Oszustwo przy przekazaniu paczki

• Autor wątku Autor wątku AZ94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AZ94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich serdecznie,
Mój post dotyczyć będzie problemów z Pocztą Polską, która ma wiele za uszami. Otóż miałam otrzymać paczkę z biżuterią jednak z uwagi na pracę, nie byłam w stanie jej odebrać. I tu zaczyna się problem - nie otrzymałam awiza, a paczka nie dotarła z poczty miejskiej do mojego punktu osiedlowego jak to ma zawsze miejsce. Przy próbie wyjaśnienia, pani z miejskiej poczty beztrosko odparła, że listonosz zostawił ją u sąsiada tyle, że sąsiada nie było w ogóle w domu gdy miała zostać odebrana. Czy zatem paczka mogła zostać doręczona pod zły adres czy może przebywa zawieruszona na poczcie a listonosz dopisał sobie załatwienie sprawy? Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi.

Tutaj nie masz dużego pola wyboru, zapytaj na poczcie jaki to sąsiad i czy mają potwierdzenie odebrania przesyłki, jakiś podpis albo dane odbiorcy.
Jeżeli chodzi o reklamacje to złożyć ją może nadawca przesyłki, chyba, że zrzeknie się tego prawa (do czego Cię nie zachęcam). Jeżeli to był zakup w sklepie, to sklep odpowiada do momentu dostarczenia adresatowi lub osobie upoważnionej. Ty za to będziesz mogła domagać się zwrotu z powodu nie otrzymania kupionego towaru.
Wiem, ze chcesz postąpić uczciwie i ukarać PP ale uwierz, że oni akurat to olewają i to bardzo.

Jedyna informacja jaką otrzymałam to tylko numer mieszkania. I właśnie pod tym numerem mieszka sąsiad, którego nie było gdy przesyłka miała zostać doręczona. Możliwe, że dotarła do sąsiada z bloku obok jeżeli nadawca napisał niewyraźny adres. W każdym razie, prośba o okazanie potwierdzenia to jedyna możliwość uzyskania dalszych wieści. Dziękuję!

Jedyną możliwością by zrobić coś z tym dalej to reklamacja złożona przez nadawcę. Ale ja próbowałbym skontaktować się z listonoszem, niech wskaże gdzie to zostawił. No i ogólnie miła rozmowa z pocztą, bo niestety poczta poza reklamacją nie musi nic... Niestety

Powrót