Oszustwo

• Autor wątku Autor wątku mentolus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mentolus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, padłem dziś ofiarą dziwnego oszustwa poprzez Gadu Gadu.. znalazłem tam miłą panią oferującą różne zdjęcie itp. za pieniądze, dokładnie karty paysafecard.. Wydawała się bardzo miła, popisaliśmy trochę lecz kiedy już przyszło do płacenia, podałem kod.. zostałem zablokowany.. A po jej koncie nie ma śladu.. Co mogę zrobić w takiej sytuacji?

Rozumiem, że jej/jemu nic nie można zrobić? Policja.. prokuratura? Mimo wszystko to oszustwo, tak?

Masz tego kto Cię oszukał? Potrafisz tego dowieść? Możesz zgłosić to na Policję. Za jakiś miesiąc dostaniesz umorzenie z powodu niewykrycia sprawcy.

Eh.. masz racje, przynajmniej mam nauczkę na przyszłość :( I tak dziękuje za jakąkolwiek pomoc.

digiton napisał:
Masz tego kto Cię oszukał? Potrafisz tego dowieść? Możesz zgłosić to na Policję. Za jakiś miesiąc dostaniesz umorzenie z powodu niewykrycia sprawcy.
A policja nie moglaby napisac do organizacji w ktorej kod zostal zrealizowany? I po tym dojsc do sprawcy?

JWF1506 napisał:
A skąd policja ma wiedzieć gdzie kod został zrealizowany?

Myślisz, że kod PS można zrealizować w każdym punkcie sprzedaży? :o
Bez przesady.

arturoooo napisał:
Myślisz, że kod PS można zrealizować w każdym punkcie sprzedaży? :o
Bez przesady.

Według strony paysafecard kod można zrealizować u "tysięcy" partnerów. Policja ma do wszystkich wysłać zapytanie?

JWF1506 napisał:
Według strony paysafecard kod można zrealizować u "tysięcy" partnerów. Policja ma do wszystkich wysłać zapytanie?

Wystarczy, że może zapytać u źródła czyli w PaySafeCard. Proste pytanie: gdzie taki a taki kod został
zrealizowany.

Zarejestrowanie firmy w innym państwie nie stanowi przeszkody w uzyskaniu w/w informacji.

Ostatnia edycja:
pytanie czy policji będzie się chciało złapać przestępce czy łatwiej umorzyć postępowanie?

Nawet nie wiesz czy to przestępstwo czy wykroczenie :) Bo kwoty nie znamy nawet. A doktoryzowanie się nad taką pierdołą nie ma sensu. Nawet jak ustalisz miejsce, to trudno będzie ustalić osobę. Dajcie spokój...

digiton napisał:
Nawet nie wiesz czy to przestępstwo czy wykroczenie :) Bo kwoty nie znamy nawet. A doktoryzowanie się nad taką pierdołą nie ma sensu. Nawet jak ustalisz miejsce, to trudno będzie ustalić osobę. Dajcie spokój...

Ja sobie doskonalę z tego zdaję sprawę | z wagi sprawy | ale z drugiej strony niech @JWF1506 nie pisze takich rzeczy.

Przepraszam, że odkopuje.. Ale nurtuje mnie to, wyszło, że pin został doładowany do spółki Steam, jest to jakaś platforma z grami coś w ten deseń.. Jeśli policja napisze do nich to oni mają obowiązek udostępnić im dane gdzie zostało to doładowane, oraz ip.. I czy potem, po tym ip nie mozna zlokalizowac sprawcy? Kwota to 80zł, tu już nawet nie chodzi o pieniadze a bardziej o fakt jakie dziwne prawo funkcjonuje.

Jeśli policja napisze do nich to oni mają obowiązek udostępnić im dane gdzie zostało to doładowane, oraz ip..
No nie jest to takie proste. Tak na samo napisanie to nie mają. I nie udostępniają. Ale w ramach międzynarodowej pomocy prawnej jest to oczywiście możliwe, tyle, że wątpię, żeby ktoś się bawił w angażowanie ambasady USA do sprawy 80 zł.

I czy potem, po tym ip nie mozna zlokalizowac sprawcy?
Można zidentyfikować urządzenie użyte do tego celu. Sprawca to mógł siedzieć fizycznie nawet pół świata od tego urządzenia. Ale jest to trop.

W jakim sensie ambasady, przepraszam, że zadaje takie pytania ale strasznie mnie to ciekawi.. Jest trop ale z tego co slyszalem ip nie identyfikuje osoby tylko urzadzenie i potem jest trudno udowodnić takiej osobie, że to ona.

to forum prawne więc nikt nie chce Ci tego napisać wprost, ale skoro dopytujesz to ja to zrobię.
Po prostu policji się nie chcę pracować. Łatwiej wysłać kogoś w teren i złapać małolatów z piwkiem czy trawką. Tu jest za dużo roboty, a statystyki są takie same.

W jakim sensie ambasady, przepraszam, że zadaje takie pytania ale strasznie mnie to ciekawi..
W takim, że Steam jako platforma działająca w ich kraju i na ich prawie, podlega ich przepisom. IP wyda - swoim organom ścigania. Nie polskim. Więc nasze muszą się zwrócić do ich o pomoc. To nie dzieje się z automatu, więc...

Jest trop ale z tego co slyszalem ip nie identyfikuje osoby tylko urzadzenie i potem jest trudno udowodnić takiej osobie, że to ona.
Bardzo często jest to nawet niemożliwe.

Czyli reasumując policja ma gdzieś taką sprawę i nie ma się co fatygować, a istniały chociaż jakieś przypadki takie same jak w moim? Gdzie jednak sprawca został złapany, słyszałem o jakimś 17latku który wysyłał powiadomienia o bombach i go jednak namierzyli. Z tego co czytałem to sam osobiscie przyznal sie do winy, gdyby sie nie przyznal to przeciez bylby czysty.. Wiec dlaczego uwazasz, ze jest to nie mozliwe.

Ostatnia edycja:
Tylko że zawiadomienia o bombach to nieco inny kaliber sprawy. Naprawdę. @Syphar słusznie zauważył. Nawet jak namierzysz IP, to dopiero masz mniej więcej zidentyfikowane miejsce. Na przykład hot spot w jakiejś restauracji :) A jak jest jeszcze dynamicznie przydzielane to...zapomnij

Powrót