Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 2

• Autor wątku Autor wątku Holt_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Bo zastanawia mnie gdy powiem ze mam jednego lptopa to czy beda jakies konsekwencje?

PerMartosz napisał:
Witam,

Dostałem wezwanie na policję w sprawie naruszenia praw autorskich.
Na policji dowiedziałem się że z mojego IP został pobrany film "Witaj w klubie".
Czytałem w internecie, że pewna kancelaria pozywa masowo ludzi właśnie o ten film.

Teraz mam pytanie czy jeżeli policja wie tylko, że z mojego IP został pobrany ten film to czy to jest twardy dowód za który można uznać mnie winnego?
Szczególnie, że w moim domu oprócz mnie mieszkają jeszcze 3 inne osoby a router był niezabezpieczony hasłem.

Za pomoc z góry dziękuje.
Zostałeś przesłuchany w charakterze świadka, tak? A czy zabezpieczono już dysk twardy Twojego komputera/dyski twarde komputerów?

Nikos97 napisał:
Bo zastanawia mnie gdy powiem ze mam jednego lptopa to czy beda jakies konsekwencje?
Nie będzie żadnych, o ile panowie policjanci się nie zorientują, że ich wprowadziłeś w błąd.

Witam
Dzisiaj stawiłem się na wezwanie policji w sprawie pobrania filmu dallas buyer club. Z tego co tutaj czytałem niektórzy pisali, że policja zarekwirowała im dyski twarde. U mnie czegoś takiego nie było. Dostałem jedynie wezwanie w charakterze świadka. Policjant który spisywał moje zeznania (trochę straszył), mówił, że interesuje ich jedynie ten film. Lecz jeżeli wyjdą jakieś niejasności mogą zabrać również dyski z moich komputerów co może spowodować, że dowalą mi również np. za nielegalny windows itp.. Teraz moje pytanie czy oni to robią tak niespodziewanie? No i mówił mi, że wszystko zależy od prokuratora, że sprawa może zostać umorzona lub skończyć się to może jakaś karą (ciekawe jaką). Czy komuś ta sprawa poszła dalej?

Widzę, że sprawa zatacza coraz większy krąg i osób i filmów...
Na nic skargi na panią AŁ. U mnie zaraz 5ty miesiąc po liściku od AŁ i cisza...

Ja jestem ze śląska. A co do pani AŁ to ja nic nie wiem. Policjant tylko powiedział, że dystrybutor zgłosił taką sprawę. Być może jeszcze to wszystko przedemną.

Nimar napisał:
Dzisiaj stawiłem się na wezwanie policji w sprawie pobrania filmu dallas buyer club.

Jeśli jest tak jak twierdzisz ,że dostałeś wezwanie, byłeś przesłuchany i tam niejako zostałeś uprzedzony o ewentualnej mozliw0ści zabezpieczenia komputera czy dysków to rozumiem ,że najdalej w godzinę po poworocie do domu na kompie miałes już tylko wszystko na legalu albo w ogóle pozbyłeś się kompa? No bo tak by zrobił każdy rozsądny człowiek.

Napisz lepiej czego dotyczyło przesłuchanie , oczywiście nie chcemy znać treści Twoich zeznań tylko tego jaki był zakres pytań.

A tak na marginesie.Takie podejście Policji a co za tym idzie i Prokuratury najlepiej świadczy jakie mają nastawienie do tego typu spraw. I bardzo słusznie bo nie ma nic gorszego od trolowania.

Pytali o:
skąd mam neta
jak jest doprowadzany do domu/ jak działa (czy router)
czy sieć wifi jest zabezpieczona
ile osób mieszka ze mną
ile jest komputerów
czy na którymś z kompów był/jest zainstalowany program do torrentów
czy znam ten film
czy go ściągnołem
i tyle...

aaaa czyli klasyka :) .Pytania niezbędne do otrzymania oczywistych odpowiedzi co ma doprowadzić ( lub raczej umożliwić) do umorzenia postepowania z braku danych dostatecznie uzasadniających podejrzenia popełnienia przestępstwa lub w gorszym przypadku (lecz rownież bez jakichkolwiek konsekwencji) z powodu niewykrycia sprawcy.
No chyba ,że ktoś strzeli "babola" , powie trzy słowa za dużo w wyniku czego Policja przeprowadzi przeszukanie ( bo nie będzie miała wyjścia) i następnie znajdzie na nie wyczyszczonym kompie dowody.
Ale w takim przypadku na głupotę ludzką nie ma rady:D

Człowiek tu z miesiąc nie zaglądał, a tyle się dzieje, no no. Ostro z tym Dallas Buyers Club ruszyli.

Są natomiast nowe wieści z kierunku działań pani Anny Łuczak. Otóż jak dziś pisze Dziennik Internautów, objęta postępowaniem dyscyplinarnym AŁ na chwilę obecną zaprzestała rozsyłania wezwań do zapłaty, aczkolwiek "biznes" przejmuje pan adwokat Artur Glass-Brudziński - człowiek, który wcześniej pełnił funkcję pełnomocnika Anny Łuczak. W ciągu kilku następnych dni\tygodni ma ruszyć wysyłanie kolejnych wezwań do zapłaty. Pełnomocnictwem są objęte filmy:

- Katyń;
- Obława;
- Miasto 44;
- Wałęsa. Człowiek z nadziei;
- Drogówka (tu pierwsze wezwanie już podobno trafiają do adresatów. Kwota ugodowa - tym razem 470zł, lub straszenie 15 tysiącami złotych kary)
- Czarny czwartek;
- Deponia;
- Chaos auf Deponia;
- Być jak Kazimierz Deyna.

jak widać interes idzie dalej. Człowiek w tym temacie wręcz nie może się nudzić.

No właśnie trochę to dziwne:

Katyń w porównaniu do innych to stary film. "Zainteresowani" mogli go sobie pobierać z P2P już 6-7 lat temu. Ciekawe czy dostanie się tylko pechowcom, którzy pobrali w ciągu minionego roku\dwóch.
Miasto 44 zaś, z tego co się orientuję, jeszcze chyba do Sieci nie wyciekło, więc to takie ogłoszenie prewencyjne, które raczej ma odstraszyć piratów. Ciekawe jak będzie to skuteczne.

PS: Teraz doczytałem, że Deponia oraz Chaos on Deponia to jakieś gry komputerowe przeznaczone dla dzieci. Ciekawie.

Za coś się już wzięli widzę. Mam pytanko czy ktoś w końcu otrzymał jakieś wezwanie z policji związane z Anką ? Bo strasznie to mnie dziwi ze tyle czasu tyle filmów i tylko rzekomo wyczytałem kiedyś na forum ze JEDNA osoba. Tak mnie to zastanawia bo otrzymałem dziś awizo na list z potwierdzeniem odbioru nie zdążyłem zajsc na pocztę i mam podejrzenie ze to w związku z tą sprawą bo nic innego się nie spodziewam

Ostatnia edycja:
Witam, jestem wsrod "szczesliwcow"...dopadla mnie "Drogowka" liscik z kancelarii Glass et consortes. Adresat nie posiada komputera, net udostepnia okazjonalnie, wolno mu. Co w takiej sytuacji?

Pozdrawiam

Witam, moja babcia dzisiaj dostała pismo od Glass-Brudziński do wezwania do wpłaty na ich konto 470 zł za udostępnienie filmu "Drogówka" o godzinie 2 w nocy. Co ma zrobić w takiej sytuacji?

Dowiedzialem się ze ludzie w okolicy ida na ugody z bgst w sprawie "witaj w klubie" w zamian za wycofanie wniosku o ściganie.Poszly tylko snapshoty z pobran.Co o tym myslicie?

Xabder napisał:
Witam, moja babcia dzisiaj dostała pismo od Glass-Brudziński do wezwania do wpłaty na ich konto 470 zł za udostępnienie filmu "Drogówka" o godzinie 2 w nocy. Co ma zrobić w takiej sytuacji?
A kiedy rzekomo film był pobrany? jaka jest data na wezwaniu ?

Witam, jestem kolejnym szczęśliwcem. W 2013-12-22 rzekomo coś udostępniałem i proszą mnie o haracz 470 zł

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót