oszustwo przy zskupie mebli

• Autor wątku Autor wątku Shardi88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Shardi88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam. Proszę o pomoc. W zeszłym roku zakupiłam meble do mieszkania. Od kierowcy odbieram je mój tata bo ja bylam w ciąży i akurat mialam wizytę u lekarza. Tata nie sprawdził tego co odbiera i okazalo sie później ze dwie rzeczy są ok a dwie to nie moje meble. Zamiast komody i stolika dostaliśmy 1/3 szafy i 1/3 biurka. Zadzwoniłam do sklepu wszystko niby ok wyjaśnia sprawę z pozostałymi klientami kto ma moje meble i wyprostują wszystko. Później wlascicielka sklepu twierdzila ze nikt nie przyznal sie ze posiada nie swój towar i ona zamówi u swojego dostawcy moje rzeczy wysle kierowcę i zabierze to co u mnie zalega. Od 1 grudnia nie ma z ta firma kontaktu nie odpisują na smsy maile nie odbierają telefonów. Mam dowody zakupu i korespondencje z wlascicielka firmy gdzie zobowiazala sie do wysyłki mojego zamówienia. Strona w Internecie zostala kilka dni temu zamknieta. Co zrobic?? Jestem 600zl w plecy... Gdzie sie udać aby odzyskać pieniadze? Proszę o pomoc bo dla mnie taka kasa to naprawde dużo...

Zakup w lutym. Dostarczenie mebli w marcu a o tym ze mam nie kompletny towar zorientowałam sie we wrześniu. I od wrzesnia wlascicielka "zalatwiala" sprawę.ostatni kontakt sprzedawcy ze mna 1 grudnia.od tamtej pory cisza zupelna.

Proszę wysłać pismo listem poleconym ze ZPO, zaznaczyć, że niezgodność mebli z umową została zgłoszona telefonicznie, dołączyć kopie korespondencji, etc. i zażądać wymiany mebli, które są niezgodne z umową konsumencką.

Podstawa prawna:

Ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego (Dz.U. 2002 Nr 141 poz. 1176)

Art. 8. 1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia.

A jaki ma być następny krok? Bo mebli to juz napewno nie dostane tym bardziej ze firmowa strona nagle zostala zamknieta.?

No tak ale co po wysłaniu pisma? Skoro kobieta nie odbiera telefonów zamknela stronę internetowa i nie odpowiada na maile i smsy to pismo pewnie tez pozostanie bez odpowiedzi.

Powrót