Oszustwo na tlenie

• Autor wątku Autor wątku ifar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ifar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Dostałem taką wiadomość na tlenie:
"
Witam Cię Drogi użytkowniku komunikatoru tlen.pl! Dziś bez wątpieniajest Twój szczęśliwy dzień! Jako administrator tego komunikatora, pragnę Cię poinformować, że Twój nick w portalu tlen.pl jest jednym z dwóch nicków, który wygrał Odtwarzacz muzyki mp4 Philips oraz telefon nokia6500 z mobilnym internetem! Gratulujemy Aby potwierdzić, chęćodebrania nagrody wyślij sms na numer 92596 o tresci PORTFEL 7255 za 1,22 z VAT. Gratulujemy jeszcze razOperatorzy komunikatora tlen.pl!
"
Ponieważ pierwszy raz w życiu otworzyło mi się takie dziwne okienko to myślałem, że to jest autentyk. Już na serio chciałem wysłać SMS-a, ale z przezorności wkleiłem treść w google, i wyświetliło mi się forum, gdzie ludzie to wklejają i mówią, że oszuści.

Poza tym sprawdziłem z ciekawości zgodnie z przelicznikiem, że SMS pod numer 92596 nie kosztuje wcale 1,22 tylko ponad 30zł z wliczonym VATem!! Co za oszustwo! Czy można to jakoś zgłosić? Bo to jest straszne.

Ja takze zostałem oszukany.

Chcialbym spytac uzytkownika Ifar czy udalo mu sie anulowac platnosc.

Po zgloszeniu oszustwa do serwisu onePay dostalem odpowiedz:

"Witam, dziekujemy za informacje. Niestety ni ema mozliwosci
anulowania. Ale wyciagniemy konsekwencje wobec oszusta.
Pozdrawiam / Best regards
K."

Rozumiem ze przez ten serwis zostaje sprzedawana usluga ktora nie podlega reklamacji ?

UWAGA-OSZUST-NA-TLENIE

Swoją drogą jestem zdziwiony że całą sprawą nie zainteresuje się ktoś z administracji TLEN.
Oszuści zakładają konta mające w nazwie administrator* , moderator* podszywają się pod obce osoby robiąc w ten sposób złą opinie prawdziwej administracji TLEN.
Takie komunikaty otrzymuje również ja. Nawet prawie dałem się oszukać, gdyż wierzyłem w dobre intencje t.z. „administratora” wysłałem SMS lecz pomyliłem kod i otrzymałem informacje zwrotną. Sprawdziłem na internecie i poznałem całą prawdę. Konto mojego telefonu zostało tylko obciążone: 1,00 szt. SMS Specjalny 487454 kwota 4,88,- Wiadomość SMS

Otrzymany komunikat od administrator-artur121@tlen.pl 00.37.51 21-02-2010 /oryginał w mim archiwum/
Witam Cię Drogi użytkowniku komunikatoru tlen.pl! Dziś bez wątpienia jest Twój szczęśliwy dzień! Jako administrator tego komunikatora, pragnę Cię poinformować, że Twój nick w portalu tlen.pl jest jednym z dwóch nicków, który wygrał Odtwarzacz muzyki mp4 Philips oraz telefon nokia6500 z mobilnym internetem! Gratulujemy Aby potwierdzić, chęć odebrania nagrody wyślij sms na numer 92596 o tresci PORTFEL 7454 za 1,22 z VAT. Gratulujemy jeszcze razOperatorzy komunikatora tlen.pl!

Otrzymany komunikat od administrator75888@tlen.pl 02.00.31 22-02-2010 /oryginał w mim archiwum/
Witam Cię Drogi użytkowniku komunikatoru tlen.pl! Dziś bez wątpienia jest Twój szczęśliwy dzień! Jako moderator tego komunikatora, pragnę Cię poinformować, że Twój nick w portalu tlen.pl jest jednym z dwóch nicków, który wygrał Odtwarzacz iPod Nano oraz telefon Sony-Ericsson Yari z mobilnym internetem! Gratulujemy!! Aby potwierdzić, chęć odebrania nagrody wyślij sms na numer 92596 o tresci PORTFEL 7522 za 1,22 z VAT, po czym dostaniesz kod aktywacyjny. (kod aktywacyjny należy wysłać w odpowiedzi na tą wiadomość). Gratulujemy jeszcze raz Operatorzy komunikatora tlen.pl!

