oszustwo

• Autor wątku Autor wątku aga8910
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aga8910

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam serdecznie.
Piszę do Państwa w sprawie iż zostałam oszukana.
Dnia 23 lutego 2021 roku zakupiłam samochód osobowy marki peugot 206 o numerach rejestracji WWL 8210H Nr Vin VF32AHFXF43736657 Rok produkcji: 2004r, poj. silnika 1.124cm3 moc 44KV.
Od osoby prowadzącej działalność gospodarczą w zakresie handlu samochodami.
Właściciel podczas kupna samochodu zapewniał mnie iż ubezpieczenie jest aktualne, lecz nie miał fizycznego potwierdzenia polisy - ale zapewnil mnie iż dośle potwierdzenie polisy drogą mailową. Przy całej rozmowie towarzyszyło mi 2 świadków, którzy potwierdzają całe zajście.
Otóż proszę Państwa zostałam oszukana, ponieważ samochód nie był ubezpieczony od 6.10.2020 roku. Dnia 24 lutego 2021 skontakowałam się z pośrednikiem ubezpieczeniowym w celu zdobycia informacji na temat tego ubezpieczenia. W bazach UFG - Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny pokazało iż ubezpieczenie jest aktualne, oraz w dzień następny sprawdziłam również na stronie gov/historia-pojazdu i stan polisy wskazywał iż jest ona aktualna do października 2021 roku. Pan sprzedawca samochodu peugota 206 wysłał mi potwierdzenie z Państwa bazy w dniu 01.03.2021. Z potwierdzenia przesłanego przez sprzedawco wynikało iż samochód jest ubezpieczony.
Dnia 24 lutego 2021 roku mój pośrednik ubezpieczeniowy z rana wysłał dokumenty ,które miały za zadanie przełożyć ubezpieczenie dawnego właściciela pojazdu na moje dane osobowe. Dnia następnego mój pośrednik ubezpieczeniowy dostał potwierdzenie pozytywnego rozpatrzenia przełożenia ubezpieczenia od firmy ubezpieczeniowej TUZ.
Dnia 24 lutego 2021 roku doszło do kolizji z mojej winy gdzie został spisany protokół, w którym, zostały zawarte wszystkie informacje na temat polisy i ubezpieczenia mojego samochodu. Z informacji od Pośrednika ubezpieczeniowego, które dostałam w momencie kolizji wynika, że samochód był ubezpieczony w firmie ubezpieczeniowej TUZ - Towarzystwo ubezpieczeń wzajemnych. Numer polisy: KOS1362788.
Dnia 25.03.2021 roku Pani z kolizji skontakowała się ze mną w sprawie ubezpieczenia gdyż na jej e-mail przyszła wiadomość że z dniem 24.02.2021 samochód marki peugot 206 nie był ubezpieczony w firmie TUZ. A więc podjęłam kroki i skontaktowałam się z moim pośrednikiem ubezpieczeniowym ,który zadzwonił do ubezpieczyciela samochodu TUZ i okazało sie, że ubezpieczenie zostało zakończone w dniu 06.10.2020 roku. Jeszcze w dniu dzisiejszym 25.03.2021 mój pośrednik ubezpieczeniowy sprawdził mój samochód w Państwa bazie ponieważ wcześniej widniało, że samochód jest ubezpieczony lecz dopiero dzisiaj w Państwa bazie zostały podjęte kroki gdzie dopiero dzisiaj zostało ukazane że samochód nie jest nigdzie ubezpieczony pomimo tego, że wcześniej widniało, że jest ubezpieczony w firmie TUZ oraz na stronie rządowej gov.
Dla tego podjęłam kroki zgłoszenia tej sprawy na policję jako próbę oszustwa mnie przez Pana sprzedawce. Sprawa została zgłoszona na policję w dniu 25.03.2021. Na policji został spisany protokół w sprawie oszustwa przez Pana sprzedawcę, który na dzień 23.02.2021 oszukał mnie w sprawie ubezpieczenia i naraził mnie na straty finansowe.

W dniu złożenia sprawy na policji 25.03.20201 , zadzwoniłam do Pani która brała udział w kolizji gdzie poinformowała mnie iż będzie trzeba wymieniać cały przedni zderzak mimo iż zostały zrobione tylko 2-3 rysy oraz wciśnięty lewy czujnik parkowania. (Zderzak nie był ułamany ani pęknięty oraz funkcjonowanie jego nie zagrażało Pani życia ). 1 kwietnia skontakotwałam się z Panią poszkodowaną która poinformowała mnie iż wycena szkody w samochodzie marki mercedes-benz klasa C {W205} 13-18 będzie wynosić 7000zł.
Pani poszkodowana nalega na mnie bym do wtorku 6.04.2021 dała jej informację czy pokrywam koszty naprawy ponieważ ona też musi działać w tej sprawie i czekać nie będzie aż wyjaśnimy całą tą sytuację. Kosztorys szkody samochodu wycenił jej autoryzowany dealer mercedes-benz Sobiesław Zasada Automotive na dokładna kwotę 7040zł. Samochód jest na firmę i będzie na to wszystko faktura.
Zdjecia zarysowania samochodu w dniu kolizji posiadam i zostały przekazane prawnikowi który prowadzi całą tą sprawę.
---
Mam do Państwa pytanie:
Czy za tego typu oszustwo Pan sprzedawca, który sprzedał nam samochód zostanie pociągnięty do odpowiedzialności karnej, gdzie samochód nie był ubezpieczony od 06.10.2020 a mimo to sprzedał mi go i wprowadził w błąd i naraził na ogromne koszty finansowe.

Uważam, że koszty szacunkowej naprawy samochodu sa mocno zawyżone, co robić. Proszę o pomoc.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Powrót