Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 4

• Autor wątku Autor wątku LeszsekS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ja dostałem korespondencję poleconym. ;)

hax0r napisał:
... Przykładem może być, cytuję "wniosek o przeszukanie".
Informację o możliwych, zgodnie z ustawą, sankcjach karnych też uznasz za nękanie bo wywołują poczucie zagrożenia ? Znajdź lepsze przesłanki.

Witam

ja dostałem takie pismo wczoraj , było w skrzynce na listy.
Teraz za bardzo nie wiem co mam robić czy iść na policje i to zgłosić czy olać tą sprawę bo przecież nie ściągałem ani nie udostępniałem tych treści.
Syg akt 1 ds.1180/14 która widnieje na piśmie została umorzona tak jak to podała Olsztyńska strona policji,dzwoniłem dziś do jednostki policji i powiedziano mi że sprawa jest znana i odemnie zależy czy chce to zgłosić czy nie ale pod żadnym pozorem mam nie przelewać kwoty wymienionej w piśmie,pofatygowałem się i zadzoniłem też do prokuratury Gdańsk - Wrzeszcz tam powiedziano mi ze sprawa dotycząca lex superior jest prowadzona , w UPC powiedziano mi że moje dane nie zostały udostępnione napewno żadnej "kancelarii"..

Sam już nie wiem co mam robić martwi mnie to ze mają mój pesel oraz dane adresowe czy mogę zostać dodany do KRD jak nie wpłace im tej kasy ? tylko niby za co jak ja nic nie zrobilem a w internecie az roji sie na temat tej sprawy,wszystko śmierdzi na kilometr.

pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Przede wszystkim z punktu widzenia prawnego, przystąpienie na ugodę jest gorsze dla Ciebie niż olanie tej sprawy.
Dlaczego? Ponieważ przystąpienie do ugody może stanowić w pewien sposób przyznanie się do winy!
Firma może potem przysłać list z kolejnym utworem i mogą Cię tak naciągać w nieskończoność.

mariuszpol napisał:
czy mogę zostać dodany do KRD jak nie wpłace im tej kasy ?
Dodać Cię teoretycznie może każdy, ale łatwo udowodnić, że jest to niezgodne z prawem - dług fikcyjny.
Grożą za to bardzo dotkliwe kary finansowe.

Ostatnia edycja:
Czyli co powinienem zrobić z tym pismem ja i wiele osób które je dostało ?
kierunek komenda , czy mówiąc kolokwialnie podetrzeć się i wywalić ?
Swoja drogą jestem ciekaw czy ktokolwiek kto dostał to pismo miał wizyte policji w domu i konfiskate sprzetu oraz jakies dotkliwe kary finansowe , moze ktos sie wypowie ?

pozdrawiam i przepraszam za literówki

Ostatnia edycja:
Mi na policji tylko powiedzieli, żebym "postępował zgodnie z własnym sumieniem" :D Ale żebym nie płacił. Nie powiedzieli też jasno, czy odpowiadać im czy nie, więc po prostu olałem sprawę i czekam na kolejny liścik.

Wizyta policji jest niemożliwa, bo nie toczy się żadne postępowanie karne - sprawę umorzono. LS straszy procesem cywilnym. Przynajmniej ja tak to rozumiem. Policja może ci wpaść do domu, kiedy sprawę "przeciw" tobie prowadzi prokuratura.

O ile mi wiadomo, do tej pory nikt z LS nie miał żadnych problemów i nie był w sądzie. A przynajmniej nikt z tych, którzy się udzielają na forach ;p

Witam wczoraj również dostałem list poleconym na razie czekam.
PS: Moje IP nie zgadza się z tym który jest na wezwaniu.
Mam UPC.

Ostatnia edycja:
Nie sugerujcie się inny adresem ip gdyż on jest zmienny

Rozmawialem z Pania z UOKiK , dostaja mase takich informacji pod zadnym pozorem nie placic , najlepiej to zgloscic na policje albo do prokuratury poniewaz sa tam nasz dane.

pozdrawiam

Dokładnie tak należy robić !
Brak reakcji to przyzwolenie na takie działania.

Witam

Dzisiaj dostalem polecony... to samo co reszta tutaj obecnych.

Dzwonilem na najblizszy komisariat, potem dyzurny przekierowal mnie do odpowiedniego dzialu i nic nie slyszali o tej firmie( akurat o tej )...
Na pytanie czy powinienem złozyc doniesienie o możliwości popełnienia przestępstwa z tytułu usiłowania oszustwa, policjant odpowiedział ze jak sobie chce ( i miał racje w sumie).

U mnie sytuacja wyglada tak, ze umowa co do internetu jest na mnie, ale mieszkam na stancji, ktora wynajmuje wraz z 4 osobami, a przewija sie jeszcze wiecej ludzi, takze duza szansa ze ktos cos podobnego sciagal przez p2p, ciagle cos jest sciagane z torrentow :D

1. Olac, bo i tak nic nie udowodnią...
2. Zlozyc te doniesienie ( ps. duzo z tym papierkologi ?)

?

Pozdrawiam

Ci którzy dostali list od LS poleconym wcześniej nie dostali zwykłego?
Tzn druga fala obejmuje szerszą ilość osób niż pierwsza?

ja dostałem pierwszy - od razu polecony 18.05(data wydruku 14.05), tzn moja mama dostała

Ostatnia edycja:
dostałem dzis taki list ale smieszne jest to ze ani nie ma potwierdzenia odbioru ani nic..tak go ktos do skrzynki wrzucil chyba bo nie ma stepla z poczty tylkoz e jakas umowa z poczta heh... Panowie co robicie od razu wyrzucacie czy lepiej to gdzies zglosic bo to zwykle wyludzenie jest

Masownik, poczytaj cały temat, odpowiedzi jest już masa :)

Z ciekawości - ktoś dostał może list z LS już dawno temu? Tj. 3-6 miesięcy temu? Ciekaw jestem ile jest osób, które dawno dostały wezwania, zignorowały i... nic się nie działo.

z checia poczytalbym ale jest około 4 tematy po tysiace postow ciezko sie rpzebic ale z tego co czytałem to olac i zignorowac znajomy dostal 2 lata temu zignorowal i cisza

Chodziło mi o parę stron tego tematu. Jedni mówią: olewać. Inni: zgłaszać na policję. Ja np. zupełnie zignorowałem, ale nie wypowiem się o skutkach, bo dopiero tydzień temu dostałem list (no, 1,5 tygodnia).

A 2 lata temu - to sądzę, że to nie było z Lex Superior. Ale pewnie podobna sprawa.

ja olewam raczej, ale widz eludzie od dawna to dostaja....
jak mi ktos udowodni ze list przyszedl jak pisma tego typu przychodza z potwierdzeniem odbioru a nie wrzucone bez znaczka do skrzynki

Wystarczy pogooglać, na tą firmę znalazłyby się ze 4 paragrafy kpk. Poza tym wątpliwe jest to czy w ogóle nawet jak ktoś udostępniał to popełnił przestępstwo. Jeżeli to oni sami wrzucali na torrenty te pliki to godzili się na dalsze rozpowszechnianie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót