oszustwo wapster + plus

• Autor wątku Autor wątku anna.lada
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anna.lada

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.
Mam problem. 22.03.2014r. przez internet ściągnęłam grę na telefon i po jakim czasie zaczęły przychodzic mi sms z informacją że koszt wiadomości wysłanych na nr 7928 przekroczył 31zł potem 200 zł, tylko że żaden sms z telefonu nie został wysłany. Dzwoniłam do działu obsługi klienta i pytałam o co chodzi to pani nie potrafiła udzielić mi żadnej odpowiedzi. Teraz otrzymałam rachunek za telefon i lipa bo faktura opiewa na niebagatelną sumę 690 zł, gdzie ok. 600 zł to koszt sms wysłanych na nr 7928 (11zł za sms) i 7428 (4,92zł za sms). Tylko ja żadnych sms nie pisałam, gra była ściągnięta ze strony darmowej nie poinformowano mnie o żadnych ukrytych kosztach - jak wół było napisane "darmowa gra online". Te niby sms były wysłane od godz. 22:03:37 do godz 22:14:53 i odstęp między jednym a drugim to 5-10 sekund. Dokładnie naliczono mi 50sms po 11.07zł i 9 po 4,92 zł w ciągu 10min. Dzwoniłam do biura obsługi ponownie to konsultantka poinformowała mnie że to są jakieś sms premium i jeżeli nie zgadzam się z rachunkiem to kazała mi zgłosic reklamację do nich na piśmie. Tylko pytanie czy mam jakąkolwiek szanse na anulowanie tych kosztów - powiedziałam im że nie zapłacę za to, czy jest coś jakaś ustawa na którą mogę się powołać otrzymałam info że na ten moment mam nie płacić tej faktur. Nadmienię że jest to nr służbowy i boję się że właściciel będzie miał jakiś problem. PROSZĘ O POMOC

Złóż reklamację na tę kwotę to zablokują w systemie - opłać resztę faktury. Czy reklamacja ma sens? To zależy. Aplikacja mogła wysyłać płatne smsy (mogła się zawiesić), mógł być też błąd systemu.
Napisz jaką aplikację i dokładnie skąd, może to trochę rozjaśni.

właśnie mam tak zrobić rozmawiałam o tym z plusem i pisałam tez do wapstera maila to mi odpisali "Informujemy, że z podanego numeru telefonu w dniu 2014-03-22 wysyłano płatne smsy premium na ułatwienie sobie rozgrywki w grze "Czarny Punkt".
ja uważam że to oszustwo gdyż w tę grę grał 4-latek i nic nie było napisane o jakiś ukrytych kosztach, tym bardziej podczas ściągania gry nie musiałam akceptować regulaminu
to jest gra z firmy wapster znalazłam ją przez przeglądarkę internetową normalnie wpisałam darmowa gra online i to się wyświetliło

Czyli nie mamy tu żadnego błędu, smsy zostały wysłane poprawnie - przez aplikację. Reklamacja tu nic nie da, proponuję na przyszłość zablokować nr premium. Szczególnie przed daniem dziecku telefonu, w szczególności jeśli jest to smartfon.

Oczywiście, że gra była darmowa - mogłaś ją sobie zainstalować bezpłatnie - tego dotyczy owa "darmowość". Jednak za dodatkowe funkcjonalności w grze płaci się poprzez sms, z regulaminu gry:
"Opcje Płatne - nieobowiązkowe, dodatkowe, specjalne funkcje dostępne w aplikacji, które nie są konieczne do prowadzenia gry, z których korzystanie jest całkowicie dobrowolne i następuje poprzez wysłanie SMS pod wyświetlony przez aparat telefoniczny numer Premium Rate. Numery Premium służące do zakupienia specjalnych opcji odpłatnych gry to: 7228, 7254 – cena 2zł/2,46zł. z VAT; 7428, 7439 – cena 4zł/4,92zł z VAT, 7928, 7947 – cena 9zł/11,07zł z VAT. "

