oszustwo

• Autor wątku Autor wątku Areek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Areek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam!
Mam taki problem. Będąc w jednym z hipermarketów wpadł mi do głowy "świetny " pomysł żeby zaoszczędzić parę zł zmieniłem cenę towaru, przyklejając kod kreskowy z 60zł na 5zł. Zostałem zatrzymany przez ochronę która wezwała policję. zabrali mnie na komisariat stawiając zarzut oszustwa. Oczywiście przyznałem się do wszystkiego. Co może mnie czekać za ten występek, czy jest on bardzo szkodliwy??
Nigdy nie miałem problemów z prawem a to był mój pierwszy raz.

W tych okolicznościach być może można by było rozważać kwalifikację tego jako oszustwo mniejszej wagi (art. 286 § 6 k.k.).

BTW: Występek to jedna z postaci przestępstwa (art. 7 § 1 k.k.)

Bedek napisał:
Oczywiście. To był post dla Areek-a.:D

Tak bardzo jestem do tyłu ?

Trudno wyczuć ;)
Ja natomiast na pewno popełniłem literówkę.Powinno być "art. 286 par. 3 k.k.".

kadi napisał:
Ja natomiast na pewno popełniłem literówkę.Powinno być "art. 286 par. 3 k.k.".
Wiem :ok:
Ale ponieważ Ty się b. rzadko mylisz kadi - to już się bałem czy czasem nie przespałem jakiejś nowelizacji kk :D

kadi napisał:
W tych okolicznościach być może można by było rozważać kwalifikację tego jako oszustwo mniejszej wagi (art. 286 § 6 k.k.).

Co to może dla mnie oznaczać??
Dodam że nie zgodziłem się na samo ukaranie bo prokurator zaproponował mi 8msc na 2 lata próby i 500 zł grzywny

Ostatnia edycja:
Areek napisał:
Dodam że nie zgodziłem się na samo ukaranie bo prokurator zaproponował mi 8msc na 2 lata próby i 500 zł grzywny
To akurat będzie oznaczać, że Prokurator zawnioskuje w akcie oskarżenia o wyższą karę, a reszta leży już w gestii sądu.

czyli mogę się spodziewać wyższej kary.
A powiedzcie jak jest z opłatą za sprawę,

Zasadą jest że koszty sądowe w razie skazania ponosi oskarżony, chyba że Sąd wyjątkowo zwolni go z tego (w całości albo w części) na podstawie art. 624 § 1 k.p.k.

Nie wiem ile tego może być. Tyle ile w danej sprawie kosztów zostanie "wygenerowane". Sprawa sprawie nie równa.

dziękuje Kadi za odpowiedzi.

Powrót