Oszustwo wspólnika w spółce LTD

• Autor wątku Autor wątku Jekker
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jekker

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Mianowicie miesiąc temu otworzyłem spółkę ltd. Spółka posiadała wyłącznie mnie jako dyrektora i shareholdera 50%. Po 2 tygodniach wspólnik postanowił wycofać się z biznesu, zadał ode mnie połowy zainwestowanej kwoty, na co się nie zgodziłem ze względu ma brak funduszy do spłaty. Tydzień później wspólnik za moimi plecami dogadał się z landlordem miejsca które wynajmowaliśmy pod handel jedzenia o zwrot depozytu oraz miesięcznego czynszu. Na dodatek sprzedał mu cała zawartość budki z jedzeniem (sprzęt wartości ponad 2000£), który w większości był zakupiony z mojego prywatnego konta. bankowego. Po otrzymaniu przelewu od landlorda otrzymałem telefon od wspólnika, ze jego prawnik kosztował ponad 4000£ (na co nie posiada żadnego rachunku) oraz podał ze koszt księgowego wynosił 300£. Mianowicie otrzymałem ofertę, ze mogę odzyskać 150£ co jest reszta za sprzedany sprzęt, depozyt i czynsz. Na wszystko składaliśmy się wspólnie. Mam na wszystko potwierdzenia przerwie, invoice na moje imię i nazwisko. Landlord był przekonany, ze to wspólnik jest dyrektorem i posiada 51% udziałów (został okłamany). Wspólnik obecnie nie odbiera telefonów, nie odpisuje na wiadomości. Jakie króli prawne powinienem podjąć? Od czego zacząć?

Pozdrawiam

Powrót