Oszustwo z OLX- podróbka

• Autor wątku Autor wątku kobalto
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kobalto

Użytkownik
Odpowiedzi
79
Witam!

Dzień temu siostra zakupiła telefon z OLX. Miał być to Galaxy 6, ale okazał się tylko dobrą podróbką. Pieniądze były przekazane od ręki, ale screen z aukcji jest, jest zapis SMS-ów dotyczących rozmowy nad ofertą, a po sprzedaniu kontakt się urywa. Mam prawo zwrócić towar do 2 tygodni, ale tutaj mamy do czynienia z oszustwem, bo opis oferty nie zgadza się z towarem. Na pierwszy rzut oka był ok, ale ostatecznie nie jest to produkt oryginalny który był opisywany.

W związku z tym że dziś każdy numer jest rejestrowany mogę go śmiało zgłosić na policję?

Wyślę mu ostatniego SMS z żądaniem zwrotu gotówki, a w przypadku dalszego braku odpowiedzi zgłaszam sprawę bezpośrednio na policję.

Co o tym myślicie?

cedwah napisał:
ogłoszenie na OLX nie jest ofertą. Oszustwo trzeba udowodnić.

Jeśli przedstawia się coś na takowym ogłoszeniu,a potem okazuję się że tym nie jest, to czy nie jest to wprowadzaniem klienta w błąd?

Co w takim przypadku proponujesz?

kobalto napisał:
... ale okazał się tylko dobrą podróbką....
Zatem złóż doniesienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa.
cedwah napisał:
... Oszustwo trzeba udowodnić.
Ale handel podróbkami jest przestępstwem.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Zatem złóż doniesienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa.Ale handel podróbkami jest przestępstwem.

To już jest jakiś punkt zaczepny.

Czy mogę liczyć na coś jeszcze?

LeszsekS napisał:
[FONT=&quot]Użyj opcji - szukaj bo temat podróbek był wielokrotnie omawiany.[/FONT]

Przejrzałem podobne tematy, czyli mogę odryźć uszusta z 2 powodów:

1. niezgodność towaru z ogłoszeniem - sprawa cywilna

2.handel podróbkami- sprawa karna (droga poprzez policję)

Dostrzegacie coś jeszcze? :what:

Już z góry dziękuję za wszystkie porady, oby się udało.

kobalto napisał:
niezgodność towaru z ogłoszeniem - sprawa cywilna
już pisałem. To nie oferta i nie musi być zgodności
kobalto napisał:
handel podróbkami- sprawa karna (droga poprzez policję)
jak udowodnisz, że sprzedał Ci podróbkę, a nie oryginał?

Oszust spojrzy ci głęboko w oczy i powie "Ale to nie jest telefon, który sprzedałem, ja sprzedałem oryginał"...

cedwah napisał:
już pisałem. To nie oferta i nie musi być zgodności

jak udowodnisz, że sprzedał Ci podróbkę, a nie oryginał?

Mam dowód jego ogłoszenia, jeszcze przed usunięciem go z OLX. Jest tam jego numer z którego się kontaktował. Jest również zapis SMS-ów, oraz w razie potrzeby na prośbę policji OLX powinien udostępnić zamknięte ogłoszenie.

Kolejny raz Ci piszę, że treść ogłoszenia nie jest wiążąca, bo to nie jest ofertą. Przeczytaj uważnie moje pytanie z #8

Jezeli gosc powie, ze.pierwszy raz widzi na oczy ten telefon i sprzedal ci zupelnie inny, to jaki masz plan

Czytam te wątki i wprowadza mnie to w niepewność, czy jest zatem jakiś pewny prawny argument popierający moją stronę? Domniemania jak widzę są, ale czy jest coś pewnego czym mogę zaargumentować tego oszusta?

Sprawa zgłoszona do organów prawnych.

Zapewne sprawa zostanie umorzona.

Jeśli dobrze pamietam na forum jest juz watek poświecony białemu "ajfonowi". Autor tematu nawwet wrzucil skan postanowienia o umorzeniu sprawy.

Mogli umorzyć z powodu niewykrycia sprawcy, co nie oznacza wcale, że sprawa jest zakończona każde kolejne zawiadomienie zwiększa "kaliber" sprawy, a to że sprawca dalej działa zwiększa szansę, że popełni jakiś błąd i w końcu wpadnie. ( o ile sprawcą wszystkich spraw jest 1 i ta sama osoba ;) )

Powrót