Oszustwo, przyznanie się do winy a odzyskanie pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku mangooostar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mangooostar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
na początku przytoczę może swoją sprawę: w listopadzie w internecie kupiłem telefon, przelałem pieniądze (700zł) sprzedawcy, sprzedawca nie wysłał zakupionego towaru, kontakt się urwał. Sprawę zgłosiłem na policji.

Dwa tygodnie temu dostałem list z Prokuratury, wynika z niego , że ustalono sprawcę, jego dane osobowe. Co więcej, przesłuchana w charakterze świadka przyznała, iż dokonała na portalu wystawienia telefonu, który zakupiłem. Do tego wskazała nieprawdziwe dane osobowe, pieniądze otrzymała , a telefonu nie wysłała (gdyż go nie posiadała). Miejscem popełnienia przestępstwa jest Wałbrzych (właściwa do prowadzenia postępowania jest Prokuratura Rejonowa w Wałbrzychu). Ja jestem z Gdańska. W liście nie było żadnych dalszych wskazówek informacji. I tutaj moje pytanie: jakie mam dalsze możliwości, które prowadziły by do odzyskania pieniędzy? Czy mogę już zgłosić się np. do firmy windykacyjnej? Czy nie mam do tego prawa jeszcze?

Z góry dziękuję za pomoc w sprawie.

Od firmy windykacyjnej (typu Ultimo, Kruk i tym podobne) to ty się trzymaj z daleka, jeżeli zależy ci na pieniądzach.

Okej, dzięki za radę.

No ale to nie rozwiewa moich wątpliwości: czy jest coś co powinienem/mogę zrobić? Czy też pozostaje czekać na ewentualny dalszy rozwój sytuacji.

Wyślij jej poleconym wezwanie do zapłaty, dolicz koszt korespondencji. Daj 7 dni na zwrot.

Okej, dobry pomysł ;)

A jest jakiś wzór takiego pisma? Czy aby miało to jakąś moc musze mieć potwierdzenie np prawnika/urzędu?

Potwierdzić zasadność mojego ewentualnego wezwania (na jakiej podstawie jest wystosowane).

No ale jak sprawdziłem w papierach - miałem imię i nazwisko, adresu przecież nie podano. Więc nie wysłałem takiego listu.

Ale co mnie zaskoczyło - wczoraj dostałem list - ZAWIADOMIENIE O PRZESŁANIU AKTU OSKARŻENIA - WNIOSKU. Zawiadomiono mnie, że do sądu został przesłany akt oskarżenia osoby XXX oskarżonemu o popełnienie przestępstwa.

A na dole stopka: przedmiot: zakończenie sprawy

Tak więc wygląda moja sytuacja. Czego dalej się spodziewać?

Powrót