zgodzę, że zdjęcia wprowadzają w błąd, aczkolwiek jak dla mnie, opis aukcji jest jednoznaczny

To w takim razie jaka różnica jest między "flakonem perfum" a "flakonem po perfumach"?
Co zatem oznacza określenia "flakon perfum do napełniania" w kontekście wyjaśnienia z mojego poprzedniego posta? Czyli, że w tym kontekście do napełniania nie oznacza że jest pusty, tylko że jest w wersji do napełniania?
Bo odniosła się pani wyłącznie do mojego argumentu subiektywnego "zawsze są opisywane", ale mam wrażenie, że reszta mojej odpowiedzi została zignorowana.
Co również ma oznaczać "wszystko tak jak na zdjęciach" z opisu aukcji?

jak już mówiłam, co do zdjęć - zgadzam się.
napisałaś w poprzednim poście, co oznacza subiektywnie dla Ciebie flakon perfum, do napełniania etc. ale to są Twoje subiektywne odczucia. ja osobiście odebrałam tę aukcję jako rzeczywiście dotyczącą wyłącznie pustego flakonika. możemy się tutaj sprzeczać co do tego, czy słowa "do napełniania" oznaczają, że flakon jest pusty czy nie. ale nie chodzi mi o udowadnianie, ze nie masz racji, bo tego nie wiem.
proszę spróbować powołać się na wadliwość towaru, być moze się uda. jednak moim zdaniem nie jest to tak oczywiste

Powrót