Otrzymany komunikat od moderator-kuba23231@tlen.pl 02.00.31 23-02-2010 /oryginał w mim archiwum/
Witam Cię Drogi użytkowniku komunikatoru tlen.pl! Dziś bez wątpieniajest Twój szczęśliwy dzień! Jako administrator tego komunikatora, pragnę Cię poinformować, że Twój nick w portalu tlen.pl jest jednym z dwóch nicków, który wygrał Odtwarzacz muzyki mp4 Philips oraz telefon nokia6500 z mobilnym internetem! Gratulujemy Aby potwierdzić, chęćodebrania nagrody wyślij sms na numer 92596 o tresci PORTFEL 7642 za 1,22 z VAT. Gratulujemy jeszcze razOperatorzy komunikatora tlen.pl!

Jak z tego wynika otrzymuje codziennie fałszywy list.
Proponuje publikować e-maile tych oszustów, może ktoś się tym zainteresuje.
Wpisujcie e-maile oszustów, którzy bezczelnie wyłudzają pieniądze /okradają was/

Proponuje wysyłać taką informacje do każdego oszusta na TLEN-e /można skopiować/
.........................................................................................................................................
Informacja o tym komunikacie zostaje automatycznie zgłoszona do administracji TLEN
Twój adres e-mail oraz IP od tej pory będą kontrolowane. Wyłudzanie pieniędzy jest karane POLSCE.
A oszustwo karane jest więzieniem. Twoje dane zostaną zgłoszone na POLICJE.
Premium SMS – skrócony numer specjalny o podwyższonej wartości
umożliwiający obciążenie konta abonenta (post-paid) lub użytkownika (prepaid)
sieci Operatora GSM dodatkową kwotą do zapłaty wynikającą z zamawianej usługi: 7043,7169,72926,73806,74866,75550, 76986, 79986, 91986, 92596, 7636, 7936, 91455, 92555
Koszt wysłania jednej wiadomości Premium SMS/MMS to, w zależności od numeru:
· numer 7043 – cena 0,50 zł (0,61 z VAT);
· numer 7169 – cena 1 zł (1,22 z VAT);
· numer 72926 – cena 2 zł (2,44 z VAT);
· numer 73806 – cena 3 zł (3,66 z VAT);
· numer 74866 – cena 4 zł (4,88 z VAT);
· numer 75550 – cena 5 zł (6,10 z VAT);
· numer 76986 – cena 6 zł (7,32 z VAT);
· numer 79986 – cena 9 zł (10,98 z VAT);
· numer 91986 – cena 19 zł (23,18 z VAT);
· numer 92596 – cena 25 zł (30,50 z VAT);
· numer 7636 – cena 6 zł (7,32 z VAT);
· numer 7936 – cena 9 zł (10,98 z VAT);
· numer 91455 – cena 14 zł (17,08 z VAT);
· numer 92555 – cena 25 zł (30,50 z VAT);
Pamiętaj podajesz się za administratora TLEN. Zapłacisz za własne oszustwo oraz swoich kolegów.
..................................................................................................................................................

