Oszustwo przez Internet

• Autor wątku Autor wątku Alley
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alley

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Witam serdecznie, na początku jako iż jest to mój pierwszy post chciałbym się serdecznie z Forumowiczami przywitać.

Chciałbym się poradzić, nie wiem czy wybrałem dobry dział, na temat oszustwa jakie mnie spotkało.

Jestem sprzedawcą kont Rapidshare na Allegro. Ze swojej sprzedaży odprowadzam podatki na podstawie przyjmowania płatności przez serwis Dotpay.pl, który wystawia mi co miesiąc rachunek na podstawie wpływających do nich płatności. To tak w skrócie o mnie.

Napisał do mnie na komunikator Gadu-Gadu człowiek, z którym w życiu nie miałem kontaktu. Stwierdził, iż jest uploaderem plików na forum warezowym (wrzuca pliki na serwis Rapidshare.com i osoby, które ściągną od niego plik to on w zamian dostaje za to punkty). Dzięki uzbieranym punktom (226,000) może utworzyć konto (za 10,000 pkt). Łącznie może utworzyć 26 kont. Sprzedał mi je za 10 zł każe. Konto takie jest warte ~20 zł. Zgodziłem się na taką umowę. Poprosił mnie o przelanie pieniędzy poprzez serwis Moneybookers.com. Wpłaciłem tam pieniądze poprzez mTransfer mBankowy. Na podany e-mail wysłałem kwotę 150 zł zaliczki. Konta miałem otrzymać w przeciągu pół godziny po czym napisał "zw". Po tej kwestii bez odezu, ślad po tym człowieku zaginął. Stąd moje pytanie: czy jest sens iść na Policję z czymś takim? Czy nasze organy ścigania zajmują się takimi sprawami?

Wysłałem e-maila ze swojej skrzynki pocztowej na e-mail, na który wysłałem pieniądze. Dostałem odezw, iż nie wiedział skąd te pieniądze pojawiły się na jego adresie e-mailowym w serwisie Moneybookers.com. Poprosił go "ktoś" aby te pieniądze wpłacił na serwis Dotpay.pl i utworzył kupon "Ukash".

Informację na temat kuponu Ukash.

Jak powinienem to tolerować? Sprawa jest dosyć zawiłą, wiem, że nie powinienem robić takiej transakcji z umową na "mordę", ale na prawdę kupowałem już w ten sposób dużo legalnych kont i nigdy nie było z tym problemu.

Bardzo proszę o poradę w tej kwestii, z góry dziękuje.

Oszustwo jest przestępstwem ściganym z urzędu. Zgłoś.

Powiedz mu, że albo zwróci pieniądze, albo zgłaszasz na policję.

Pisałem już w ten sposób, zero odezwu, zero jakiejkolwiek reakcji ze strony "sprzedającego".

Jeżeli kupiłbyś przez Allegro, zwróciłoby Ci pieniądze w ramach Programu Ochrony Kupujących, więc opłacalne byłoby zgłoszenie oszustwa. Jeżeli poza Allegro, tak jak w Twoim przypadku nikt nie zwróci Ci pieniędzy, sprawa, owszem, trafi do prokuratury, wygląda to tak:
- zgłosisz sprawę na policję
- jeżeli prokuratura rozpocznie postępowanie i sprawę skieruje do sądu, to będzie to sąd właściwy ze względu miejsca zamieszkania sprawcy przestępstwa
- licz się z koniecznością dojazdu na rozprawę (dostaniesz zwrot kosztów dojazdu) ale czy to się opłaca??
Według mnie, kupując przez Allegro, byłoby to opłacalne, bo prokurator może warunkowo umorzyć postępowanie, a Ty i tak dostałbyś zwrot pieniędzy.

Witam,

Jako prawnik oraz osoba, która doskonale orientuje się w temacie transakcji internetowych, m.in. poprzez Moneybookers itd. powiem tak.

Zgłosić na Policję możesz. Ale de facto nic Ci to nie da. Policja zapyta co to jest Moneybookers. Nie mówiąc o UKASH itp.

Z doświadczenia wiem, że MB nie udostępni Ci danych nawet tego rzekomego "pośrednika"- właściciela konta emaila na jaki dokonałeś płatności.

Niestety ale zajmowałem się tematem wielu włamań na konta Moneybookers oraz kradzieży środków.
Problem właściwie jest nie do wyjaśnienia...

Przy zgłoszeniu na Policje po pewnym czasie postępowanie zostanie umorzone. Taka jest smutna prawda.

W razie pytań zapraszam na PW.

Pozdrawiam

silverstone napisał:
Jeżeli kupiłbyś przez Allegro, zwróciłoby Ci pieniądze w ramach Programu Ochrony Kupujących, więc opłacalne byłoby zgłoszenie oszustwa. Jeżeli poza Allegro, tak jak w Twoim przypadku nikt nie zwróci Ci pieniędzy, sprawa, owszem, trafi do prokuratury, wygląda to tak:
- zgłosisz sprawę na policję
- jeżeli prokuratura rozpocznie postępowanie i sprawę skieruje do sądu, to będzie to sąd właściwy ze względu miejsca zamieszkania sprawcy przestępstwa
- licz się z koniecznością dojazdu na rozprawę (dostaniesz zwrot kosztów dojazdu) ale czy to się opłaca??
Według mnie, kupując przez Allegro, byłoby to opłacalne, bo prokurator może warunkowo umorzyć postępowanie, a Ty i tak dostałbyś zwrot pieniędzy.

Pytanie jest o sprawcę popełnienia przestępstwa.
Proszę wskaż mi sprawcę. Policja/prokurator nic nie zrobi aby uzyskać dane osoby podejrzanej.
Przerabiałem to... przy włamaniach na konta moneybookers.

Rozumiem, dziękuje za fachowe odpowiedzi. Jedynie znam imię i nazwisko człowieka, do którego dotarły pieniądze. Mam z nim również kontakt na GG. Ponieważ to ten człowiek, z którym mam kontakt wkopał się, bo wydał kupon UKASH za swoje pieniądze. Moje wpłacił na konto bukmacherske i przepił pieniądze. Jego powinienem ścigać za moje pieniądze. Właściwie ten oszust oszukał nie tyle co mnie, co wykorzystał tą osobę do której wpłynęły pieniądze.

Gdzieś czytałem, że policja może kazać wydrukować maile, bo jest tam numer IP komputera z którego przyszła wiadomość.

Alley napisał:
Rozumiem, dziękuje za fachowe odpowiedzi. Jedynie znam imię i nazwisko człowieka, do którego dotarły pieniądze. Mam z nim również kontakt na GG. Ponieważ to ten człowiek, z którym mam kontakt wkopał się, bo wydał kupon UKASH za swoje pieniądze. Moje wpłacił na konto bukmacherske i przepił pieniądze. Jego powinienem ścigać za moje pieniądze. Właściwie ten oszust oszukał nie tyle co mnie, co wykorzystał tą osobę do której wpłynęły pieniądze.

Stary numer... przy wykorzystaniu nowinek- ukash, paysafecard itp.
Kiedyś oszuści działali inaczej. Wykorzystywali konta bukmacherskie jako pośredników.

Nie zdziwiłbym się gdyby ten niby człowiek przypadkowy nie był wspólnikiem...

silverstone napisał:
Gdzieś czytałem, że policja może kazać wydrukować maile, bo jest tam numer IP komputera z którego przyszła wiadomość.

Policja nie wie co to IP... :rolleyes:

Jak najbardziej popieram forumowicza wyżej.

Również mi się wydaje, że to pośrednik. On własne pieniądze przelał na kupon Ukash, ponieważ z Moneybookers nie doszłyby do niego tak szybko. Wypłata z MB trwa 4 dni.

Powrót