Oszustwo serwisu internetowego

• Autor wątku Autor wątku hubalek17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hubalek17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Zarejestrowałem się przed chwilą na stronie http://www.ogladacz.com . Na stronie startowej podane jest, że rejestracja jest darmowa, ok. Klikam dalej aby się zarejestrować - tam z kolei napisane jest, że AKTYWACJA konta kosztuje 1zł za 365 dni (http://ogladacz.com/activate.html). Płatność należało uiścić za pomocą SMS, tak też zrobiłem. Po wysłaniu SMS'a sprawdziłem stan konta, okazało się, że nie kosztował on 1 zł, a ~21 zł (netto), bo zabrało mi ~24pln z konta. Osobiście nie zależy mi aż tak na tych 20 zł, ale takich oszustów żerujących na internautach powinno się tępić. Czy mogę zrobić coś w tej sprawie, gdzieś to zgłosić?

trzeba czytac regulamin
III.2. Opłata aktywacyjna za rejestrację dokonywana jest poprzez wysłanie wiadomości SMS o treści KODAOG na
numer 92550, cena za wysłanie wiadomości na ten numer wynosi 30,75 zł brutto. Alternatywnie można wysłać
SMS o treści KODAOG na numer 92550, cena za wysłanie wiadomości na ten numer wynosi 23,37 zł brutto.
III.3. Po dokonaniu opłaty aktywacyjnej, o której mowa w punkcie poprzedzającym, Użytkownik otrzyma na
numer telefonu komórkowego z którego wysłał SMS, kod niezbędny do zarejestrowania się Użytkownika w
Serwisie na zasadach wskazanych poniżej.
III.4. Opłatę aktywacyjną można dokonać również w ramach Promocji "1 ZŁ" za pomocą systemu moneybookers
w takim przypadku opłata aktywacyjna wynosi 1 zł netto (1,23 zł brutto) przy uiszczeniu za pomocą systemu

moneybookers.com na kont o loginie: kontakt@ogladacz.com

Zgłoś sprawę do UOKiKu. Może do Delegatury w Bydgoszczy, bo zajmowali się podobną sprawę
Decyzja nr RBG-20/2010

Przeczytaj tą decyzję zlinkowaną wyżej
Zastrzeżenia Urzędu wzbudziły także informacje na stronie data-smierci.pl. Sposobem na poznanie wyników testu było wysłanie dwóch smsów. Na stronach internetowych hasłem Sprawdź swoją datę śmierci za 1 zł (1,22 zł z VAT) przedsiębiorca sugerował, że cena wiadomości wynosi złotówkę. Jednak zgodnie z informacją na dole strony cena ta obowiązywała tylko przy płatności kartą. W rzeczywistości, konsument, który chciał poznać datę swojej śmierci musiał wysłać dwa smsy po 30,5 zł brutto każdy. Gdyby miał rzetelną informację o koszcie usługi, mógłby nie zdecydować się na udział w quizie. Ponadto Urząd stwierdził, że na stronie internetowej brakowało wymaganych przez prawo informacji – np. regulaminu, nazwy przedsiębiorcy, adresu e.mail, o miejscu i sposobie składania reklamacji. W związku z tym konsument, który chciałby dochodzić swoich roszczeń, nie wiedziałby do kogo może je kierować. Nie mógł także wcześniej zapoznać się z regułami quizu. Prezes UOKiK stwierdziła, że Pronatan – właściciel strony internetowej data-smierci.pl – naruszył zbiorowe interesy konsumentów i nałożyła karę 16 811 zł. Ponadto spółka musi opublikować sentencję decyzji w dzienniku ogólnopolskim. Okolicznością łagodzącą w tej sprawie było to, że przedsiębiorca wyłączył prowadzone przez siebie strony. Decyzja nie jest ostateczna – przedsiębiorca może się odwołać do sądu.
źródło: http://www.uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=2404

Jeśli zdecydujesz się złożyć zawiadomienie pamiętaj aby spełniało przesłanki art. 86 ustawy o ochronie konkurencji i konsumetów w zw. z art. 100 w/w ustawy. Jest to o tyle ważne, że ułatwi zebranie dobrego materiału dowodowego.

Regulamin regulaminem, a praktyka praktyką :) Nie można wprowadzać konsumenta w błąd.

Przepraszam, że napisałem zanim przeczytałem. Zauważyłem jednak błąd w regulaminie.
Nie ma tam niczego napisane o kwocie pobranej po wysłaniu SMS'a na numer 91900.

III.2. Opłata aktywacyjna za rejestrację dokonywana jest poprzez wysłanie wiadomości SMS o treści KODAOG na
numer 92550, cena za wysłanie wiadomości na ten numer wynosi 30,75 zł brutto. Alternatywnie można wysłać
SMS o treści KODAOG na numer 92550, cena za wysłanie wiadomości na ten numer wynosi 23,37 zł brutto.

Czy można to jakoś wykorzystać?

Ostatnia edycja:
Napisałem wyżej co powinieneś zrobić.

Chciałbym jeszcze zapytać czy przysługuje mi w tym wypadku jakieś odszkodowanie (zostałem oszukany/okradziony) czy zostanie nałożona jedynie kara pieniężna na rzecz skarbu państwa?

Ostatnia edycja:
ustawa o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym art. 12 jeśli uznają oczywiście za taką praktykę

Teraz promocja tylko 1 zł za 60 dni dostępu premium ! W cenie oglądanie i pobieranie bez limitów

Aby uzyskać dostęp do usługi

Wyślij sms o treści kodavs na numer: 92550

W odpowiedzi otrzymasz kod dostępu.

Cena sms poza promocją 1 zł wynosi 25 zł + Vat *

Wpisz kod:

*Promocja tylko dla nowych rejestracji !
Promocja 1 zł dotyczy wyłącznie nowych użytkowników !!! Okres premium wynosi 60 dni.
Aktywacji możesz dokonać również za pomocą systemu Paypal, wiecej informacji w regulaminie usługi

Witam. Jak dla mnie przedsiębiorca wyraźnie twierdzi, że dla nowych użytkowników to SMS kosztuje 1zł + vat a paypal stanowi jedynie alternatywę do tej płatności. Opłata 25+vat jest pobierana w przypadku bycia "starym" klientem, którym oczywiście nie byłem. czy jest błąd w moim rozumowaniu? Oczywiście jak się w czytało w regulamin to jest to wyraźniej napisane. Nie mniej sądzę, że wprowadzają tym klienta w błąd. W dopisku jest napisane, że promocja dotyczy tylko nowych użytkowników, a nie, że wyłącznie płatności paypal.

Ja też w sprawie www.ogladacz
Jestem zła na siebie.
Przed chwilą też dałam się oszukać. Pisało że rejestracja 1zł, a zabrało mi z konta 30zł!!!!!
Gdzie to zgłosić. Musimy coś z tym zrobić, a nie żeby z nas robili debili.
Drugie pytanie... czy w ogóle jak już zabrali mi to 30zł to rzeczywiście będę mogla jakieś filmy oglądać??? Bo jak na razie nie mogę się zalogować. Wołają login, a ja przy rejestracji nie podawałam loginu tylko e-mail

Witam a ja nigdzie się nie rejestrowałam i z mojej karty sim i drugiej szefa ( telefony firmowe) wyszło w sumie 6 sms-ów pod nr 9258 tj wychodziły po dwa w ciągu dnia np jeden o godz 17 drugi o 17-01 i przerwa po paru dniach to samo. Wykryłam to przypadkowo sprawdzając bilingi próbowałam to reklamować u operatora ale bezskutecznie

Miałam ten sam problem, ale teraz jak wchodzi się na stronę pojawia się już jasna informacja dot. płatności:
"- Jedna opłata aktywacyjna 1 zł na cały rok!
Tysiące osób oglądają już z nami filmy !
*Promocja 1zł dotyczy wyłącznie płatności Paypal".
Zaraz obok sa podane ceny za poszczególne smsy. Pamiętam doskonale, że kiedy ja wysyłałam smsa nie tak to wyglądało... :confused:

Witam
Dzisiaj zostałam oszukana przez wysłanie SMS-a na nr 92550, ponieważ dostałam od nich takie instrukcje pocztą elektroniczną:

'WEZWANIE DO ODBIORU

Pragniemy przypomnieć o przesyłce, która znajduje się w naszym
magazynie.

W celu ponownego dostarczenia przesyłki prosimy o potwierdzenie pod
poniższym linkiem
Odbiór Przesyłki (Jeśli link nie otwiera się po
kliknięciu, należy skopiować go do paska adresu i kliknąć klawisz
Enter) Po otrzymaniu PINU nasz kurier skontaktuje się w celu
uzgodnienia dokładnego terminu dostawy.

Proszę o zachowanie PINU, zostaniesz o niego poproszony przy odbiorze
przesyłki!

Brak kontaktu spowoduje odesłanie przesyłki do nadawcy!

Firma nie udostępnia informacji o nadawcy drogą mailową oraz nie posiada

informacji dotyczącej zawartości przesyłki!
UWAGA: Wiadomość ta została wygenerowana automatycznie. Prosimy nie
odpowiadać funkcją Reply/Odpowiedz

Do: Powiadomienia EPACZKA <przypomnienie@epaczka.com.pl>"

Postąpiłam zgodnie z dalszymi instrukcjami:

Odbiór Przesyłki

I co zobaczyłam?

Odbiór Przesyłki

Widzę, że pod tym adresem nie ma tego, co ja zobaczyłam :/
Ale skopiowałam stronkę i oto, co na niej pisze:
"Gratulacje ! Dziękujemy za udział w konkursie.
Pobierz poniższe tapety na telefon lub zajrzyj po więcej na tapet0wo.pl.
Tapet0wo.pl zawiera bazę ogromnej ilości tapet na Twój komputer lub telefon, ponadto znajdziesz tam dowcipy oraz horoskop!
Zapraszamy!"

Przeżyłam szok! Ponieważ mam abonament w sieci Orange za mniej niż 10zł miesięcznie!

Ostrzegam więc wszystkich, żeby się nie dali na to nabrać!

PS
A swoją drogą jestem zdumiona, a nawet zszokowana, że od tylu lat udają im się pod tym numerem te same oszustwa i jakoś NIKT z urzędników na to nie reaguje!

Czy mogę to gdzieś zgłosić lub odzyskać 30,75zł, które straciłam?

Małgorzata

miałem podobna sytuacje vod24.tv sms premium ktory kosztowac mial 1,23 z vat. tak naprawde kosztowal 24,60zl lecz po pojawieniu sie tabeli na ktorej wyswietlily sie dwa numery 92022lub95550 cena była jednoznaczna 1,23vat.mam dowod nato zrobiłem fotke czy niemozna byloby zrobic im zbiorowego pozwu

Powrót