http://www.czarnypunktgra.pl/Res/ResCzarnyPunkt/Regulamin.pdf

Poza tym polecam jednak myśleć jakie gry się instaluje dla dziecka 4 letniego!
Cytuję ze strony tej gry:
"Zmienne warunki pogodowe. W co drugim krzaku policja, za drzewem inspekcja. Co zakręt to fotoradar. Niedzielni kierowcy. Korki. wypadki. Punkt karne. Hemeroidy. To ledwie połowa obstrukcji jakie czekają na Ciebie po drodze. Przejedź milion kilometrów i wtedy oceniaj! OK, towar zapakowany na pakę, ciągnik sprawdzony i odpalony, fajne dziewczyny czekają na rogatkach by umilić Ci czas, czarne serpentyny wiją się kusząco... zatem w drogę!" jak i ze strony Wapstera: "Jest piękna! Zgrabna jak mało która, szybka i pewna siebie, uległa, ale potrafi pokazać pazur! Lubi też pomruczeć. Po prostu ideał. Twoja nowa ciężarówka! Zakładaj kaszkieta, wskakuj na budę i ruszaj w trasę. Przed Tobą setki kilometrów czarnych serpentyn, autostrady, wiadukty, kontrole drogowe, wyprzedzanie na trzeciego, wymuszanie pierwszeństwa i kolekcjonowanie punktów karnych!" :brawo: IDEALNA GRA DLA CZTEROLATKA

Cóż musisz zapłacić i tyle za ten rachunek. Synek się bawił i nabywał opcjonalne rzeczy w tej grze. Może na przyszłość będziesz miała nauczkę, że dziecko się wychowuje, a nie hoduje i się sprawdza co twoje pacholę czyni i do czego ma dostęp. Jak wyciągniesz wnioski z tego bólu w portfelu to i większa szansa, że dziecko wyrośnie na wartościowego człowieka i nie uległo spaczeniu w młodym wieku.

Niestety nie mogłem już dokonać edycji tamtego posta, dodam jeszcze tekst z informacji pokazanej przy pierwszym uruchomieniu gry "...punkty karne kolekcjonują niczym inni puszki po piwie.", odnośnie gry dla dzieci.

Sam zainstalowałem sobie teraz tą grę i przy pierwszym uruchomieniu są podane różne informacje, w tym o kosztach, gdzie trzeba wyrazić akceptację, aby można było ją uruchomić.

http://imageshack.com/a/img843/8964/ij14.jpg

Jak widać koszty nie były ukryte i trzeba je było zaakceptować zanim, grę się uruchomiło.

Ostatnia edycja:
Cypio nie ucz mnie wychowywać dzieci wiem jak to się robi i może ty je hodujesz!! trochę kultury i szacunku dla osób które tutaj piszą a ty nie znasz całej sytuacji jak to wyglądało. Tym bardziej dziecko 4letnie czytać nie potrafi a samochodzikiem jechać do przodu to każdy głupi umie.
Chodzi mi o to że przy ściąganiu gry nie było mowy o akceptacji regulaminu, powinni o tym informować ludzi że takie opcje są. Czytałam o tym na forum i naprawdę nabijają ludzi w butelkę. Słyszałam że ktoś napisał im że gra sama się połączyła bez wiedzy osób użytkujących telefon i wtedy anulowali im ta kwotę.
Czy pisząc do nich że nikt w grę nie grał tylko została pobrana ze strony to wtedy mam jakąś szansę na anulowanie tej kwoty?

i jeszcze jedno żadne sms nie były wysłane z mojego telefonu aby sobie ułatwić grę.... czy jest możliwe że same były wysyłane w czasie gry bez mojej akceptacji ?

to może coś się zmieniło po wysłaniu do nich maila odnośnie tej sytuacji że nie musiałam akceptować regulaminu kłócę się z nimi już od poniedziałku więc kombinują TRAGEDIA
czy jest jakiś cień szansy na anulowanie rachunku ?

anna.lada napisał:
Tym bardziej dziecko 4letnie czytać nie potrafi a samochodzikiem jechać do przodu to każdy głupi umie.

Dziecko oczywiście nie, ale Ty powinnaś przeczytać i dodam - zrozumieć i zastanowić się czy ta gra jest dla niego, skoro tak ją reklamują.

anna.lada napisał:
Chodzi mi o to że przy ściąganiu gry nie było mowy o akceptacji regulaminu, powinni o tym informować ludzi że takie opcje są.

Przy ściąganiu takiej informacji nie ma, jest za to wyraźna podczas pierwszego uruchomienia tej gry, gdzie trzeba dokonać akceptacji (nawet spory tekst do przewinięcia, gdzie ta opłata jest pokazana). Odsyłam ponownie do screena
http://imagizer.imageshack.us/a/img843/8964/ij14.jpg

anna.lada napisał:
Czy pisząc do nich że nikt w grę nie grał tylko została pobrana ze strony to wtedy mam jakąś szansę na anulowanie tej kwoty?

Zaraz, zaraz chcesz nas namówić do pomagania Tobie w kłamstwie !!
anna.lada napisał:
Cypio nie ucz mnie wychowywać dzieci wiem jak to się robi...
To stwierdzam, że twoi rodzice ponieśli klęskę, skoro nie widzisz niczego nieetycznego w tej postawie i jeszcze innych na forum prawnym prosisz o pomoc w wymyślonym przez Ciebie kłamstwie. Przypomnę to jeszcze raz to jest forum prawne, a nie zmanierowanych "księżniczek", pomocy w kłamstwie tu nie uzyskasz. Proszenie o to jest właśnie brakiem kultury i szacunku do pomagających tu non profit użytkowników.

anna.lada napisał:
i jeszcze jedno żadne sms nie były wysłane z mojego telefonu aby sobie ułatwić grę.... czy jest możliwe że same były wysyłane w czasie gry bez mojej akceptacji ?

Oczywiście, że były wysyłane z twojego telefonu, bo przecież nie z mojego czy innych czytelników forum. Były wysyłane podczas grania w jej tle automatycznie gdy syn wybierał którąś z poniższych czynności:
1. opłata - 11,07 zł :
"- tankowanie do pełna,
- pełna wytrzymałość,
- dodanie 1 min do czasu poziomu,
- zaliczenie poziomu,
- pełne spanie,
- uniknięcie mandatu,
- zaliczenie quizu,
- dodanie 6 żyć,
- zapis gry,
- kupno ciężarówki Volvo,
- kupno ciężarówki Mercedes,
- kupno ciężarówki Man,
- kupno ciężarówki Scania,
- kupno ciężarówki Iveco,
- kupno ciężarówki Renault,
- kupno ciężarówki DAFF,
- zaliczenie poziomu bez przechodzenia go."

1. opłata - 4,92 zł:
"- tankowanie 1/3 zbiornika,
- dodanie 1/3 wytrzymałości,
- dodanie 20 sek do czasu poziomu,
- dodanie 6 sek do czasu quizu,
- dodanie 2ch żyć,
- powrót na trasę bez straty życia,
- naprawa ciężarówki"

anna.lada napisał:
czy jest jakiś cień szansy na anulowanie rachunku ?
Nie ma takiej szansy, zapłać i nie ośmieszaj się dalej, wykłócając się z nimi, nie mając racji i jeszcze ich oszukując.

Ostatnia edycja:
nie chce kłamać ale też nie stać mnie na wyłożenie 690zł za rachunek, dlatego zaczęłam kombinować - ok zgodzę się nie powinnam.
Reklamację złoże i tak ponieważ uważam że o takich kosztach powinni mnie poinformować wcześniej a ja świadomości nie miałam że darmowa gra kosztuje i są jakieś sms premium czy jak to się nazywa, w swoim tel nie mam żadnych wysłanych wiadomości na ten nr to jak naliczono mi kwotę. Jak poczytałam na niektórych forach to naprawdę zarabiają na nieświadomości ludzkiej kupę kasy. Dzieci to dzieci - ich winić nie można za to że się nudzą i chcą sobie umilić czas grając w "darmowe" gry.
Moich rodziców proszę w to nie mieszać, zastanów się co piszesz. Nie znasz mnie i nie wiesz w jakiej sytuacji jestem - a zmanierowaną księżniczką też nie jestem. Dziękuję i do widzenia - mam nadzieję że więcej nie będę miała okazji czytać twoich postów.
Pozdrawiam innych użytkowników zacnego forum.

SMS co widzisz w telefonie to aplikacja - nie będą w niej widoczne smsy, wysłane z innych aplikacji, w tym wypadku gry. Jak Cypio pokazał - przy starcie wyświetla się informacja o usługach premium, dostępnych w grze.

anna.lada napisał:
Jak poczytałam na niektórych forach to naprawdę zarabiają na nieświadomości ludzkiej kupę kasy. Dzieci to dzieci - ich winić nie można za to że się nudzą i chcą sobie umilić czas grając w "darmowe" gry.
Przykro mi to pisać, ale zamiast szukać winy u kogoś, poszukaj u siebie. Napiszę na przykładzie, może zrozumiesz całą sytuację. Dasz dziecku telefon za 3 tysiące, dziecko upuści telefon do wody, też będziesz reklamować, bo to przecież tylko dziecko, chciało tylko się pobawić, chciało, żeby telefon pływał, co jest temu winne dziecko, że telefon tego nie wytrzymał ?
Idąc Twoim tokiem rozumowania wina leży po stronie producenta, to jego obowiązkiem było przewidzieć, że mama da telefon dziecku a te będzie chciało go wykąpać. Natomiast mama nie jest niczemu winna, skąd miała przewidzieć, że małe dziecko może tak postąpić z telefonem :)
Bez urazy, ale jak czasami czytam na forum osoby które zadają pytania na poziomie 3 klasy podstawowej, to nie wiem, czy się śmiać, czy płakać.
Reklamować oczywiście możesz, jednak szanse na jej pozytywne rozpatrzenie są takie, jak złożenie reklamacji zjedzonego serka który Ci nie smakował z powodu tego, że tynk Ci się do niego nasypał jak go jadłaś :)
Przepraszam za tak "ostre" porównania, ale chciałem aby trafiło do Twojej świadomości, że wina za powyższą sytuację leży tylko i wyłącznie po Twojej stronie.

Witajcie, wybaczcie że odgrzewam kotlet, ale nie znalazłem rozwiązania do tego problemu.
Wczoraj podobna sytuacja jak ta @anna.lada zdarzyła się mojej cioci.
Pobrała w wapstera 'darmową' grę bąbelki dla 5-letniego syna, a dziś przyszła informacja o kwocie do zapłaty 240zł. Dzieciak pododawał sobie prawdopodobnie jakieś udogodnienia do tej gry. Zawsze powtarzam swojej rodzinie żeby nie pobierać i nie korzystać z serwisów gdzie trzeba podawać swój nr tel lub wysyłać sms, ale cóż.
Wiem że prawdopodobieństwo odzyskania tych pieniędzy jest małe, jednak chciałem napisać reklamację do wapstera, ale nie wiem jak to zaargumentować żeby miało to sens. :(
Możecie mi jakoś pomóc?
Zapłacić tą kwotę do Play już teraz, czy czekać na dokończenie procesu reklamacji?

Reklamację na co?
Nie zadziałała jakaś funkcjonalność, odblokowywana przy pomocy SMSów premium, czy na to, że chwilowy użytkownik telefonu, świadomie lub nie, natrzaskał rachunek?

Zacisnąć zęby, zapłacić, zablokować możliwość wysyłania i odbierania SMSów premium.

Dokładnie. To są firmy pseudooszuści. Nikt nie współpracował by z tą firmą znając koszty. Oni zarabiają tylko na takich osobach jak wy. Nieczytających regulaminu i warunków korzystania. Nie da się tego nie zapłacić chyba, że jesteś niewypłacalny i nigdy nie pójdziesz do legalnej pracy. Najnowsze gry nad którymi pracuje sztab fachowców, posiadają najnowsze silniki graficzne itp wyglądające prawie jak film kosztują max 200zł, a tu za takie badziewie każą płacić 600 czy 900zł. Jest to legalne "naciąganie" w zgodzie z prawem. Jak powtarzam we wszystkich tematach w Polsce trzeba umieć żyć, trzeba mieć oczy dookoła głowy bo na każdym kroku ktoś chce cię zrobić w ...

Powrót