Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 2

• Autor wątku Autor wątku Holt_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Danych osobowych UPC im nie udostępnia, tylko adresy IP

Ale spoko można to do kosza wyrzucić, bo klienci dzwonią i to zgłaszają, później to idzie do działu prawnego i te kancelarie są jakoś weryfikowane i ta cała Lux Superior to jeden wielki wał

Ostatnią edycję dokonał moderator:
dzień dobry
też dostałem pismo z zarzutem pobierania erotyki przez bit-torent pod koniec 2013. dowiedziałem się, że pobierając cokolwiek przez torenty również to udostępniam innym. nie mialem o tym pojecia. nie przecze, ze nie pobierałem tych "utworów", ale taka kwota jest zbyt wysoka moim zdaniem. dowiedzialem sie, ze dane udostepnila prokuratura z bialegostoku i wkrotce zostane wezwany na policje do zlozenia wyjasnien.
list odebrala moja zona i juz jej musialem skladac obszerne wyjasnienia. co zrobic zeby to zatrzymac ?? czy tego przyjdzie wiecej, czy zaprzestana na jednym pismie ?

Wojtus 22 kto ci powiedział ze prokuratura udostępniła twoje dane , jeśli tak to trzymasz wezwanie tak czy inaczej bi będzie postępowanie z prawa karnego jak juz jak zapłacisz im to jedynie nie pozwa cie z prawa cywilnego , ale wątpię żeby za jeden film który oni wymieniają mają pozywac ludzi

Hmm mnie zastanawia czy aplikacja która wymieniają jest tej której używałem , ponieważ od jakiś 6 lat używam utorent anie bit torent

[FONT=&quot]Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
[/FONT]

to chyba jest jedno i to samo, na tej drugiej kartce gdzie jest wyszczególnione wszystko, to jest podany program i u mnie był uTorrent, którego akurat używam

rozmawialem z nimi. twierdza, ze wycofaja wniosek o sciganie na drodze karnej oraz zaniechaja wystepienia na droge cywilna-jak zaplace odszkodowanie.
torenty sciagam zawsze z thepiratebay, czy to oni udostepniloi moj adres ip ????
korzystam z utorrent i nawet porty na wezwaniu sie zgadzaja....

rozmawialem z nimi. twierdza, ze wycofaja wniosek o sciganie na drodze karnej oraz zaniechaja wystepienia na droge cywilna-jak zaplace odszkodowanie.
torenty sciagam zawsze z thepiratebay, czy to oni udostepniloi moj adres ip ????
korzystam z utorrent i nawet porty na wezwaniu sie zgadzaja....

Z kim rozmawiałeś? Prokuraturą czy tą kancelaria?

Cała ta sytuacja wygląda na dziwną, jakieś sprzeczne informacje, listy które otrzymaliśmy są nie kompletne oraz nie jasne, jest wiele nieścisłości, min. to dlaczego kancelaria znajduje się w Gdańsku, a listy były nadawane z Piły.. co rodzi kolejny tajemniczy problem czy miejsce siedziby kancelarii znajduje się rzeczywiście w Gdańsku, czy jest to przypadkowy adres.. trudno to wszystko zweryfikować. Numery rachunku też są inne u każdej osoby, co rodzi kolejny problem.. Nadal nie wiem co robić? Iść na policje i zapytać się czy rzeczywiście jest jakieś postępowanie w tej sprawie czy to tylko próba zastraszenia, ażeby pod presją jak najszybciej zapłacić... trudna sprawa.

Nic o osobach tam pracujących w necie nie ma. Być może kancelaria zarejestrowana w Gdańsku, właściciel mieszka w Pile. Sprawdzałem adres, maja siedzibę w Swiss Med (prawie napisałem torrent od tego czytania ), ładny elegancki biurowiec, kilka innych kancelarii, nie sprawdzałem dokładnie ale biuro wyglada na małe, wiec to może być nawet jeden pokój, nie wiem.

No i najważniejsza spawa czy ta kancelaria wgl reprezentuje osoby poszkodowane, w tym wypadku właściciela takich stron jak podrywacze.. żadnych informacji na ten temat. Jedna z osób napisała że się dodzwoniła, ale do kogo? Owa kancelaria czy prokuratura?

lenek1986 napisał:
Witam ponownie, dzis w pracy(pracuje w UPC) otrzymałem informację, że UPC ma z podrywaczami podpisaną jakąś umowę i możemy im udostępniać ip ludzi, którzy nielegalnie udostępniali im pliki. Nie mam informacji czy też jakimś ich pełnomocnikom. Mój przełożony kontaktował się z gościem, co jest w tych sprawach obeznany i jak podał mu nazwę kancelarii to usłyszał jedno słowo: "do kosza"
Tyle w temacie
UPC może mieć umowę "podpisaną" tylko z organami ścigania. Jakiekolwiek udostępnienie danych osobowych komukolwiek jest przestępstwem !!!
I nie ma umów są nakazy.

FreeG
Nie pisz bzdur, albo pisz dokładnie.
Jakiś typ nie ma prawa do niczyich danych osobowych!!!
Jedynie organy ścigania czy policja i dopiero jakiś typ w tym przypadku poszkodowany.

Lenek1986
UPC udostępnia dane osobowe a nie IP, IP dostaje od poszkodowanego. I dane udostępnia organom ścigania.

Proszę administratora forum o usuwanie bzdurnych, lub dublujących się postów zwłaszcza z pytaniem - co mam zrobić
Mamy spore zaśmiecenie...
Dziękuje.

Ostatnia edycja:
Dupus napisał:

Wręcz przeciwnie. Sprawa jest bardzo prosta. Różnego rodzaju kancelarie zwietrzyły okazje na łatwy zarobek. Prawa autorskie to w tym wypadku tylko pretekst do skoszenia ładnej sumki.
Kancelaria wysyła taki list, w którym niby to ostrzega przed konsekwencjami i żąda wpłaty "odszkodowania" czy jak to jest tam nazwane. Są ludzie, którzy zapłacą byle tylko mieć święty spokój (bo policja, bo sąd, bo prokurator). I właśnie o takich ludzi tym "prawnikom" chodzi. Nawet jeśli zapłaci 20 % osób, do których wysłano takie listy to i tak równoznaczne jest to z zarobieniem ładnej kasy.
Dam sobie rękę uciąć, że nic w tej sprawie się dalej nie będzie działo, nie będzie żadnych pozwów. Właściciele tej kancelarii będą się tylko śmiać z ludzi, którzy tak łatwo dali się nabrać.

Oczywiście każdy musi podjąć samodzielną decyzję. Kto będzie chciał, pewnie zapłaci. Ale płacić komuś 750 złotych, w dodatku wystawiając na tacy wszystkie swoje dane osobowe, nie mając pewności do czego później te dane mogą być wykorzystane? Róbcie jak chcecie, wasza kasa.
Ja ze swojej strony proponuję tylko schować sobie liścik na pamiątkę do szuflady i olać sprawę. No i oczywiście czekać na następne pisma od innych kancelarii dochodzących "praw autorskich". Bo co do tego, że za kilka tygodni usłyszymy o nowej kancelarii rozsyłającej pisma nie mam absolutnie żadnych wątpliwości.

Witam

Powiem tak, byłem dzisiaj u adwokata i jest tu wiele nie jasności z tym wezwaniem.
Adwokat mi doradził żeby wystosować do nich pismo
1 udostępnienie dokumentów potwierdzających że mogą domagać się roszczenia.
2. wyjaśnienie na jakiej zasadzie jest wyliczona opłata 750zł
3. wyjaśnienie czy nr ip nalezy do mnie ponieważ na obecną chwile mam inny wskazanie jaki masznr ip
4.wskazanie dlaczego dopiero teraz występują o zwrot pieniedzy.
5. i na jakiej zasadzie trwało to namierzanie ?
wysłać jako piorytet za potwierdzeniem odbioru.
jeśli odpiszą i uzasadniene będzie trzeba zapłacić, jeśli nie to olać,

Zrobię tak jak mi doradził adwokat , i jak napisał POPACZEK kazdy sam podejmuje decyzje
Mam nadzieje ze odpowiedziałem na kilka pytań

mam pytanie czy ktoś z was rezygnował z usług UPC \w ostatnim czasie ?

kamiltgk napisał:
Witam

Powiem tak, byłem dzisiaj u adwokata i jest tu wiele nie jasności z tym wezwaniem.
Adwokat mi doradził żeby wystosować do nich pismo
1 udostępnienie dokumentów potwierdzających że mogą domagać się roszczenia.
2. wyjaśnienie na jakiej zasadzie jest wyliczona opłata 750zł
3. wyjaśnienie czy nr ip nalezy do mnie ponieważ na obecną chwile mam inny wskazanie jaki masznr ip
4.wskazanie dlaczego dopiero teraz występują o zwrot pieniedzy.
5. i na jakiej zasadzie trwało to namierzanie ?
wysłać jako piorytet za potwierdzeniem odbioru.
jeśli odpiszą i uzasadniene będzie trzeba zapłacić, jeśli nie to olać,

Zrobię tak jak mi doradził adwokat , i jak napisał POPACZEK kazdy sam podejmuje decyzje
Mam nadzieje ze odpowiedziałem na kilka pytań

ad3. co to za pytanie? Nie ważne jaki masz nr IP obecnie, ważne jest jaki miałeś nr IP w chwili popełnienia przestępstwa...
ad4. nie ma znaczenia.
List polecony priorytet kosztuje, 5,50zł nie licząc kartki literek oraz koperty.
Wysłać możesz, ale nic poza stratą papieru nie uzyskasz. Mogę się założyć :)

Danielgda napisał:
ad3. co to za pytanie? Nie ważne jaki masz nr IP obecnie, ważne jest jaki miałeś nr IP w chwili popełnienia przestępstwa...
ad4. nie ma znaczenia.
List polecony priorytet kosztuje, 5,50zł nie licząc kartki literek oraz koperty.
Wysłać możesz, ale nic poza stratą papieru nie uzyskasz. Mogę się założyć :)

tak jak napisałem każdy zrobi to co chce ludzie mają swoje rozumy , .co do
ad3. będą musieli to udowodnić chociaż by po to, najwyżej zleją i tyle.
ad4 , może nie ma ale mogli to szybciej zrobić ,
za pomniałeś dodać cenę potwierdzenia odbioru ;D
Czy kazdy z was ma inny numer rachunku od lex superior mój nr 48 1750 1312 9230 0000 0000 4122, może specjalnie mi założyli rachunek :D

Ostatnia edycja:
78 1750 1312 9230 0000 0000 1448 ja mam troszku inny ;)

Ja również inny, na to wychodzi że każdy ma inny numer, co jest kolejnym dziwnym zjawiskiem. Środek jest u każdego taki sam, tylko początkowe dwie liczby oraz ostatnie cztery są inne.

Po raz ostatni zwracam uwagę :!:, prostymi informacjami proszę wymieniać się przez PW.

mam pytanie czy ktoś z was rezygnował z usług UPC \w ostatnim czasie ?[/QUOTE]

Cześć, ja też dzisiaj otrzymałam taki list, wiem, że ja na pewno nie pobierałam tego typu pliku, możliwe, że zrobił to ktoś z moch znajomych, którym udostępniłam hasło do wifi, ale tego się już nie dowiem.

Aczkolwiek zaciekawił mnie fakt, że list otrzymały głównie osoby które, używały uTorrenta oraz są (lub były tak jak ja) w UPC, wypowiedziałm im umowę jakoś w październiku

Czy dostał ktoś tutaj pismo od kancelari Muraal bądź ktoś kto posiada internet z Inei?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót