Oszustwo na OLX

• Autor wątku Autor wątku Piotja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Kupiłem ostatnio laptopa na OLX od osoby prywatnej. Sprzęt przyszedł za pobraniem ale okazało się, że laptop nie jest w takim stanie technicznym jak zapewniał sprzedający (uszkodzony touchpad, urwana zaślepka LAN, DVD się nie wysuwa itd), nie zgadzają się nawet parametry techniczne laptopa (miała być karta graficzna 740M a była 635M). Zdjęcia na aukcji też okazały się "zapożyczone z sieci". Ogólnie laptop kwalifikuję się na zwrot lub co najmniej obniżenie ceny.

Ze sprzedającym po otrzymaniu paczki kontakt się urwał. Pisałem na GG, dzwoniłem na tel (nie odbiera), pisałem wiadomości przez OLX. Napisałem o całym zajściu do OLX ale napisali tylko żebym postarał się kontaktować ze sprzedającym a jeśli nie założył sprawę cywilną w sądzie.

I moje pytanie jakie są moje szanse i czy warto zakładać sprawę, kto pokryje koszty sprawy i jakie to są kwoty mniej więcej?

A może są inne metody zmuszenia sprzedającego chociaż do kontaktu.

Witam ja tez zostalam oszukana na olx w ostatni czwartek przeslalam niejakiej Wiolecie Baczek z Pawelek moze ktos ja kojarzy na numer konta 98 1090 2008 0000 0001 2949 3330 kwote wysokosci 140 zl gdy napisalam ze pieniadze wyslane pani zapadla sie pod ziemis nie odpisuje na moj email kompletnie nic nie wiem co mam robic isc na policje czy wymyslec cos innego proszs o pomoc blagam nie mam jej numeru tel jedynie numer konta email i dane

Powrót