Temat ważny.
Dla przestrogi podaje komunikat ekipy.tlen.pl
oszust.jpg

Dostawca treści o podwyższonej opłacie: Teleaudio Sp. z o.o., Al. Jerozolimskie 81, 02-001 Warszawa

Rejestr Numerów Wykorzystywanych przez Dostawców Usług o Podwyższonej Opłacie
UKE - Wykazy i tablice numeracji

Dostałem również taką wiadomość:Witam Cię Drogi użytkowniku komunikatora tlen.pl!Dziś bez wątpienia jest Twój szczęśliwy dzień! Jako moderator tego komunikatora, pragnę Cię poinformować, że Twój Nick w portalu tlen.pl jest jednym z dwóch Nicków, który wygrał Odtwarzacz muzyki mp4 Philipsoraz telefon nokia 6500 z mobilnym Internetem! Gratulujemy! Aby potwierdzić, chęć odebrania nagrody wyślij, sms na numer 91455 o treści AA.SMS14ZL 7665 za 1,22 z VAT, po czym dostaniesz kod aktywacyjny. (Kod aktywacyjny należy wysłać w odpowiedzi na tą wiadomość). Gratulujemy jeszcze raz Moderatorzy komunikatora tlen.pl!:mad:Wysłałem smsa koszt brutto to 17.08zł.W odpowiedzi otrzymałem zwrotnego smsa:(Twoje konto klient911@poczta.fm zostało doładowane o (5.00PLN+VAT)dziękujemy) chciałbym to zgłosić na policje.Czy jest możliwość zgłoszenia zbiorowego,jest dużo więcej osób poszkodowanych przez tego typu wiadomości na tlenie.Chodzi o zasadę.

Także zostałam oszukana i jestem wściekła. Za sms zapłaciłam 25zł + VAT

W dniu 01.02.2010r otrzymałem odpowiedz wysyłając wcześniej maila na adres kontakt@onepay.pl ze skargą i prośba o anulowanie SMS.Treść wiadomości:Dizekujemy za informacje podejmiemy stosownego kroki wobec oszusta.

K.
Co to za tępaki w tej firmie pracują:mad:

arczi70 możesz zglosić na policja jako próba podszycia sie i wyłudzenie pieniedzy.
* czujesz sie pokrzywdzony bo myślales ze to tlen pisze a to inna firma podszyla sie pod tlen. (
"Operator w zakresie wynikającym z przepisów obowiązującego prawa udostępnia organom ścigania oraz innym uprawnionym organom i instytucjom państwowym dane dotyczące Użytkownika, jego Numeru Użytkownika, dane dotyczące czasu i numeru IP logowania oraz wykaz rozmów Użytkownika. W tym celu wymienione dane są przechowywane przez Operatora.")
* wysłales myślac ze placisz 1,22zł /zaplaciłes znacznie wiecej
* brak odnosnika do regulaminu
* brak zgody na otrzymywanie spamu

"Od 10 marca 2003 roku w Polsce obowiązuje zakaz spamowania. Reguluje to Ustawa z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu "usług drogą elektroniczną."

"Na jej podstawie zakazane jest przesyłanie niezamówionej informacji handlowej skierowanej do oznaczonego odbiorcy za pomocą środków komunikacji elektronicznej, w szczególności poczty elektronicznej (tj. spamming)."

Wysyłanie reklamy jest możliwe tylko wtedy, gdy odbiorca wyrazi zgodę.

ponizej wiecej do poczytania:
Policja.pl - Profilaktyka

i tutaj
http://interaktywnie.com/biznes/artykuly/inne/jak-walczyc-ze-spamerami-4297

Ostatnia edycja:
Kolejna odpowiedż od firmy kontakt@onepay.pl Owszem zgadzam sie calkowicie, jednakze to nie my wysylamy SPAM, a
oszust. Z informacji mi dostepnych wiem, ze zostaly juz wobec danej
osoby podjete stosowne kroki.

K.

Jak widzę sprawa oszustw na TLENIe nie ma końca.
Oszuści nadal zakładają darmowe konta i rozwijają coraz bardziej swoją działalność.
Pojawiły się również strony, na których odsprzedawane są t.z. udziały w grach z doładowanym kontem, przypuszczam że przez oszukanych nieświadomie wysyłających SMS. Pozwoliłem sobie napisać do onetplay.pl jak zapatrują się na całą sytuacje. Nie da się ukryć że są świadomi zagrożenia skalą oszustwa w co zostali wplątani. Proponują zmianę regulaminu. A wystarczy wprowadzić weryfikacje z jakiego telefonu można zasilić takie konto. Dodatkowo po wysłaniu SMS należy wysłać SMS zwrotny z konkretnym kodem do osoby wysyłającej SMS aby mogła doładować takie konto. Załóżmy oszukany wysyła SMS i jest stratny /jego wina bo zaufał nieświadomie/ ale oszukujący nie ma z tego NIC!. Żeby wprowadzić takie zmiany musiała by być dobra wola serwisu oferującego te usługi. Tej dobrej woli niema wina jest cały czas zrzucana na nieświadomych wysyłających SMS. Organizator całej tej zabawy zaciera ręce – bo interes się kręci zyski są niewyobrażalne – po co coś zmieniać jeśli kasa sama wpada. I tu powstaje problem bo skrzynka pocztowa onetplay.pl puchnie od zgłoszeń ludzi oszukanych. Pieniędzy NIE CHCĄ wracać bo taki sami sobie zrobili regulamin – że nie wracają. W całej tej sprawie wolą pełnić role t.z. „pasera” przyjmują środki finansowe od oszukanych i w ten sposób okradzionych ludzi. Cała ta sprawa na pewno będzie miała finał w SĄDZIE, może ktoś nagłośni ją TVN, i wtedy zacznie się lament prezesów „my o niczym nie wiedzieliśmy”. Dochodzi jeszcze sprawa zadośćuczynienia wiadomo każda osoba straciła około 30,50- jeśli raz wysłała SMS. Nikt nie będzie domagał się zwrotu tych drobnych /ale z tych drobnych w skali globalnej mogą być miliony/.
Dlatego drodzy „oszukani” nie bójcie się zgłaszać na POLICJE zawiadomienia o przestępstwie – sami do tego jesteście zachęceni przez odpowiedz na mój list od onetplay.pl. Napewno zainteresuje sie tym PROKURATURA a firmom umożliwiającym czerpanie z tego zysków CBA.

Wiadomość wysłana do onePay - Kontakt [kontakt@onepay.pl] w dniu Wt 2010-02-23 18:16
/cytat/
„Witam serdecznie,
Proszę zwrócić uwagę na szerzącą się skale oszustw w internecie.Oszuści to zalogowani użytkownicy Waszej platformy.W Państwa interesie jest zareagowanie na tą sytuacje, i podanie pokrzywdzonym danych oszustów, którzy wyłudzają pieniądze.Oczekuje odpowiedzi od Państwa.Więcej informacji o tym zagrożeniu znajdą państwo na wielu stronach internetowych.m/i http://forumprawne.org/nowe-technologie/106318-oszustwo-na-tlenie.html Proszę podać w jaki sposób osoby oszukane mogą dochodzić zwrotu kosztów poniesionych oraz zadośćuczynienia.W jaki sposób administracja onePay ma zamiar pomóc osobą oszukanym."

Wiadomość otrzymana od kuba.boski@gmail.com; w imieniu; onePay - Kontakt [kontakt@onepay.pl] w dniu Wt 2010-02-23 23:38
/cytat/
„Witam,
sprawa jest bardzo skomplikowana. My ze swojej strony nie spodziewalismy sie takiego zjawiska, a przynajmniej nie na taka skale.Przeszkadza nam to ze wzgledu na naruszanie naszego dobrego imienia.Obecnie skupiamy sie na poprawie skelpu i zapobieganiu takim dzialaniom. Juz niebawem wprowadzimy system, ktory powinien ograniczyc mocno to zjawisko. Niestety nie da sie wyeliminowac naiwnosci ludzkiej, trzeba pamietajc, ze nikt nigdy nie daje niczego za darmo.Takich oszustow jest cala masa i nie korzystaja oni tylko z naszych uslug, ale mozna ich spotkac wszedzie. My niestety nie mamy mozliwosci zwrotu kosztow osobom pokrzywdzonym, ze wzgledu na to, ze to nie my dokunujemy tego jakze przykrego czynu.
Za to my ponosimy znaczne koszty z tego tytulu :/ Osoby poszkodowane tak naprawde maja male szanse odzyskania takich kwot, takie jest niestety Polskie prawo. My osobisci enie mamy technicznej mozliwosci sprawdzenia poprawnosci zglaszanego naduzycia ani tez zwrotu pieniedzy. My odgrywamy tutaj taka sama role jak operator i firma dostarczajaca nam SMSy. Jestesmy jedynie dostawca uslugi. Oszusta tak naprawde moze namierzyc tylko policja.
Pozdrawiam / Best regards”

P.S.
Dla informacji podaje że nadal otrzymuje t,z. Komunikat o atrakcyjnej nagrodzie od administracji TLEN
administrator@83338@tlen.pl domaga się ode mnie wysłania sms na numer 92596 o tresci PORTFEL 7522
/ ten administrator czuje je bardzo oszukany prze zemnie bo wysłał już 2 razy komunikat a ja nie zasiliłem jego konta/

I jeszcze parę słów żeby nie zanudzać.
Przygotowałem specjalna informację zwrotną na każdy komunikat, który otrzymuje od t.z. "administratora". Można skopiować. Naprawdę działa. Po wysłaniu nie otrzymuję już komunikatów od tych samych osób.

TWOJA PRÓBA OSZUKANIA MNIE ZOSTAŁA ODNOTOWANA W SPECJALNYM SYSTEMIE DO GROMADZENIA DANYCH O OSZUSTACH NA INTERNECIE!!!!
Informacja o tym komunikacie zostaje automatycznie zgłoszona do administracji TLEN oraz onePay
Twój adres e-mail oraz IP od tej pory będzie kontrolowany. Wyłudzanie pieniędzy jest karane POLSCE.
A oszustwo karane jest więzieniem. Twoje dane zostaną zgłoszone na POLICJE. Jeśli twoje wyłudzenia wyniosły już kwotę powyżej 250,- zł możesz się liczyć z zatrzymaniem przez POLICJE.
Podajesz fałszywe informacje i świadomie wprowadzasz w błąd celem korzyści finansowych. Wysłanie SMSu który oferujesz to - Premium SMS – skrócony numer specjalny o podwyższonej wartości
umożliwiający obciążenie konta abonenta (post-paid) lub użytkownika (prepaid)
sieci Operatora GSM dodatkową kwotą do zapłaty wynikającą z zamawianej usługi: 7043,7169,72926,73806,74866,75550, 76986, 79986, 91986, 92596, 7636, 7936, 91455, 92555
Koszt wysłania jednej wiadomości Premium SMS/MMS to, w zależności od numeru:
· numer 7043 – cena 0,50 zł (0,61 z VAT);
· numer 7169 – cena 1 zł (1,22 z VAT);
· numer 72926 – cena 2 zł (2,44 z VAT);
· numer 73806 – cena 3 zł (3,66 z VAT);
· numer 74866 – cena 4 zł (4,88 z VAT);
· numer 75550 – cena 5 zł (6,10 z VAT);
· numer 76986 – cena 6 zł (7,32 z VAT);
· numer 79986 – cena 9 zł (10,98 z VAT);
· numer 91986 – cena 19 zł (23,18 z VAT);
· numer 92596 – cena 25 zł (30,50 z VAT);
· numer 7636 – cena 6 zł (7,32 z VAT);
· numer 7936 – cena 9 zł (10,98 z VAT);
· numer 91455 – cena 14 zł (17,08 z VAT);
· numer 92555 – cena 25 zł (30,50 z VAT);
Pamiętaj podajesz się za administratora TLEN. Zapłacisz za własne oszustwo oraz swoich kolegów.

prokurator-tlen napisał:
Jak widzę sprawa oszustw na TLENIe nie ma końca.
Oszuści nadal zakładają darmowe konta i rozwijają coraz bardziej swoją działalność.
Pojawiły się również strony, na których odsprzedawane są t.z. udziały w grach z doładowanym kontem, przypuszczam że przez oszukanych nieświadomie wysyłających SMS. Pozwoliłem sobie napisać do onetplay.pl jak zapatrują się na całą sytuacje. Nie da się ukryć że są świadomi zagrożenia skalą oszustwa w co zostali wplątani. Proponują zmianę regulaminu. A wystarczy wprowadzić weryfikacje z jakiego telefonu można zasilić takie konto. Dodatkowo po wysłaniu SMS należy wysłać SMS zwrotny z konkretnym kodem do osoby wysyłającej SMS aby mogła doładować takie konto. Załóżmy oszukany wysyła SMS i jest stratny /jego wina bo zaufał nieświadomie/ ale oszukujący nie ma z tego NIC!. Żeby wprowadzić takie zmiany musiała by być dobra wola serwisu oferującego te usługi. Tej dobrej woli niema wina jest cały czas zrzucana na nieświadomych wysyłających SMS. Organizator całej tej zabawy zaciera ręce – bo interes się kręci zyski są niewyobrażalne – po co coś zmieniać jeśli kasa sama wpada. I tu powstaje problem bo skrzynka pocztowa onetplay.pl puchnie od zgłoszeń ludzi oszukanych. Pieniędzy NIE CHCĄ wracać bo taki sami sobie zrobili regulamin – że nie wracają. W całej tej sprawie wolą pełnić role t.z. „pasera” przyjmują środki finansowe od oszukanych i w ten sposób okradzionych ludzi. Cała ta sprawa na pewno będzie miała finał w SĄDZIE, może ktoś nagłośni ją TVN, i wtedy zacznie się lament prezesów „my o niczym nie wiedzieliśmy”. Dochodzi jeszcze sprawa zadośćuczynienia wiadomo każda osoba straciła około 30,50- jeśli raz wysłała SMS. Nikt nie będzie domagał się zwrotu tych drobnych /ale z tych drobnych w skali globalnej mogą być miliony/.
Dlatego drodzy „oszukani” nie bójcie się zgłaszać na POLICJE zawiadomienia o przestępstwie – sami do tego jesteście zachęceni przez odpowiedz na mój list od onetplay.pl. Napewno zainteresuje sie tym PROKURATURA a firmom umożliwiającym czerpanie z tego zysków CBA.

Wiadomość wysłana do onePay - Kontakt [kontakt@onepay.pl] w dniu Wt 2010-02-23 18:16
/cytat/
„Witam serdecznie,
Proszę zwrócić uwagę na szerzącą się skale oszustw w internecie.Oszuści to zalogowani użytkownicy Waszej platformy.W Państwa interesie jest zareagowanie na tą sytuacje, i podanie pokrzywdzonym danych oszustów, którzy wyłudzają pieniądze.Oczekuje odpowiedzi od Państwa.Więcej informacji o tym zagrożeniu znajdą państwo na wielu stronach internetowych.m/i http://forumprawne.org/nowe-technologie/106318-oszustwo-na-tlenie.html Proszę podać w jaki sposób osoby oszukane mogą dochodzić zwrotu kosztów poniesionych oraz zadośćuczynienia.W jaki sposób administracja onePay ma zamiar pomóc osobą oszukanym."

Wiadomość otrzymana od xxxxxxxxx@gmail.com; w imieniu; onePay - Kontakt [kontakt@onepay.pl] w dniu Wt 2010-02-23 23:38
/cytat/
„Witam,
sprawa jest bardzo skomplikowana. My ze swojej strony nie spodziewalismy sie takiego zjawiska, a przynajmniej nie na taka skale.Przeszkadza nam to ze wzgledu na naruszanie naszego dobrego imienia.Obecnie skupiamy sie na poprawie skelpu i zapobieganiu takim dzialaniom. Juz niebawem wprowadzimy system, ktory powinien ograniczyc mocno to zjawisko. Niestety nie da sie wyeliminowac naiwnosci ludzkiej, trzeba pamietajc, ze nikt nigdy nie daje niczego za darmo.Takich oszustow jest cala masa i nie korzystaja oni tylko z naszych uslug, ale mozna ich spotkac wszedzie. My niestety nie mamy mozliwosci zwrotu kosztow osobom pokrzywdzonym, ze wzgledu na to, ze to nie my dokunujemy tego jakze przykrego czynu.
Za to my ponosimy znaczne koszty z tego tytulu :/ Osoby poszkodowane tak naprawde maja male szanse odzyskania takich kwot, takie jest niestety Polskie prawo. My osobisci enie mamy technicznej mozliwosci sprawdzenia poprawnosci zglaszanego naduzycia ani tez zwrotu pieniedzy. My odgrywamy tutaj taka sama role jak operator i firma dostarczajaca nam SMSy. Jestesmy jedynie dostawca uslugi. Oszusta tak naprawde moze namierzyc tylko policja.
Pozdrawiam / Best regards”

P.S.
Dla informacji podaje że nadal otrzymuje t,z. Komunikat o atrakcyjnej nagrodzie od administracji TLEN
administrator83338 domaga się ode mnie wysłania sms na numer 92596 o tresci PORTFEL 7522
/ ten administrator czuje je bardzo zawiedziony bo wysłał już 2 razy komunikat a ja nie zasiliłem jego konta/
------------------------------------------------------------------------
Myślę ze temat jest nadal nie zamknięty

Witam.
Ja również stałam się naiwną ofiarą tego oszustwa.

Treść wiadomości:

"Witam Cię Drogi użytkowniku komunikatora tlen.pl! Dziś bez wątpienia jest Twój szczęśliwy dzień! Jako moderator tego komunikatora, pragnę Cię poinformować, że Twój Nick w portalu tlen.pl jest jednym z dwóch Nicków, który wygrał Odtwarzacz muzyki mp4 Philips oraz telefon nokia 6500 z mobilnym Internetem! Gratulujemy! Aby potwierdzić, chęć odebrania nagrody wyślij, sms na numer 92596 o treści "PORTFEL welfe" za 2,44 z VAT, po czym dostaniesz kod aktywacyjny. (Kod aktywacyjny należy wysłać w odpowiedzi na tą wiadomość). Gratulujemy jeszcze raz Moderatorzy komunikatora tlen.pl!"

Wiadomość była nadesłana od użytkownika admin_romek@tlen.pl. Widząc słowo admin w nazwie użytkownika potraktowałam wiadomość nieco poważniej i dlatego też wysłałam smsa na podany numer. Otrzymałam wiadomość zwrotną:

"Twoje konto tetro99n@gmail.com zostało doładowane o 9.50 PLN. (koszt 25.00 PLN + Vat) Dziękujemy"

W postach powyżej wyczytałam, że warto sprawę zgłosić na policję. Ja jednak boję się, że zostanę najzwyczajniej wyśmiana. Czy rzeczywiście nie można nic zrobić z tym oszustem? Sprawa ciągnie się już jakiś czas, wierzyć się nie chce, że można tak bezkarnie okradać ludzi.

Ps. Czy z wiadomości zwrotnej wynika, że osoba posiadająca konto pocztowe jest bezpośrednio odpowiedzialna za to oszustwo?

Pozdrawiam
Małgorzata

Witam,
mielismy juz kilka prosb ze strony Policji o udostepnienie danych dot. pewnych kont i tak tez uczynilismy. Z dniem wczorajszym weszlo ograniczenie dot. wysylania SMS w naszym systemie.

Od jutra tj. 29.03.2010r. zmianie ulegnie moduł płatności SMS. Ze względu na decyzję operatorów telefonii komórkowej jesteśmy zmuszeni wprowadzić dodatkowe zabezpieczenie. Wiąże się to również z nadużyciami/wyłudzeniami SMSów.

Na czym będzie polegała zmiana? W zakładce Portfel > Płatności SMS numery oznaczone czerwoną kropką będą wymagały weryfikacji numeru telefonu, z którego chcemy wysłać SMS.
Chcąc wysłać SMS pod numer oznaczony czerwoną kropką trzeba najpierw aktywować numer telefonu, z którego będziemy na niego wysyłali SMSy.
Przykładowo chcemy wysłać SMS pod numer 92596 (SMS za 25 PLN), ale widnieje przy nim czerwona kropka. W takim przypadku najpierw wysyłamy SMS według instrukcji. Kiedy numer będzie aktywny pojawi się pod spodem. Koszt takiej aktywacji to 50 groszy netto. Kwota jest bezzwrotna. Aktywacji wystarczy dokonać raz.

Jakie numery będą wymagały aktywacji?
Obecnie aktywacji będzie wymagał jedynie numer 92596 z prefiksem Portfel za 25 zł netto. Ponieważ jego dot. najwięcej nadużyć. Nie ma ograniczeń co do ilości aktywowanych numerów telefonów.

Sukcesywnie bedziemy ograniczali w ten sposob kolejne numery. Jednakze naiwnosci ludzkiej nigdy nie bedizemy w stanie wyeliminowac :(

Probowalismy sie w tej sprawie kontaktowac z Tlene'm ale przeszlo jakos bez echa. Czekamy juz na odpowiedz ponad 2 tygodnie.

Robimy wszystko, aby wyeliminowac to zjawisko zarowno na drodze prawnej jak i systemowej. Sprawa nie jest jednak prosta.
Nasz dzial prawny przygotowywuje oficjalne pismo w tej sprawie i kazde zgloszenie o oszustwie zostanie odnotowane a w odpowiedzi osoby oszukane dostana pelna analize prawno i informacje co z tym zrobic.

Mamy jednak szczera nadzieje, ze zjawisko ograniczymy do maksimum i nie bedzie to potrzebne.

Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z naszych uslug mimo zlego doswiadczenia.

Ja to g...... dostaje cały czas:

Witam Drogi uzytkowniku portalu tlen.pl! Mam dla Ciebie fantastyczną wiadomość! Twój nr naszego komunikatora został wylosowany w dzisiejszej loterii, gratulujemy serdecznie! W imieniu portalu tlen.pl pragniemy, abyś potwierdził chęć odebrania nagrody o łącznej wartości 1,000zł!! Wyślij sms o treści AP.ELESTIUM25 na numer 92568 (1,22zł VAT), w smsie wzrotnym przyjdzie kod, nalezy go odeslac w odpowiedzi na tą wiadomość! (Pamiętaj, że sms kosztuje 1,22zł z VAT, a pierwsze pięć osób ma GWARANTOWANĄ NAGRODĘ!) Gratuluję, Piotr Warsiewicz

i kolejny :

Witam Cię Drogi użytkowniku komunikatoru tlen.pl! Dziś bez wątpienia jest Twój szczęśliwy dzień! Jako moderator tego komunikatora, pragnę Cię poinformować, że Twój nick w portalu tlen.pl jest jednym z dwóch nicków, który wygrał Odtwarzacz muzyki mp4 Philips,Gratulujemy! Aby potwierdzić, chęć odebrania nagrody wyślij sms na numer 92596 o tresci „PORTFEL pgafk” bez „” za 1,22 z VAT. Gratulujemy jeszcze raz Operatorzy komunikatora tlen.pl!

Przed chwilą dostałem podobną wiadomość od moderator_wojciech855@tlen.pl
Za stary chyba jestem na takie numery...

tlen-oszustwo.jpg

Odpisałem z zapytaniem: "A jak mam podać adres do wysyłki?"

Odpowiedzieli błyskawicznie:
tlen-oszustwo2.jpg

No to bawimy się dalej:
"Nie chce mi wysłać smsa. Dostaję komunikat, że mam za mało środków na koncie :-(
Co robić?"

Nie odpowiadają. No to wysyłam wiadomość:
"Wysłałem. I co?"

...bez odpowiedzi. Oczywiście smsa nie wysłałem.

Nie wytrzymałem. A że późno się zrobiło, pożegnałem się z kolegami.

tlen-oszustwo3.jpg

Ostatnia edycja:
czy ktoś z Państwa zdecydował zgłosic się powyższe oszutswo na policję lub do innych służb????? jakis efekt?

Powrót