Oszustwo, OC, kupno pojazdu, kolizja

• Autor wątku Autor wątku Rolinka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rolinka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Postaram się wyjaśnić najprościej jak się da.

Marzec 2019
kupuję auto z ubezpieczeniem (adnotacja na umowie, własnoręczna przez sprzedającego na moją prośbę)

Czerwiec 2019
na stronie UFG widnieje informacja, że OC jest aktualne (posiadam wydruk z dnia kolizji)

Zaznaczam, że nie otrzymałem żadnej informacji pisemnej czy telefonicznej od żadnej firmy ubezpieczeniowej o rekalkulacji ubezpieczania, czy tym bardziej o jego braku.

Kolizja była niewielka, na szczęście nikomu nic się nie stało, niestety okazało się, że człowiek, który sprzedał mi auto oszukał mnie przy jego sprzedaży.

Dzień przed sprzedażą auta wycofał polisę z nieznanych mi przyczyn.

Złożyłem już zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa, byłem już przesłuchiwany w tej sprawie. Minęło już trochę ponad trzy miesiące.
Wysłałem także list polecony do tego człowieka, z informacją o odstąpieniu od umowy z uwagi na fakt niezgodności ze stanem faktycznym.
Koresponduję również z UFG, które domaga się ode mnie zapłaty za brak ubezpieczenia. Wysłałem im już komplet dokumentów wraz z wydrukiem z ich własnej strony z dnia kolizji. Niestety nic nie idzie w dobrą stronę.

Czy mam jeszcze jakieś możliwości powoływania się na ustawy, rozporządzenia czy w ogóle mogę coś jeszcze zrobić w tej sprawie?
Jeśli ktoś byłby w stanie pomóc, mogę wysłać komplet dokumentów.

pozdrawiam i będę bardzo wdzięczny za pomoc

Coś się nie trzyma kupy. Kupujesz auto w marcu, w czerwcu masz kolizję i okazuje się, że w marcu sprzedający wypowiedział umowę OC, pomimo to OC nadal jest aktywne a jednak UFG żąda od Ciebie zapłaty za brak OC.

Witam, czy kontaktował się Pan w tej sprawie ze sprzedającym?, napisał Pan, że "Dzień przed sprzedażą auta wycofał polisę z nieznanych mi przyczyn.", skąd uzyskał Pan taką informację?. W sytuacji, w jakiej się Pan znajduje, najlepszym sposobem byłoby, wykazanie nieważności wypowiedzenia umowy ubezpieczenia OC przez sprzedającego, a tym samym odebranie podstaw do nałożenia kary przez UFG z tytułu nieposiadania obowiązkowego ubezpieczenia OC pojazdów, i jednocześnie obciążenie kosztami kolizji ubezpieczyciela.

pxor napisał:
Witam, czy kontaktował się Pan w tej sprawie ze sprzedającym?, napisał Pan, że "Dzień przed sprzedażą auta wycofał polisę z nieznanych mi przyczyn.", skąd uzyskał Pan taką informację?. W sytuacji, w jakiej się Pan znajduje, najlepszym sposobem byłoby, wykazanie nieważności wypowiedzenia umowy ubezpieczenia OC przez sprzedającego, a tym samym odebranie podstaw do nałożenia kary przez UFG z tytułu nieposiadania obowiązkowego ubezpieczenia OC pojazdów, i jednocześnie obciążenie kosztami kolizji ubezpieczyciela.

O braku ubezpieczenia dowiedziałem się od ubezpieczyciela.
Wysłałem dwa listy polecone z wypowiedzeniem umowy sprzedaży, niestety żaden nie został odebrany z poczty.

Rolinka, tylko, że ja uważam, że ty coś kręcisz, dziewczynko (?).

WCJ napisał:
Powtórzę wcześniejszy wpis.

Do niedawna byłem pewien, że nie ma takiej możliwości aby przerwać ciągłość ubezpieczenia.

Sprawa cywilna toczy się swoim torem.
Natomiast UFG oczekuje ode mnie zapłaty 6700pln. Z tytułu braku OC.
Wysłałem do nich wydruk z ich strony potwierdzający, że pojazd w dniu kolizji był ubezpieczony. Tym samym, oczywistym jest, że gdybym sprawdził to dwa miesiące wcześniej informacja byłaby taka sama.

Gdybym wiedział, że auto jest bez ubezpieczenia to bym go nie kupował.
Gdybym został poinformowany o braku ubezpieczenia to albo bym je wykupił, albo skontaktował się ze sprzedającym.
To nie jest moje pierwsze auto, i jak dotąd, zawsze dostawałem informacje od firmy ubezpieczeniowej, tej czy innej, o konieczności np. dopłaty.

WCJ napisał:
Rolinka, tylko, że ja uważam, że ty coś kręcisz, dziewczynko (?).

Bardzo bym chciał, aby był to mój wymysł.
Jaki miałby być mój cel w kręceniu?

Nie wiem jaki powód został podany przez tego człowieka w chwili kiedy rezygnował z ubezpieczenia. I nie mam możliwości tego ustalić.

Byłbym wdzięczny za pomoc, a nie rzucanie oskarżeń w moim kierunku.
Cała dokumentacja jest to wglądu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Napisał Pan, o tym, że "Złożyłem już zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa, byłem już przesłuchiwany w tej sprawie. Minęło już trochę ponad trzy miesiące.", jakie są ustalenia policji w tej sprawie?, sprzedający został już przesłuchany czy też wyparował?, próbował się Pan kontaktować ze sprzedającym w inny sposób niż za pomocą poczty tradycyjnej? np. telefonicznie lub za pomocą poczty elektronicznej?.

Jak dotąd nie otrzymałem żadnej informacji o terminie rozprawy. Cały czas czekam. Dostałem jedynie pismo o wszczęciu postępowania.
Czy na moją prośbę policja może przekazać mi takie informacje? (czy stawił się na przesłuchaniu)

Nie posiadam do niego adresu email. Mam jedynie jego adres, ale nie byłem pod jego domem. Czy gdyby udało mi się jakimś cudem wręczyć mu rozwiązanie umowy do rąk własnych, jak mógłbym to później udowodnić?

Trzeba zacząć od tego, że takie wypowiedzenie przez sprzedającego umowy OC jest nieważne. wyjaśnij to z ubezpieczycielem.

Dobra, niech Pan założy sobie konto, na stronie Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego (ufg.pl) i uzyska, jako właściciel pojazdu, dostęp do informacji na temat historii ubezpieczeniowej samochodu, który Pan kupił, chodzi o, datę zawarcia umowy, okres ubezpieczenia, datę rozwiązania umowy. Szanse na to, że ta umowa została wypowiedziana zgodnie z przepisami, są raczej znikome.

http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20031241152/U/D20031152Lj.pdf

Ustawa z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych - Dz. U. 2003 Nr 124 poz. 1152

Art. 102.

1. Fundusz pełni funkcję ośrodka informacji.

2. Do zadań Funduszu jako ośrodka informacji należy prowadzenie rejestru umów ubezpieczenia działu II grupy 3 i 10 załącznika do ustawy o działalności ubezpieczeniowej z wyłączeniem odpowiedzialności przewoźnika, zawierającego:

1) nazwę i adres zakładu ubezpieczeń, który zawarł umowę ubezpieczenia;

2) identyfikator pośrednika, który zawarł umowę ubezpieczenia, według numeru wpisu do rejestru pośredników ubezpieczeniowych, a w przypadku zawarcia umowy bez udziału pośrednika − imię i nazwisko oraz numer PESEL osoby, która zawarła umowę;

3) imię i nazwisko, adres zamieszkania, numer PESEL lub nazwę, adres siedziby i numer REGON ubezpieczonego, a w przypadku posiadaczy pojazdów będących nierezydentami − imię i nazwisko, adres zamieszkania, nazwę i numer dokumentu tożsamości lub nazwę i adres siedziby ubezpieczonego;

4) cechy identyfikujące dokument potwierdzający zawarcie umowy ubezpieczenia;

5) (uchylony)

6) datę zawarcia umowy;

7) okres ubezpieczenia;

8) datę rozwiązania umowy ubezpieczenia przed upływem końcowego terminu odpowiedzialności, określonego w umowie;

9) dane dotyczące pojazdu mechanicznego i jego posiadacza:

a) numer rejestracyjny,

b) numer VIN, a w przypadku jego braku − numer nadwozia (podwozia) pojazdu mechanicznego,

c) marka, typ i model,

d) rodzaj pojazdu mechanicznego,

e) imię i nazwisko, adres zamieszkania, numer PESEL lub nazwę, adres siedziby i numer REGON posiadacza pojazdu mechanicznego, a w przypadku posiadaczy pojazdów będących nierezydentami − imię i nazwisko, adres zamieszkania, nazwę i numer dokumentu tożsamości lub nazwę i adres siedziby ubezpieczonego.

Art. 33. Umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych ulega rozwiązaniu:

1) z upływem okresu, na który została zawarta;

2) z chwilą wyrejestrowania pojazdu mechanicznego;

3) z dniem odstąpienia od umowy w przypadku określonym w art. 29 ust. 3;

4) w przypadkach określonych w art. 31 ust. 1 i 4;

;============================================================

Ustawa z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych - Dz. U. 2003 Nr 124 poz. 1152

Art. 31.

1. W razie przejścia lub przeniesienia prawa własności pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na posiadacza pojazdu, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności, przechodzą prawa i obowiązki poprzedniego posiadacza wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia OC ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że posiadacz, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności, wypowie ją na piśmie. W przypadku wypowiedzenia umowy ubezpieczenia OC, ulega ona rozwiązaniu z dniem jej wypowiedzenia. Przepisów art. 28 nie stosuje się.

4. W razie zawarcia umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych przez posiadacza pojazdu mechanicznego niebędącego właścicielem tego pojazdu, prawa i obowiązki tego posiadacza, wynikające z zawartej umowy ubezpieczenia, przechodzą na właściciela pojazdu mechanicznego z chwilą, gdy posiadacz utracił posiadanie tego pojazdu na rzecz właściciela. Umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że właściciel pojazdu mechanicznego wypowie ją na piśmie. W przypadku wypowiedzenia umowy
ubezpieczenia OC, ulega ona rozwiązaniu z dniem jej wypowiedzenia. Przepisów art. 28 nie stosuje się.

5) z chwilą udokumentowania trwałej i zupełnej utraty posiadania pojazdu mechanicznego w okolicznościach niepowodujących zmiany posiadacza, z uwzględnieniem art. 79 ust. 1 pkt 5 ustawy – Prawo o ruchu drogowym;

Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym - Dz.U. 1997 Nr 98 poz. 602

Art. 79.

1. Pojazd podlega wyrejestrowaniu przez organ właściwy ze względu na miejsce ostatniej rejestracji pojazdu, na wniosek jego właściciela, w przypadku:

5) udokumentowanej trwałej i zupełnej utraty posiadania pojazdu bez zmiany w zakresie prawa własności;

6) z upływem 3 miesięcy od dnia ogłoszenia upadłości zakładu ubezpieczeń, z uwzględnieniem art. 474 i art. 476 ustawy z dnia 28 lutego 2003 r. – Prawo upadłościowe i naprawcze
(Dz. U. z 2017 r. poz. 2344 i 2491);

7) z chwilą zarejestrowania pojazdu mechanicznego za granicą;

8) z dniem odstąpienia przez ubezpieczającego od umowy w trybie określonym w art. 40 ustawy z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta;

http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20140000827/U/D20140827Lj.pdf

Ustawa z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta - Dz. U. 2014 poz. 827

Art. 40.
1. Konsument, który zawarł na odległość umowę o usługi finansowe, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając oświadczenie na piśmie, w terminie 14 dni od dnia zawarcia umowy lub od dnia potwierdzenia informacji, o którym mowa w art. 39 ust. 3, jeżeli jest to termin późniejszy. Termin uważa się za zachowany, jeżeli przed jego upływem oświadczenie zostało wysłane. Konsument nie ponosi kosztów związanych z odstąpieniem, z wyjątkiem kosztów, o których mowa w ust. 4.

