Oszustwo poprzez infolinię banku

• Autor wątku Autor wątku Optiprey
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Optiprey

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
w skrócie zadzwoniła do mnie osoba z oficjalnego numeru PKO Bank Polska, podszywając się pod pracownika tegoż banku informując mnie że ktoś chciał wziąć kredyt na mnie, niestety uwierzyłem tej osobie i wykonywałem jej instrukcje poprzez które wziąłem 2 kredyty przez internet. Jeden mniejszy anulowałem przez reklamację w placówce banku jednakże większy na 25,5tyś. przelałem wcześniej na konto oszusta ( które też jest w PKO ) i część tej kwoty została wypłacona natychmiastowo a część została zablokowana na koncie oszusta. Sprawa została zgłoszona na Policję i prokuraturę jednakże póki co nie mam żadnych informacji na temat postępowania ani nawet kto z prokuratury ją prowadzi. Wysyłałem reklamację na ten duży kredyt jednakże została rozpatrzona negatywnie i każą mi spłacić całość, oferując jedynie rozbicie kredytu na dodatkowe lata ale z dodatkowymi kosztami. Pierwsza rata już 5 grudnia, co mogę zrobić w tej sytuacji?

P.S. Mam 20lat, nie pracowałem przez ostatnie 2 miesiące przed wzięciem tych kredytów dlatego nie jestem pewny czy uda mi się spłacić ten kredyt :(

piszesz o oszustwie (i słusznie bo zostałeś oszukany) ale piszesz o "oszustwie przez infolinię", co najprawdopodobniej jest _nieprawdą_ gdyż...

można (od strony technicznej) tak "namieszać na łączach", że u kogoś wyświetli się dowolny nr telefonu, np. taki jak nr infolinii banku albo taki jak nr sekretarki pana wojewody, itd itp.

nie będę opisywać JAK oszuści to robią (bo forum nie służy szlifowaniu umiejętności oszukiwania ludzi) ale zapewniam cię, że oszuści _umieją_ "wyświetlić cyfry" na Twoim telefonie i to w taki sposób, że bank o niczym nie wie...

w tej sytuacji doradzam jedynie "minimalizację strat", czyli taką współpracę z organami ścigania, aby ta kwota którą udało się (jak twierdzisz) zablokować na rachunku oszusta została przekazana na spłatę twojego kredytu...

a co do _reszty_ pieniędzy, to licz się z tym, że bank będzie oczekiwać spłaty, niestety...

Padłeś ofiarą spoofingu, podszywania się pod numer telefonu danej instytucji. Niestety szansa wykrycia praktycznie zerowa także licz się z umorzeniem na niewykrycie. Pieniądze zabezpieczone na rachunku oczywiście zostaną Ci zwrócone.

Co do pozostałej części kredytu. Opisz jak dokładnie wziąłeś ten kredyt. Sprawca kazał Ci zainstalować aplikację na telefonie za pomocą, której przejął kontrolę nad Twoim telefonem? Czy po prostu mówił Ci co masz klikać, a Ty widziałeś, że wysyłasz wniosek o kredyt?

przelałem wcześniej na konto oszusta ( które też jest w PKO )
Może przy odrobinie szczęścia dojdą choćby przez słupa (bo pewnie na słupa jest to konto) do adresata pieniędzy. Z dużym naciskiem na być może.

Mam 20lat, nie pracowałem
To ciekawe jak dostałeś kredyt. Poświadczyłeś nieprawdę we wniosku?

Pierwsza rata już 5 grudnia, co mogę zrobić w tej sytuacji?
Pogadaj z rzecznikiem finansowym.

Powrót