Oszustwo

• Autor wątku Autor wątku user345
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
U

user345

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, nie wiem czy wybrałem odpowiedni dział, jeżeli nie to proszę o przeniesienie.

Otóż moje pytanie wygląda tak:
Zakupiłem "Dopalacze" na pewnej stronie na kwotę ponad 200zł
W przesyłce otrzymałem herbate i sól, zamiast wspomnianych dopalaczy.
Oprócz tego dopiero później sprawdziałem w regulaminie jak i w opisach katalogów dopiski typu, "Są to środki pochłanainia wilgoci" , " Sole do prania " itp, w regulaminie jest dopisek
"strona prowadzi alternatywną terapię odwykową dla osób uzaleznionych od środków psychoaktywnych. Usługa polega na dostarczeniu zamiennych legalnych środków spożywczych, w zamian zamówionego wybranego tzw dopalacza. "
oraz
"Produkty sprzedawane na naszej stronie są legalnymi środkami chemicznymi, syntetycznymi lub spożywczymi. Sklep nie sprzedaje nielegalnych w Polsce dopalaczy oraz środków psychoaktywnych. Wysyłane produkty to Mąka, Sól, Czekolada, oraz Drażetki o smaku mleczno-czekoladowym. "
Czy mogę z tym cokolwiek zrobić?
Na stronie również nie było oficjalnych nazw dopalaczy, tzn jakby slang.
Czy pójscie na policje byłoby mądrym pomysłem?

Podrawiam

Ale co chcesz zgłosić?
Że nie czytasz regulaminów?

Ależ oczywiście, że możesz coś z tym zrobić.
Według mnie herbatę zalewa się wrzątkiem i pije, a sól to taka przyprawa do jajecznicy. :cool:

Brawo dla tego, kto był pomysłodawcą tego sklepu. :brawo:

Tak, pójdź na policję i powiedz 'witam, kupiłem dopalacze, te same co zawsze, a tu przysłali mi herbatę i sól.' - pewnie się ucieszą.

Idź na policje. Niech chłopcy mają trochę radości z życia. Złóż skargę że nie otrzymałeś 'mocarza' a chciałeś tylko sprawdzić czy uratują Cię w szpitalu.

@user345: no ty już chyba masz dość dopalaczy, skutki oddziaływania na zwoje właśnie widać :)

Naprawdę nie da się nic zrobić, jak ten sklep wygląda w świetle prawa?

Nikt nie pomoże? Chcę tylko odzyskać swoje pieniądze.

Dostałeś to, co zamawiałeś, więc za co chcesz odzyskać?
Podziękuj tamtemu portalowi za cenną nauczkę- może będziesz o niej pamiętać, kiedy wpadniesz na pomysł zaciągnięcia kredytu w jakiejś reklamującej się w TV instytucji niebankowej.

No nie do końca, nazwa produktu : Władziu 1gram,opis - Władziu 1 gram proszek. A otrzymałem sól, to chyba podchodzi pod wyłudzenie? czy mi się wydaje?
wgl jak taki sklep wygląda od strony prawnej, legalne jest prowadzenie czegoś takiego?

user345 napisał:
No nie do końca, nazwa produktu : Władziu 1gram,opis - Władziu 1 gram proszek. A otrzymałem sól

Otrzymałeś sól w opakowaniu z nazwą "Władziu"?

Nie, otrzymałem sreberko z solą.

cytat z regulaminu
Zgodnie z art. 7 Ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny, klient ma prawo odstąpić od umowy sprzedaży bez podania przyczyn składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie do dziesięciu dni od daty otrzymania produktu.

Pieniądze za zwrócony produkt Klient otrzyma przelewem lub przekazem PayPal na wskazany w oświadczeniu numer rachunku bankowego w przeciągu 7 dni roboczych od momentu otrzymania zwróconego produktu. Koszty odesłania produktu nie podlegają zwrotowi.

OK nie zauważyłem tego, jednak dalej interesuje mnie kwestia prawna takiego sklepu?
Oni mogą tak działać, bez żadnych konsekwencji?

Jakby to wyglądało gdybym udał się na policję, i powiedział że chciałem kupić dopalacze w internecie, niby akceptowałem regulamin, który jest ostatnim etapem zakupu, ale i tak nie jest to chyba do końca legalne?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
To jest wyłudzenie?, bo wtedy mógłbym to zgłosić na policję, tylko sam nie wiem, doradźcie mi, żadnych nazw własnych, w opisie kartegorii pochłaniacze wigloci, sole piorące, tabletki do pralki, regulamin też na ich korzyść.

idziesz w złym kierunku, żadne wyłudzenie - po prostu odsyłasz towar w ciągu 10 dni od daty otrzymania produktu i sklep (po kilku dniach) oddaje kasę. I to wszystko.

Pisałem z tym gościem, napisał mi żebym czytał wszystko co jest napisane w aukcjach/sklepach/ogłoszeniach przed zakupem, bo są potem nieporozumienia, iże w ciągu kilku dni roboczych odeśle pieniądze. OK
A jeszcze mam pytanie, jeżeli nie odesłałby pieniędzy, to byłoby to wyłudzenie?
Kupiłem produkt Władziu 1gram, OBRAZEK - Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 5f6e3423931d4.jpg , opis : Władziu 1gram, proszek., opis kategorii proszków : Proszki

Prezentujemy zbiór najskuteczniejszych soli piorących. Przez niektórych zwane jako dopalacze, ponieważ dają one niesamowitego kopa twojej pralce.

Bezproblemu wypiorą wszystko. Środki te służą wyłącznie do celów laboratoryjnych. Chronić przed dziećmi, substancja nie do sporzycia..
Ale to jest celowe wprowadzenie klienta w błąd, to nie podchodzi pod wyłudzenie?

Idź na policję i powiedz im, że Cię oszukali bo zamiast produktu o w sumie i tak nieznanym składzie, który by Ci zrobił z mózgu kalarepę, wysłali Ci sól.

Policjanci wszystko wytłumaczą Ci co i jak.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót