Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 3

• Autor wątku Autor wątku kruszon1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
GuaT napisał:
Człowiek o postępowaniu prokuratorskim w swojej sprawie dowiaduje się najpierw od ISP? No :brawo: choć nie wierzę w takie rzeczy. To by było zbyt nadgorliwe i ryzykowne dla ISP. Poza tym widzisz reakcje Orange i Netii w innych przypadkach. Choć prawdopodobnie udostępnili dane to abonentom mówią, że tego nie zrobili. Może to była jakaś próba nagrania Cię, jak przyznajesz się do udostępniania filmu o Lechu Wałęsie.. Skąd masz pewność, że był to telefon od dostawcy usług internetowych?

Dlatego ja do swojego operatora napisałem pismo, żeby mi odpisali czy udostępniali dane, bo wg mnie przekazanie numeru pesel i nr dokumentu to już jest naruszeniem ochrony danych osobowych, a Ci operatorzy zarzekają się telefonicznie że nikt się do nich nie zgłaszał o udostępnienie danych osobowych,

driver124 napisał:
Jak dostawca neta sam informuje Cię, że prokuratura o Ciebie się dowiadywała to dla mnie OK. Ale jak poradzili żeby pójść na ugodę to komu masz zapłacić, czy podali dane, nr konta? Może to jakiś nowy przekręt? Zastanawia mnie fakt, że operator wie za co Ciebie mają ścigać. Wg. mnie prokurator pyta tylko o dane właściciela nr IP w danym czasie, a nie informuje w jakiej dokładnie sprawie mu to potrzebne. Podaj nazwę operatora, bo chyba jesteś pierwszym takim przypadkiem. Dla mnie to coś tu śmierdzi.
Sprawdź czy masz nr tel z którego do Ciebie dzwonili. Czy nie był zastrzeżony? Zadzwoń Ty do operatora i potwierdź tą informację.
Jeżeli chodzi o wiarygodność, to jest na 100% mój operator, ja zostałem tylko poinformowany że prokuratura wszczęła jakieś postępowanie. Nic do mnie jeszcze nie doszło, ale przeraziła mnie możliwa kwota do zapłacenia.

Trochę to dziwne, bo operator naraża się na odpowiedzialność, za ostrzeżenie osoby podejrzanej. Tak mi się może tylko wydaje, ale nikt nie występuje przed szereg. Dalej radzę sprawdzić wiarygodność info. Niech podadzą jaka prokuratura prowadzi sprawę, a sami się pogrążą jak wyjdzie na jaw skąd wiesz o sprawie. Oczywiście, jeżeli takowa się toczy, a nie jest to zwykły blef.
Wiele osób próbowało dowiedzieć się u operatorów, czy jakaś prokuratura pytała o ich dane i niby nie. Ty twierdzisz, że operator sam poinformował Ciebie, że prokurator o coś pytał. Trochę to dziwne!
Podaj co to za operator, bo więcej Ci nie podpowiemy?

Nie cytuj całych postów pod którymi bezpośrednio się wypowiadasz.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
marcin454545 napisał:
Mam podobny problem, jednak nie dostałem jeszcze żadnego powiadomienia. Mój dostawca internetu dzwoniło do mnie i poinformował mnie że "mam na głowie prokuraturę" za udostępnianie filmu o Lechu Wałęsie, mniejsza o tytuł. Powiedział mi że najlepiej dobrowolnie poddać się karzę i że do zapłaty może przyjść nawet 2000-5000 zł. Czy taka suma jest faktycznie możliwa?

Serio wierzycie, że operator, który zwykle mówi "Dzień dobry, informuję, że rozmowa jest nagrywana (bla bla bla bla)" Nagle dzwoni i mówi "noooo ma pan na głowie prokuratora, radzę iść na ugodę!" ?!?!?!?! xD Co to jest? Dostawca internetu czy radca prawny z ciemnego zaułka? :D Brednie na 99%! Ten 1% zostawiam na wypadek jeśli Pan Marcin używa jakiejś sieci na osiedlu, której operatorem jest Janusz spod dwójki i to on zadzwonił :P

marcin454545 napisał:
Jeżeli chodzi o wiarygodność, to jest na 100% mój operator, ja zostałem tylko poinformowany że prokuratura wszczęła jakieś postępowanie. Nic do mnie jeszcze nie doszło, ale przeraziła mnie możliwa kwota do zapłacenia.

Do mnie też dzwonił mój operator i powiedział, żeby nie wierzyć użytkownikowi
"marcin454545" z forum prawnego...;)

No - niekoniecznie. Według mnie to znowu jakaś nowa forma naciągactwa. Wczoraj zadzwoniło do mnie na telefon stacjonarny "coś". Piszę "coś" bo była to "kataryna" a nie żywa osoba. Kobiecy głos przedstawił się że dzwoni z firmy - tu coś padło ale na tyle niewyraźnie że nie zrozumiałem - i powiedziało że mam zadłużenie w wysokości - tu pamiętam dokładnie bo było powiedziane tym razem wyraźnie i 2 razy powtórzone - 834,2 PLN. I że muszę je uregulować natychmiast bo inaczej.... Tu odłożyłem słuchawkę. Ciekawe. Ale może to temat na inny topik. Acha. Numer telefonu oczywiście się nie wyświetlił

Akurat nie byłbym do końca pewien czy wypowiedź marcin454545 jest kłamstwem. Jeżeli dostawcą Internetu jest jakiś mały operator, znający np. sporą część swoich abonentów, to rzeczywiście mógł poinformować o żądaniu prokuratora. Natomiast trzeba oczekiwać, że w przeciągu 2-3 miesięcy rzeczywiście pojawi się fala wezwań do zapłaty związanych z filmem "Wałęsa. Człowiek z nadziei.". Jego "ochroną" zajmuje się kancelaria pana A. Glassa-Brudzińskiego, znana z rozsyłania wezwań w sprawie np. filmu "Drogówka", a o zgłoszeniu odpowiednich IP do prokuratury informowały już dzienniki lokalne (np. w Wielkopolsce).

Widzę ze próby wyłudzenia na każdym kroku. Ostatnio sprawdzam smsy w przenośnym routerze i patrze na jeden z nich. Aktywowana została usługa POGODYNKA. Żeby ją zdezaktywować wyślij smsa na ten tamten numer. Pierwsza myśl. WTF? Po chwili jednak sprawdziłem na forach i jak zwykle. Nowa strategia. Sugerują ze coś aktywowałeś. Ty się boisz. Wysyłasz smsa za 29 złotych i tyle.

A co do lex superior to ciekawe ile już uzbierali ?

Proszę o używanie polskich znaków :!:

Jest to operator z którym znam się na Ty. Nie musiał mi mówić o postępowaniu, w sumie to nie może, ale zrobił to z dobrej woli. Stąd to wiem. Bardziej martwi mnie kara jeżeli już coś przyjdzie, to naprawdę wysoka suma.

Ok, ale takie porady mógł sobie darować... Żeby była kara, musi być udowodniona wina co nie jest takie oczywiste w tych przypadkach, a kancelaria jedna z drugą liczą właśnie na to, że się tego wystraszysz i zapłacisz ile oni krzykną. W sprawie Pana G.B. o którym wspomniał @just_nobody toczyło się lub toczy się nadal postępowanie dyscyplinarne.

Kancelaria pana A. Glassa-Brudzińskiego zazwyczaj najpierw rozsyła propozycje ugody opiewające na ok. 500 złotych, więc kwota nie jest aż tak wysoka. Inną sprawą jest czy na pewno chcesz podpisywać taką ugodę. Nie napisałeś czy naprawdę ściągałeś ten plik, a w każdym razie dobrze by było się skontaktować najpierw z prawnikiem. Jeżeli zaś szukasz jakiegoś podsumowania obecnej sytuacji to możesz spojrzeć na mój wcześniejszy post:
http://forumprawne.org/prawo-autors...-z-poleceniem-zaplaty-2-a-70.html#post3160175

Nie rozpisujcie się czy orange, netia UPC czy inny dostawca netu wam powiedział. W mojej sprawie otrzymali informacje od UPC, tzn prokurator a AŁ od niego. Dostawca mi powiedział, że danych nikomu nie przekazywali, jedynie mogą przekazać organom ścigania, ale czy przekazli, nic nie odpowiedzieli. Jedynie dobrym sposobem jest przedstawić sprawę i upomnieć się o informację o przekazaniu, bądź od razu udać się na policje i zgłosić przestępstwo. Jakiekolwiek pisma zużyjcie jako papier toaletowy, cieszcie się że zostaliście poinformowani i dyski aut i śpijcie spokojnie. W żadnym wypadku nie płacić, nie nakręcać tego bandyckiego procederu. U mnie mija 10 mc od otrzymania pisam od AŁ i ciszaaaa. Jest to mój ostatni wpis, bo i tak mało kto zwraca na nie uwagi i wciąż zadaje się głupie pytania. Otzyamłęm list i co mam zrobić. A rób co chcesz :) Pozdro!!!

Każdy post motywujący do nie płacenia jest według mnie cenny. Ja już kilkakrotnie pisałem że mają panieńskie dane mojej żony sprzed 3 lat więc nie mają nawet aktualnych danych. Według mnie te dane zostały sprzedane lub skradzione 2-3 lata temu. Pozdrawiam

Danielgda jestem w podobnej sytuacji. Dostałem list od GB z końcem stycznia 2015 ( Drogówka) ,dostawca neta UPC. Nic nie płaciłem. Na razie żadnych ruchów ze strony GB jak też prokuratury lub policji. Jakby coś u Ciebie się zmieniło to daj znać na forum to samo uczynię z mojej strony. Aha i pamiętajcie ,że jeżeli nie jesteście jedynymi użytkownikami neta w miejscu zamieszkania to jest taki fajny artykuł dla przesłuchiwanego świadka - art. 183 kpk i korzystajcie z jego dobrodziejstw ;)

Nie zrobiłem tego wcześniej ale teraz dopiero sprawdziłem IP z którego miałem rzekomo korzystać. I pokazuje Wrocław jak ja jestem z centralnej Polski.

Szatek88 napisał:
Każdy post motywujący do nie płacenia jest według mnie cenny. Ja już kilkakrotnie pisałem że mają panieńskie dane mojej żony sprzed 3 lat więc nie mają nawet aktualnych danych. Według mnie te dane zostały sprzedane lub skradzione 2-3 lata temu. Pozdrawiam

Usługodawca zobowiązany jest do przechowywania Twoich danych osobowych 5 lat , od zakończenia roku kalendarzowego, na dodatek musisz pismo napisać że jak minie 5 lat Twoje dane zostaną usunięte z systemu, jeśli tego nie zrobisz dane cały czas mogą być przetwarzane.

Skoro prokuratura umorzyła dochodzenie 31.12.2015, to dlaczego oni cały czas wysyłają pismo, nikt nie może się dowiedzieć czy oni odwołali się od tego .
Wg mnie popełnili też usługodawcy od internetu przekazując dane szczegółowe swoich klientów, a prokurator pewnie nie patrząc przekazał dalej.Niech zainteresuje się tym GIODO, czy to zgodne z prawem

LeszsekS napisał:
Proszę o poparcie tego konkretnym przepisem.

***Miałaś podać podstawę prawną a nie wklejać cudze wypowiedzi jako własne. mod***

5 lat od nastepnego roku kalendarzowego , muszą przechowywać róznego rodzaju rachunki od klientów,

Przechowywanie dokumentów księgowych nie ma nic wspólnego z identyfikacją danych generowanych przez użytkownika. Po upływie 12 miesięcy nie powinno być możliwości tych danych połączyć.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Przechowywanie dokumentów księgowych nie ma nic wspólnego z identyfikacją danych generowanych przez użytkownika. Po upływie 12 miesięcy nie powinno być możliwości tych danych połączyć.

Zgodnie z art 86 oraz w związku z art 70. ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r, Ordynacja podatkowa--- ma obowiązek przechowywać dane dotyczące wystawiania Faktur, a w tym dane osobowe abonamentów przez okres 5 lat licząc od końca roku, w którym dokonaniu płatności

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót