Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 2

• Autor wątku Autor wątku Holt_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
H

Holt_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Jeśli przerzuci się z p2p na coś innego to w razie li i jedynie ściągania nie będzie piratem w świetle polskiego prawa.

Witam,

Dostałem wezwanie odnośnie do filmu "Być jak Kazimierz Deyna".

W związku z tym mam kilka pytań:

1. Jakie mogą być koszty sadowe ewentualnego procesu?

2. Czy IP może one być uznane w sprawie sadowej?

3. Czy da się podważyć te dowody?

4. Czy udostępnianie jest tak samo karane w przypadku firm jak w przypadku osób prywatnych

2. *** Regulamin §9 ***

3. Jakie dowody ma kancelaria ? Czy czasem nie to co myślę czyli informację, że ktoś robił coś na Twoim IP ? Bo jeśli taki dowód to w sumie łatwo się wyprzeć. Poza tym kancelaria robi Ci prezent wysyłając wezwanie do zapłaty, ponieważ masz świadomość, że istnieje ryzyko postępowania prokuratorskiego. Masz czas. Nie powiem na co, ponieważ nie wolno udzielać takich porad tutaj.

Co do 1 i 4 pytania - nie wiem.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam.
Czy ktoś otrzymał już wezwanie na przesłuchanie w sprawie o OBŁAWĘ lub BYĆ JAK KAZIMIERZ DEYNA?

Witam,
przeczytałem cały wątek i mam pytanie, które chyba jeszcze nie padło...

Na wstępie zaznaczę, że tego pliku nie ściągałem i jedyne, czego się boję, to ewentualna konfiskata dysków/komputerów w celu ekspertyzy. Zaznaczam przy tym, że na komputerach również nie mam żadnych nielegalnych rzeczy, a obawiam się jedynie, że mogę pozostać bez narzędzi służących mi do pracy....

Sytuacja wygląda następująco: od pewnego czasu nie mieszkam pod adresem, pod którym jestem zameldowany. Plik był rzekomo ściągany z łącza zarejestrowanego na adres, pod którym faktycznie mieszkam (nie adres meldunkowy), na którym posiadam umowę z ISP na własne nazwisko. Pismo z kancelarii również przyszło na ten adres.

Pytanie: czy w razie konieczności zarekwirowania sprzętu, policja przyjdzie pod mój adres zameldowania, czy pod adres z którego rzekomo pobierano plik (adres instalacji łącza)? Sytuacja jest o tyle kluczowa, że pod adresem zameldowania (adres rodziców) mój ojciec prowadzi swoją DG, do której również używa komputerów i nie chciałbym, aby miał jakiekolwiek problemy z powodu sprawy, w którą nie jest w jakikolwiek sposób zamieszany...

witam dostałam dzisiaj pismo z kancelarii adwokackiej p. Anny ł. z wezwaniem do zapłaty na kwote 550zł za niby udostepnianie filmu last minute z dn 29,10 2013r chore ale cóż moje pytanie. czytałam wszystkie wypowiedzi ale nikt konkretnie nie napisała czy zapłacil czy tez nie ajesli juz nie zapłacił czy policja zrobiła wjazd na chate??

No bo nikt nie napisał, że zapłacił. Wjazd na chatę jest możliwy tak czy inaczej. Większość z nas już czeka na ten moment choć z niechęcią wielką. Ja liścik :serce: otrzymałem 2mc temu, ale np. PeterDanger miał wezwanie po 6mc... Na razie wieje nudą w tym temacie. Nikogo póki co nie zawinęli spektakularnie, aby resztę wystraszyć... Czekamy na rozwój wypadków. Ja od czasu do czasu zaglądam tu i informacyjny wpis wrzucam.

Ja podobnie jak DanielGda tez 2 miechy temu dostałem to pismo :) ale widzę ze cos pomorska prokuratura/policja się tu u nas nie spieszy. Ogólnie prawie o sprawie zapomnialem gdyby nie to ze link forum mi się dziś wyswietlił. A tak ogólnie czy jest ktoś na "sali" kto zapłacił tą kasę ? I opowie jak to się tam potem ta ugoda potoczyła ? Od momentu wpłaty ? Czy były jakieś dodatkowe pisma z kancelarii czy odzewy?

zbigmeks napisał:
1. Jakie mogą być koszty sadowe ewentualnego procesu?
2. Czy IP może one być uznane w sprawie sadowej?
3. Czy da się podważyć te dowody?
4. Czy udostępnianie jest tak samo karane w przypadku firm jak w przypadku osób prywatnych
ad 1, 2, 3, 4: TAK.

Czy ktoś z tu obecnych dostał więcej niż jedno wezwanie? Na szczęście sprawa na razie mnie nie dotknęła, ale zastanawiam się, co w sytuacji jeśli ktoś rzeczywiście pobierał film X, postanowi się przyznać, to choć może nie mieć nic wspólnego z filmami Y i Z, to już mogą mu łatwiej "przylepić" winę w myśl zasady "spiracił jedno, to pewnie spiracił i 5 innych". Generalnie chodzi mi o pogorszenie się sytuacji po przyznaniu się do czegokolwiek, bo wiarygodność topnieje z automatu.

Czy ktoś dostał wezwanie do zapłaty za inny film niż polskie wymienione w temacie? Mam na myśli film zagraniczne czy też inne pliki.

Ja dostałem wezwanie do zapłaty za film "Last Minute". Nie zapłaciłem, za to zaniosłem zawiadomienie do prokuratury o możliwości popełnienia przestępstwa z art. 13 kk w związku z art.286 par. 1 kk oraz art. 190 par. 1 kk przez p. Annę Ł. W ogólnym skrócie za próbę wyłudzenia pieniędzy.

Witam ponownie.

Jak wcześniej pisałem, dostałem identyczne pismo ws. Obławy, co jest kompletnym nieporozumieniem, ja nigdy tego filmu nie ściągałem, współużytkownicy komputera - nie wiem, ale to inna bajka.

Otóż chciałem właśnie zakupic komputer stacjonarny. Dodam, że ma to być dość kosztowny (jak dla mnie) komputer, na który musiałem odkładać wiele miesięcy.

Składam zamówienie i... szok, przestraszyłem się. Co będzie jeśli zakupie komputer, a w nawiązaniu do całej tej sprawy, komputer zostanie mi za np 2 miesiące zarekwirowany? Z tego co czytałem takie zatrzymanie może trwać nawet dwa lata - przez ten okres komputer straci znacznie na wartości, a mnie nie będzie stać na kupno drugiego takiego samego komputera.

Czy moje obawy są hmmm realne? Czy duże są szanse takiego obrotu spraw?

PRoszę o porady

Ostatnia edycja:
A czy jestescie w stanie powiedziec co w wypadku gdy policja przychodzi po komputer ( w zwiazku z ta sprawa) a w kompie nie ma dysku... takze go zabiora?

W ogole powinienem odpuscic kupno komputera w zwiazku z ta sytuacja?

Zauważyłeś datę pierwszego postu w tej sprawie, i jakiekolwiek posty dotyczące zajęcia sprzętu? A może po prostu nie chciało się czytać stu stron wątku?

Kolego przeczytalem caly watek. Fakt, nikt nie mowil o zatrzymaniu nosnikow etc, ale to nie znaczy, ze to nie nastapilo/nastapi.

Pytanie kierowalem do osob, ktore maja jakies doswiadczenia w tym temacie. Przezyly, widzialy, znaja sie. Tylko tyle. Obawiam sie straty czegos mocno kosztowanego dla mnie, zwlaszcza nie czujac sie winnym.

U mnie sprawa wyglądała trochę inaczej.
Dostałem pismo z Policji, że mam się zgłosić jako świadek w sprawie własnej z paragrafu 166 i gdy się zjawiłem to trzej panowie przyjechali ze mną do domu i skasowali mi dwa komputery - podobno ściągnąłem z sieci Harry Pottera i Insygnia Śmierci (z tym, że nie ściągałem). Zabezpieczono również oryginalne nośniki z filmem jaki miałem w domu. Po trzech miesiącach zostałem wezwany ponownie aby zapoznać się z opinią biegłego. Sprawa Harry Pottera była już nieaktualna, ale biegły znalazł na dysku WinRar bez licencji a na dodatek podobno crackowany - a nie był (każdy wie, że bez cracka też chodzi). Musiałem oprócz tego wykazać, że mam licencję na wszystkie programy jakie mam na dysku. Sprawę z WinRar załatwiono następująco. Policjant, który prowadził sprawę był lekko wkurzony, że ma ścigać Harry Pottera a nie zajmować się ważniejszymi sprawami i stwierdził "To nie czasy, że łapało się kota i tłukło tak długo, aż się przyznał, że jest tygrysem". Zadał mi pytanie - Instalował Pan - A ja, że nie. Zapytał moją żonę - A Pani - Też nie. Wobec tego sprawa umorzona z powodu nie wykrycia sprawcy. Zwrócono mi jeden komputer (był bez WinRar) a na drugi czekam, aż decyzją sądu biegły usunie WinRar-a.

Przedstawiam swoją historię aby pokazać, że nie wszystkie sprawy kończą się na wezwaniu do zapłaty.

A jak przyjechaliscie po sprzet, to bylo to takie hmm typowo filmowe przeszukanie, czy po prostu wzieli to co im wydales?

Zastanawiam sie co by bylo gdyby w takim przypadku byl sam komputer, bez dysku twardego.

Wzięli to co im wydałem. Schowałem dysk zewnętrzny. Na postanowieniu prokuratora o zajęciu komputerów była informacja, że mają przeszukać mieszkanie i wszystkie pomieszczenia do których mam dostęp. Jednak wiedzieli, że nic nie ukrywam - na widoku leżało kilkanaście płyt z filmami dla dzieci i programami (legalnymi) więc nie szukali. W rozmowie (nieoficjalnej) przekazano mi, że powinni przeszukać mieszkanie i zabrać komputery, dyski, pendrive, telefony i wszystko to co może służyć do łączenia się z siecią.

Takie moje przemyślenia - *** Regulamin §9 ***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót