oszustwo - poważny problem

• Autor wątku Autor wątku Johny11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Johny11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry jestem właścicielem komisu samochodowego w Warszawie. Jakiś czas temu sprowadziłem z Austrii dwa samochody. Konkurencyjny komis, zwrócił się do Policji i oskarżył mnie o kradzież tych samochodów.

Sytuacja wyglądała tak, że konkurencyjny komis wcześniej podpisał umowę z Austriakami na zakup tych samych samochodów jednak umowa została rozwiązana a zaliczka jaką wpłacili została im zwrócona - posiadam na to dowód w postaci oświadczenia strony austriackiej. Następnie kupiłem te same samochody ale po przyjeździe do Polski konkurencja zgłosiła się do policji, że ukradłem im te samochody.

Posiadam wszystkie dokumenty poświadczające transakcję oraz własność. Pokazywałem je także policji. Jednak jak się dowiedziałem policja jest w zmowie z konkurencyjnym komisem, samochody zostały mi zabrane i stoją na policyjnym parkingu.. Nie mam możliwości ich odzyskania mimo, że mam wszelkie dowody na to, że samochody są moje. Regularnie odmawia mi się wydania mojej własności.

Proszę o pomoc, chciałbym podjąć jakieś prawne kroki zarówno wobec bezprawnie działającej policji jak i konkurencji, która kłamstwem doprowadziła do tego, że mój komis może upaść - chodzi przede wszystkim o mój obecny wizerunek w oczach klientów tj: złodzieja.

1) policjanci domniemuję że zatrzymali pojazdy z uwagi na to ,że muszą zweryfikować treść zeznań zawiadamiającego, treść zeznań pana jak i dokumenty u komisu austriackiego... to że pan przedstawił jakieś dokumenty nie oznacza z góry ,że napewno są one prawdziwe- to wymaga weryfikacji...

2) a na czym niby polega zmowa policji z konkurencyjnym komisem? na tym że chcą zweryfikować dokumenty?

1) Sytuacja trwa już kilka miesięcy, żadne kroki przez policję nie zostały podjęte. Chciałbym aby sprawa wreszcie się zakończyła. Dlatego proszę podpowiedzieć co mogę zrobić, czy mam napisać jakieś pismo do policji z prośbą o wyjaśnienie albo wskazanie na jakim etapie znajduje się sprawa? Z pewnością to nic nie da..

2) Na tym, że to rodzina...

ps posiadam wszystkie dokumenty, dowód rejestracyjny, umowę ze stroną austriacką itd.

Ostatnia edycja:
Johny11 napisał:
1) Sytuacja trwa już kilka miesięcy, żadne kroki przez policję nie zostały podjęte.

a skąd pan to wie? - przeglądał pan akta postępowania?

A w to ,że przez kilka miesięcy policjant w sprawie nic nie zrobił to akurat panu nie wierzę - chociażby dlatego ,że gdyby tak było to albo bezpośredni przełożony policjanta albo prokurator by mu "gardło przegryźli"....

ps. hmmm.....to ja jako policjant -gdybym miał w rodzinie księdza i zatrzymał np. złodzieja to z góry oznacza że ksiądz zdradził mi tajemnicę spowiedzi?

policjant otrzymał od zawiadamiającego informację o podejrzeniu czynu zabronionego i musiał podjąc stosowne do cdarzenia działania... Nad postępowaniem czuwa prokurator -on też jest w zmowie?

Ostatnia edycja:
Dobrze proszę w takim razie napisać co mogę zrobić w tej sytuacji, abym mógł chociaż dowiedzieć się na jakim etapie jest sprawa?

prosze ustalić na Policji (w sekretariacie Sekcji Dochodzeniowej) lub w prokuraturze (sekretariacie danego Ds'u) (po numerach sprawy) czy postępowanie jest "w toku" czy np. zawieszone ?

Rozumiem, że najlepiej będzie jeśli będzie to pismo? Jeśli jest "w toku" to pozostaje czekać? a jeśli zawieszone, co wtedy?

czy tak czy inaczej to zabezpieczone samochody są dowodem w sprawie i powinien pan otrzymać stosowne postanowienie w tej materii .

Narazie proszę dokonać stosownych ustaleń i czekać.

Od policji dostałem postanowienie w przedmiocie dowodów rzeczowych oraz spis i opis rzeczy.

Proszę jeszcze napisać jak mam kontaktować się z prokuraturą, nie dostałem żadnej informacji od prokuratury, jedynie te dwa dokumenty o których wspomniałem wyżej od policji. Wspomniał Pan, że nad postępowaniem czuwa prokurator, jak mogę sprawdzić który?

Dziękuje bardzo za pomoc

W skrócie - każde (a w każdym bądź razie większość) postępowanie posiada trzy numery - dwa policyjne czyli np. tzw. KP-D - xxx/08 i RSD- xxx/08 oraz numer prokuratorski np. 3 Ds- xxx/08

w sekretariacie danego Ds'u (w przytoczonym przeze mnie przykładzie byłby to 3Ds) po numerze postępowania ustali pan prokuratora referenta

ps. wszystkie numery ustali pan na Komisariacie - łącznie z danymi prokuratora referenta :)-

Powrót