Oszustwo w grze MMO

• Autor wątku Autor wątku bananowy12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bananowy12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.
Sprawa może być dla niektórych głupia, ale cóż.
W pewnej grze chciałem kupić konto. Wypatrzyłem okazje. Konto było kupowane przez forum. Z sprzedającym porozumiewałem sie przez GG. Transakcja miała przebiegać następująco. Ja mu przekazuje w grze wirtualną gotówkę, on daje mi na gg hasła i loginy. Przekazałem gotówkę mu w grze, na co on podał mi niepoprawne hasła i loginy przez GG. Gdybym sprzedał wirtualna gotówkę na alledrogo miałby sumę oscylującą w granicach 400 zł.
Czy są jakieś paragrafy dzięki którym mógłbym tej osobie założyć sprawę cywilną.
Pozdrawiam

Chciałbym odświeżyć, bo czas działa na moją niekorzyść.

Jeżeli w regulaminie owej gry jest napisane, iż nie można sprzedawać/wymieniać pieniędzy poza oficjalnym obiegiem, to jesteś przegrany. Druga sprawa dotyczy kont, analogicznie do wirtualnej waluty. Z tego co mi wiadomo, to masa gier zabrania właśnie handlowania kontami. Możesz spróbować napisać maila do Administracji tej gry, aczkolwiek licz się z tym, że Twoje konto może zostać zablokowane za owy proceder. Także jeśli chodzi o paragrafy, to coś się znajdzie, ale możliwe, że złamałeś regulamin.

Regulamin zabrania handlowania wirtualna gotówką i kontami za pieniądze realne.
Ale konto kupowałem za wirtualna gotówkę a to jest dozwolone.
Czyli nie da rady nic z tym zrobić ?

Jeżeli w regulaminie tejże gry napisane jest, że można wykonywać wcześniej wspominane transakcje (przedmioty/konta za wirtualną gotówkę), to jak najbardziej możesz starać się o odzyskanie swojego dobytku lub przejęcie konta - naturalnie musisz posiadać dowody, które przekonają Administracje. Jeżeli natomiast w regulaminie nie ma takiego punktu, ale na forum operatorzy napisali, że można dokonywać takich akcji, to także to wykorzystaj. Ostatnią alternatywą jest wykorzystanie problemu innych - sprawdź czy ktoś inny nie miał takiego problemu z innym graczem. Jeżeli tak i Administracja pomogła mu w tej sprawie, to zbierz dowody i skontaktuj się nimi.

Jeżeli jest to słynna gra o której myślę, a nawet w nią gram, to jesteś przegrany. W każdym regulaminie nawet na serwerach prywatnych widnieje zapis że: "wymieniasz się na własną odpowiedzialność, i administracja serwera nie odpowiada za stratę konta z przyczyny innej niż technicznej" np. awarii serwera. Na serwerach oryginalnych jest to tym bardziej ukrócone, ze wykrycie sprzedaży konta powoduje ban permanentny na konto oraz adres e-mail. Przeczytaj dokładnie regulamin tej gry, i dopiero wtedy podejmij, jeśli są możliwe, jakieś kroki.

Cugar:
A kto tu mówi o odpowiedzialności administratora?

Można iść z tym do Sądu Cywilnego (z pozwem o wywiązanie się z umowy), albo (tu nie jestem pewien) zgłosić na policji oszustwo (jeśli sprzedający nie miał zamiaru sprzedać to popełnił oszustwo).

Z tym niewywiązaniem sie z umowy dobre by było gdyby nie to że z nim żadnej umowy na papierze nie podpisywałem. Chyba że umowa taka "dogadana" obowiązuje.
I jeszcze jedno mnie coraz bardziej zastanawia czy uda mi sie mu udowodnić ze przekazałem mu wirtualna gotówkę. O to będę dopytywał admina gry.

Odświeżam 24 h.
Teraz mam już tylko ostatnią prośbę. Niech ktoś mi wytłumaczy jak to jest z tym niedowiązaniem umowy. Bo nie mogłem znaleźć w google.
Ja z nim nic nie podpisywałem, dogadałem sie jedynie przez komunikator, czy takie coś obowiązuje ?

Powrót