Oszustwo?

• Autor wątku Autor wątku vexilianx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vexilianx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Hej, sprawa wyglada nastepujaco, podalam model telefonu, który odrazu mówi że podroba nie używałam zdjęć loga firmy, która uległa "podrobieniu" ich produktu, chlopak zapytal o oryginalnosc telefonu, napisalam by zobaczyl id (model) wymienil sie ze mna, teraz szantazuje mnie sadami oraz policja, grozi mi cos?

ogłoszenie o sprzedaży telefonu umieściłaś w internecie?
Jeśli z opisu nic nie wskazywało, że telefon jest oryginalny to nie ma mowy o oszustwie.
jedyne co może zrobić to pozew cywilny, ale musiałby udowodnić, że go oszukałaś tzn. sprzedałaś podrobiony telefon jako oryginalny.

myflowof_99 napisał:
ogłoszenie o sprzedaży telefonu umieściłaś w internecie?
Jeśli z opisu nic nie wskazywało, że telefon jest oryginalny to nie ma mowy o oszustwie.
jedyne co może zrobić to pozew cywilny, ale musiałby udowodnić, że go oszukałaś tzn. sprzedałaś podrobiony telefon jako oryginalny.

zakrylam kazde logo 'samsung' zostawilam tylko ''s6'',umiescilam je na olx, pytal o oryginalnosc to napisalam, zeby zobaczyl id ktore podalam w ogloszeniu, teraz dopiero mi mowi ze nic o tym id nie znalazl

Dlaczego kazalas sprawdzać id zamiast od razu napisać że to nie Samsung?

Jak to zakryłas logo. Świadomie sprzedałaś podróbkę.

vexilianx napisał:
Na pewno grozi Ci odpowiedzialność za sprzedaż podróbki, bo jest to przestępstwo. Czy zaistniało tutaj również oszustwo, to trudno powiedzieć.
Czy w tytule ogłoszenia bądź opisie znajdowała się informacja, że telefon to Samsung?

Ripper napisał:
Na pewno grozi Ci odpowiedzialność za sprzedaż podróbki, bo jest to przestępstwo. Czy zaistniało tutaj również oszustwo, to trudno powiedzieć.
Czy w tytule ogłoszenia bądź opisie znajdowała się informacja, że telefon to Samsung?

Nie

Cena pewnie trochę niższa niż oryginalny, typowe oszustwo

Powrót