2. W przypadku umów ubezpieczenia termin, w którym konsument może odstąpić od umowy, wynosi 30 dni od dnia poinformowania go o zawarciu umowy lub od dnia potwierdzenia informacji, o którym mowa w art. 39 ust. 3, jeżeli jest to termin późniejszy. Termin uważa się za zachowany, jeżeli przed jego upływem oświadczenie zostało wysłane.

3. W przypadku odstąpienia od umowy, umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu, w terminie 30 dni:
1) od odstąpienia od umowy – w przypadku świadczeń konsumenta albo
2) od otrzymania oświadczenia o odstąpieniu od umowy – w przypadku świadczeń przedsiębiorcy

9) z dniem wydania zaświadczenia, o którym mowa w art. 79 ust. 1 pkt 1 lub 6 ustawy – Prawo o ruchu drogowym, albo równoważnego dokumentu wydanego w innym państwie;

Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym - Dz.U. 1997 Nr 98 poz. 602

Art. 79.

1. Pojazd podlega wyrejestrowaniu przez organ właściwy ze względu na miejsce ostatniej rejestracji pojazdu, na wniosek jego właściciela, w przypadku:

1) przekazania pojazdu do przedsiębiorcy prowadzącego stację demontażu lub przedsiębiorcy prowadzącego punkt zbierania pojazdów, na podstawie zaświadczenia o demontażu pojazdu, o którym mowa w ust. 2 bądź w art. 24 ust. 1 pkt 2 lub art. 33 ust. 3 ustawy z dnia 20 stycznia 2005 r. o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji, albo równoważnego dokumentu wydanego w innym państwie;

6) przekazania niekompletnego pojazdu do przedsiębiorcy prowadzącego stację demontażu lub przedsiębiorcy prowadzącego punkt zbierania pojazdów, na podstawie zaświadczenia o przyjęciu niekompletnego pojazdu, o którym mowa w art. 25 ust. 1 lub art. 33 ust. 3 ustawy z dnia 20 stycznia 2005 r. o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji, albo równoważnego dokumentu wydanego w innym państwie;

10) z dniem wypowiedzenia umowy zgodnie z art. 28a ust. 1;

Art. 28a.

1. Jeżeli posiadacz pojazdu mechanicznego w tym samym czasie jest ubezpieczony w dwóch lub więcej zakładach ubezpieczeń, przy czym co najmniej jedna z umów ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych została zawarta w trybie art. 28 ust. 1, umowa zawarta w tym trybie może zostać przez niego wypowiedziana na piśmie.

2. W przypadku wypowiedzenia umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych zgodnie z ust. 1, zakład ubezpieczeń może żądać zapłaty składki ubezpieczeniowej za okres, przez który ponosił odpowiedzialność.

3. W sytuacji, gdy doszło do zawarcia kilku umów ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w odniesieniu do tego samego pojazdu mechanicznego, z tym samym okresem ubezpieczenia z jednym zakładem ubezpieczeń, wówczas temu zakładowi ubezpieczeń należy się składka ubezpieczeniowa z tytułu jednej umowy ubezpieczenia

<11) z dniem doręczenia podmiotowi uprawnionemu, o którym mowa w art. 80s ust. 2 ustawy – Prawo o ruchu drogowym, decyzji o uchyleniu decyzji o profesjonalnej rejestracji pojazdów w odniesieniu do pojazdów do jazd testowych. >

Powrót