Oszustwo

• Autor wątku Autor wątku domi22nika
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

domi22nika

Mam pytanie mianowicie moja córka dokonała przestępstwa i chciałabym dowiedzieć się co jej grozi i jakie kroki mogą wobec niej podjąć.
Założyła sobie konto na popularnym serwisie z ubraniami. Dodawała zdjęcia ubrań z internetu i swoich , ogłaszała chęć wymiany na inne ubrania użytkowniczek. Gdy już dogadywały się co do wymiany podawała fałszywe imię i nazwisko, tylko adres był prawdziwy. Sama nie wysyłała paczki i podrabiała potwierdzenia przesyłki. Oszukała tak może ze 30 osób jak nie więcej. Druga sprawa to "sprzedawała" rzeczy. Dodawała jakieś zdjęcia z internetu podawała nr konta i po wpłacie pieniędzy urywała kontakt. Wartość ubrań jak i pieniędzy jednorazowo z jedna osoba nie przekraczała 300-400 zł często były to małe kwoty 20-30 zł . Co może jej grozić? Jakie kroki mogą zostać podjęte wobec niej? Jak mogę jej pomóc?

Art. 286 kodeksu karnego:

§ 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto żąda korzyści majątkowej w zamian za zwrot bezprawnie zabranej rzeczy.
§ 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 4. Jeżeli czyn określony w § 1–3 popełniono na szkodę osoby najbliższej, ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Art. 33 § 2 kodeksu karnego:

Sąd może wymierzyć grzywnę także obok kary pozbawienia wolności wymienionej w art. 32 pkt 3, jeżeli sprawca dopuścił się czynu w celu osiągnięcia korzyści majątkowej lub gdy korzyść majątkową osiągnął.

Ma 18 lat razem z koleżanka dopuściły się tego i planują uciec za granice zanim przyjdzie pismo z sądu. Na razie ludzie zgłosili je tylko na policję

domi22nika napisał:
planują uciec za granice
Tylko pogorszą swoją sytuację a i tam gdzie wyjadą prawo je i tak dosięgnie i efekty będą dużo gorsze...

domi22nika napisał:
Ma 18 lat razem z koleżanka dopuściły się tego i planują uciec za granice zanim przyjdzie pismo z sądu. Na razie ludzie zgłosili je tylko na policję

Myślę że zakończy się to na wyroku w zawieszeniu. Więc nie warto uciekać

pb34499 napisał:
Myślę że zakończy się to na wyroku w zawieszeniu. Więc nie warto uciekać
Ale oszukanych trzeba będzie spłacić, bo inaczej zawiasy będą odwieszone.

ZbigTan napisał:
Ale oszukanych trzeba będzie spłacić, bo inaczej zawiasy będą odwieszone.

To jest rzecz oczywista. Zacznie pracować będzie spłacać, niech lepiej jak najszybciej złapie się roboty.

Czyli może dostac zawiasy? Bardzo się martwie i denerwuje. Nie poradzi sobie w więzieniu.

Osoba, która założyła wątek to nie mama Pani o której mowa, a właśnie osoba popełniająca oszustwa. Dodam, że ''sprzedawała'' sprzęt jeździecki; markowy, bardzo drogi. Ponoć kwoty idą w tysiące. Jeśli ktoś jest ciekawy i dociekliwy to łatwo znaleźć i tą Panią, i wpisy o tym jakich oszustw dokonała.

Powrót