Oszustwo przez OLX

• Autor wątku Autor wątku Phex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
P

Phex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam. Dałem sie w strasznie naiwny sposob nabrac na wynajem dlugotemirnowy samochodu przez OLX. Sprzedawca oferowal wynajem dlugoterminowy , po kilku rozmowach przedstawił mi fakturę proforme oraz umowe na owy wynajem. Wygladalo to bardzo rzetelnie. Dzien przed cala transakcja wklepalem jego numer w google i nic nie wyszlo zeby ktos sie skarzyl. Niestety wpisalem ten numer ze spacjami. Na drugi dzien narzeczona wpisala go w całosci i wyszlo co to za as.

Pech troszke chciał że było to konto w banku w którym mam zaprzyjaznione osoby. Odrazu dowiedziałem się prawdziwe dane pacjenta. Po szybkiej wiadomosci na FB odpowiedział ze jesteem juz 10 osoba ktora do niego pisze odnosnie jakis wyludzen. Oznajmił mi ze 5 msc temu zostaly mu skradzione dokumenty i ktos zaklada na niego rozne konta w bankach. W pierwszej chwili uwierzyłem lecz po zweryfikowaniu jego konta okazało sie ze rachunek zostal zalozony w lipcu tego roku. Do dnia dzisiejszego nie ma w systemie zeby owy dowod zostal zgloszony jako kradziony. Konto jest jedno firomowe na ta osobe oraz drugie prywatne. Po mojej wplacie na konto firmowe na drugi dzien przelal na konto prywatne i wyplacil w bankomacie tym i tym ( mam dokladny adres bankomatu i godzine. Okazalo sie ze tego samego dnia na rachunek wyplenely z 4 transakcje na podobny wynajem lecz na kwote 1500 zl max ) ja niestety wplacilem 3500 zl Po przekazaniu takich informacji do pacjenta upiera sie dalej ze on zglosil dowod ze byl kradziony i tego sie trzyma. Jutro zamierzam się udać na policje z cala korespodencja oraz z tymi informacjami ktore mam zeby troszke ulatwic policji . :)
Z takich dodatkowych informacji to okazalo się że z konta korzysta sobie normalnie placac w zabkach , kauflandach, itunes itp.
Dziwi mnie fakt tylko ze po wpisaniu jego nr w google wyszly posty z konca roku 2016 o oszustwach a on dalej sobie nic z tego nie robi i na ten sam nr konta oraz komorkowy sie posluguje.

Moze ktoś mial stycznosc to podam dane pacjenta

***mod***

Jak najszybciej zglosic taka sprawe majac tyle informacji zeby coś ruszylo ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Phex napisał:
Pech troszke chciał że było to konto w banku w którym mam zaprzyjaznione osoby. Odrazu dowiedziałem się prawdziwe dane pacjenta

od tego zacznij na Policji.

Dowgird napisał:
od tego zacznij na Policji.
Czyli zgłosić że zapłaciłem pieniążki na to konto A się okazało że należy do kogoś innego ?

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Phex napisał:
Czyli zgłosić że zapłaciłem pieniążki na to konto A się okazało że należy do kogoś innego ?

Biegnij na Policję. I od razu przygotuj sobie dane osób, które złamały "tajemnicę bankową" i bezprawnie udzieliły tobie informacji, którymi się publicznie chwalisz.
Faktycznie jesteś naiwny.

forg napisał:
Biegnij na Policję. I od razu przygotuj sobie dane osób, które złamały "tajemnicę bankową" i bezprawnie udzieliły tobie informacji, którymi się publicznie chwalisz.
Faktycznie jesteś naiwny.
XXX capie

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Phex napisał:
Spierdalaj capie

Wypadło zapoznać się z regulaminem Forum przed napisaniem tego postu, jak i również całego wątku...
Jak uważasz, co zrobi Filip J., kiedy otrzyma informacje, że udostępniaszok jego dane osobowe i adresowe publicznie, tym samym jawnie dając do zrozumienia, jakoby był winnym czynu zabroniono?
Pytanie jest oczywiście czysto retoryczne 😊

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót