Oszustwo w Pizza Hut.

• Autor wątku Autor wątku jakub357
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jakub357

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Pracuję w Pizza Hut jako kucharz. Płacą mi 7,05f/ h. Wypłaty co 2 tygodnie.
Ilość przerobionego czasu jest liczona na podstawie systemu, do którego loguję się zaczynając pracę.
Przez ostatni okres przerobiłem około 75h. Wypłatę dostałem za 45h. Szef doskonale wie, że dostałem za mało.
Nie mam żadnych dowodów na to, ile godzin naprawdę pracowałem. Dodając, że dostaję za mało na godzinę, bo najniższa krajowa to 7,50f.

Dodatkowo, w tym tygodniu powiedział, że będę miał pracę tylko pt, sb i nd. Wyjdzie 20h.

Dostałem tylko częściową wypłatę. Są osoby, które mogą potwierdzić, że naprawdę pracowałem więcej.
Jak mogę walczyć o swoje pieniądze?

Witam

Po pierwsze - nikt Cie nie oszukuje na stawce godzinowej - wyjasniam dlaczego - przypuszczam (w sumie to jestem pewien), ze masz od 21 do 24 lat - wiec Twoja stawka godzinowa wynosi 7.05. Dlaczego? - w sumie nie ma na to prostej odpowiedzi - rzad brytyjski jest zdania, ze do 24 roku zycia dalej mieszkasz z rodzicami i Twoje wydatki sa duzo mniejsze, a co za tym idzie - zarabiasz mniej pieniedzy - glupie ale prawdziwe...
Po drugie - bez skanu PaySlip nie jestem w stanie nic wiecej powiedziec... Jest wiele niewiadomych (np czy placa za przerwy, czy kazdy dzien byl naliczony) itp
Po trzecie - osoby ktore moga potwierdzic... 'JA' tez moge potwierdzic, ze pracowales... ale watpie, azeby ktos pamietal w jakie dni i po ile godzin naprawde pracowalews... zreszta to nie jest zaden dowod...

BTW Jesli cos nie pasuje w wyplacie - zrob kopie paysli'a, napisz co dokladnie (wg Ciebie) sie nie zgadza i wyslij [przekaz] to na pismie do ksiegowosci... Masz racje czy jej nie masz - beda musieli Ci odpowiedziec (rowniez na pismie) i wszystko wyjasnic. Managier nie jest za to odpowiedzialny i zapewne - za przeproszniem - ma to w d****

BTW2 - w tej chwilii masz prace na 20h... zapewne pracujesz przez agencje lub Twoj kontrakt jest jednym ze 'smieciowych' i nie zoobowiazuje pracodawcy do minimalnej ilosci godzin...

BTW 3 - jak piszesz - pracujesz w Pizza Hut - wg mojego skromnego zdania - jest to zbyt duza sieciowka ktora mogla by sobie pozwolic na lamanie prawa... naciaganie prawa i wykorzytywanie pracownikow - owszem - ale nie jego lamanie...

Powrót