oszustwo

• Autor wątku Autor wątku fusse
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fusse

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam

mam taki problem,jestem klubowiczem internetowego klubu marki audi. tam byla osoba ktora sprzedawała czesci ze swojego samochodu. byl on aktywny na forum klubowym od 2 lat, robil tam transakcje i wszystko bylo ok do niedawna.

osoba ta wystawila swoje ogloszenia o checi sprzedazy przedmiotow, pare ludzi zglosilo sie do kupna, rowniez ja. final tego jesst taki,ze ani nie ma paczki, a pieniadze wyslane do Pana na konto. kontakt jest w zasadzie zerowy. czy warto jest mi skladac doniesienie na policje o oszustwie? mam smsy od Pana, dane do konta bankowego, jego IP komputera, wiadomosci wymienianie miedzy nami gdy dochodzilo do transakcji itd. kwota raptem 180zl, ale nienawidzę oszustow i nie mam zamiaru odpuscic.

z gory dziekuje za pomoc.

pozdrawiam!

Ile czasu minęło od zakupu? Inne osoby też zgłaszały zastrzeżenia wcześniej do tego osobnika?

180 czy nie.. jeśli oszustwo (art. 286 kk) zgłosić należy.

tak, powstal temat na forum o tym osobniku gdzie inne osoby zglaszaja problemy z ta osoba.jednym oddaje pieniadze po ,,walkach", jednej osobie wysłał cos niekompletnego i niesprawnego itd. od zakupu minely 2 tygodnie, z powodu zwodzenia, ze paczka juz poszla, pozniej,ze kurier nie dojechal i takie tam bajki.. .

Jeśli czuje się Pan oszukany i jest Pan przekonany, że towar nie dojdzie to proszę zgłosić sprawę na Policję. Aczkolwiek jeśli jest on przedsiębiorcą i w tym zakresie sprzedawał towar, a z ustaleń nie wynikało nic innego - to ma 30 dni na spełnienie świadczenia.

wlasnie sęk w tym,ze nie jest zadna firma, tylko osoba prywatna. stad moja prosba o rade, bo jesli bylalby to firma, to jest juz inna bajka. jutro postaram sie przycisnac te osobe i postraszyc policja, moze to wystarczy.

Proszę spróbować. Ważne są też ustalenia jakie strony poczyniły między sobą co do terminu świadczenia etc.

Jeśli jest Was wielu poszkodowanych, proponowałbym wysłanie listu (albo maila z potwierdzeniem odbioru) z wezwaniem do zwrotu Waszych pieniędzy, w wyznaczonym terminie pod rygorem wytoczenia powództwa zbiorowego. To mu uświadomi, że jest Was wielu i jego proceder został ujawniony.

witam

dzieki za pomoc i odpowiedzi.

wyslalem mu dzis smsa oficjalnego, gdzie postawilem mu termin zwrotu pieniedzy lub zakupionego towaru, gdzie powolalem sie na artykul ktory tutaj podal jeden Pan. odzewu zadnego nie ma. wyśle mu jeszcze e-mail o tej samej tresci by miec kolejny dowód. mam jego teoretyczne dane wraz z adresem, na ktore wysylalem przelewy, potwierdzenia tych przelewow, mam zdjecia jego auta gdzie widac nr rejestracyjny auta, postaram sie uzyskac rowniez jego adres IP, wiem ,ze logowal sie tylko tylko z jednego adresu. co jeszcze powinienem zebrac kiedy bede sie wybieral na policje? smsy same w sobie chyba nie sa zadnym dowodem? wczesniej wyslalem mu rowniez smsa z próbą ugody, rowniez bez odzewu.

telefonu nie odbiera, lecz mam historie polaczen z ktorej jasno widac,ze probowalem nawiazac jakis kontakt.

aha , jak jeszcze pisalem wczesniej , jest okolo 7stronicowy temat na forum, na temat tego Pana, gdzie zglaszaly sie osoby ktore oszukał, lub mialy z nim problem..

Wszystkie materiały zebrać, wydrukować temat, aukcje, opis i wszystko co może się przydać. Udać się na Policję.

Powrót