oszustwo przez olx - strata 100 zł

• Autor wątku Autor wątku ragefan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ragefan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Dokonałem zakupu książki na olx za kwotę 370 zł. Umowa była taka, że przelewam 100 zł tytułem zaliczki, a resztę płacę kurierowi przy odbiorze. Uprzednio poprosiłem o przelanie niewielkiej kwoty na moje konto, dzięki temu mam dane osoby wpłacającej. Myślałem, że w ten sposób się jakoś zabezpieczę, minimalnie - ale chociaż tyle. Następnie wpłaciłem 100 zł właśnie na to konto. Niestety przesyłka nie została w ogóle do mnie nadana, a pieniądze nie wróciły.
Czy jeśli zgłoszę się z tym na policję + oni wyciągną dane z olx (numer ip itp.) to jest szansa na odzyskanie tych 100 zł? Czy policja ze względu na tak małą kwotę się tym w ogóle sensownie zajmie, tak by było pozytywne zakończnie. Sama praca policji w celu poszukiwania sprawcy na pewno kilkukrotnie przewyższy wartość szkody.
Dane osoby, która otrzymała przelew są z Polski. Ale równie dobrze ta osoba może mieć konto w Polsce, a aktualnie jest za granicą przez długi czas. I szukaj wiatru w polu.
A może powinienem inną drogą iść? Co w takim przyapdku zrobić. Będę wdzięczny za opinię/poradę.
Ewentualnie liczę na to, że jeśli ten oszust zrobi podobnie z innymi ludźmi powiedzmy 100 razy w ciągu 2 lat, to wtedy policja zacznie go szukać. Tak to wygląda?

Piotr

Polecam poczytać podobne wątki, są ich setki.

Ok, czyli jest to wykroczenie, a nie przestępstwo. Zatem policja nic nie robi z wykroczeniami?

Musiałeś coś źle zrozumieć. Nie jest to kradzież a oszustwo więc nawet przy 1 zł jest to przestępstwo i możesz iść na policję.
A to czy odzyskasz kase to juz pytanie do wróżbity Macieja. Wszystko zależy jak dobrze oszust to zaplanował.

Dziękuję Ci za odpowiedź. Widzę, że jest Art. 286. w kk. Kwota nieduża, ale chyba się zdecyduję to zgłosić.

Powrót