otoMiasto - to naruszenie?

• Autor wątku Autor wątku czona
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czona

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,
mam zamiar stworzyć stronę ogłoszeniową, wybierając domenę zastanawiam się czy nazwa np otoKonin.pl nie będzie naruszeniem, ponieważ zauważyłem, że strona oto.pl znajduje się w bazach danych urzędu patentowego(TOW: (210) 251728, (220) 18-06-2002), a zakres działania mojej strony jest zbliżony do opisu na stronie UP(511 - 42), dodatkowo zgłaszającym jest Orlen. Dodam jeszcze, że serwis ogłoszeniowy ma być lokalny(miasto i okolice).
Niestety na prawie się nie znam, więc stąd moja gorąca prośba o wyjaśnienie mojego problemu lub o dalszą lekturę.
Pozdrawiam, Paweł

Bardzo podobny problem byl na forum nie tak dawno.
Czy dopuszczalne jest uzycie zastrzezonego znaku towarowego bedacego tylko czescia domeny w ktorej ma byc wykorzystany.

Wydaje mi sie ze tu moze wchodzic w gre albo prawo autorskie albo kwestia wprowadzenia konsumenta w blad. W tym drugim wypadku nie obawialbym sie Orlenu ale Allegro, ktore posiada swoje serwisy OtoMoto itp. Zatem ktos moglby pomyslec ze Twoja strona jest czescia grupy Allegro.. Tymbardziej, ze tematyka jest tozsama

Dziękuję za odpowiedź. Przed napisaniem mojego tematu, przeczytałem wiele podobnych na tym forum i nie tylko, niestety nadal nie miałem pewności. Wydaje mi się, że w tej sytuacji wybiorę po prostu inną domenę, aby spać spokojnie.
Paweł

Powrót