Oszustwo-wyrok-co dalej

• Autor wątku Autor wątku Hanzol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hanzol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam sprawa jest taka kiedyś zostałem oszukany przez jednego gościa na 1400zł zgłosiłem na policji oni go znaleźli była rozprawa na której nie musiałem się stawiać bo dowody były jednoznaczne wyrok zapadł i dostałem odpis z niego listownie , a w nim ze uznają jego winę ze z racji ze to recydywa to dostał 10 miesięcy więzienia , ma dać mi 1400zł i zapłacić koszty sądowe

I tu moje pytania co mam dalej z tym zrobić w wyroku niema danych adresowych od gościa żebym mógł udać się po kasę ani nie pisze od kiedy do kiedy ma siedzieć w tym więzieniu no i nie pisze do kiedy ma mi dać kasę przeglądając forum podejrzewam ze potrzebne mi nakaz wykonalności żebym mógł to zgłosić komornikowi ale do tego nakazu pewnie bym potrzebował jego dane co radzicie

a) chciałbym skorzystać jak co z e-sądu
b)może ktoś pomógł by mi sporządzić odpowiednie dokumenty
c) czy komornik z moich 1400zł coś zabierze za fatygę jak tak to ile
d) czy mogę się ubiegać od niego o odsetki

Witam,
jeżeli masz wyrok, to trzeba wystąpić do tego sądu, który wydał wyrok o klauzulę wykonalności ( 6,00 zł ) - załączając oryginał wyroku który masz ( wzory w internecie ). Najlepiej udać się osobiście do tego sądu, złożyć wniosek a przy okazji zajrzeć do akt sądowych ( sygnatura w treści wyroku ) i poczytać na jaki adres wysyłana była korespondencja. Jak dostaniesz wyrok z klauzulą to piszesz wniosek egz. do komornika wskazując ten adres. Komornik pobiera zaliczki na koszty ( koresp. zapytania ) ok. 100 - 150 zł. Jeżeli chodzi o odsetki, to zależy co jest zapisane w treści wyroku. Powodzenia

Bardzo dziękuje tak zrobię poinformuje o wynikach

Powrót