Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 4

• Autor wątku Autor wątku LeszsekS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Moim zdaniem była to osoba z LS. Przecież każdy operator wie takie rzeczy.... Coś mi się wydaje, że jadą nieźle po bandzie

wróciłem właśnie z komisariatu, trzech policjantów czytało to pismo nie mogli uwierzyć co za głupoty tam są napisane...

Poradzili żeby wyrzucać te pisma lub ich nie odbierać po prostu, a na wszelki wypadek iść z tym do prawnika ale pewnie wielu z was się kontaktowało z adwokatem to tez możecie się podzielić co oni radzą.

Napisze do tych co są zaskoczeni skąd LS, ma tak szczegółowe dane osobowe, jak pesel i nr dokumentu

Wasze dane przekazał Wasz operator , a bezmyślny prokurator przekazał dalej, LS do wykorzystało do zastraszenia Was, chcą Wam wmówić ze rzeczywiście udostępnialiście plik/i
A jeśli pytaliście Waszego operatora czy kiedykolkwiek,komukolwiek udostępniali Wasze dane osobowe, to operator Wam tego nie powie,
Ktoś dostał 3 pismo??

Zwykła uczciwość ludzka powinna być jeśli już podali te dane do prokuratury-przyznać się.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
dzwoniłem do Orange.
Wiedza o tym ze jest takie cos jak LS i niby nigdy nikomu nie dawali danych osobowych bez zgody prokuratury ( w co nie wierze)
Ale pewne jest zatem ze kiedy nie odebralem jednego pisma to dzwonil ktos do mnie niby z orange i pytal czy nadal mam ten sam adres zamieszkania.... Jak sie pozniej okazało z Orange nikt do mnie nie dzwonił... Wnioski wyciągnijcie sami...

dąsaj na jednym forum przeczytałem niepokojące wpisy, o tuż ludzie ( lub trolle) piszą że po ostatecznym wezwaniu do zapłaty ( 2 piśmie) to całe lex kieruję sprawę do e-sądu który może wydać wyrok bez niczego ( przesłuchania itp), po wygranej w e-sądzie komornik, wiem że to możne wydawać się nie prawdziwe ale u nas wszystko jest możliwe dlatego też chciał bym przeczytać opinię kogoś z moderatorów tego forum którzy znają się na rzeczy!

Ostatnia edycja:
Nie sądzę, by taka sprawa kwalifikowała się pod e-sąd. E-sąd rozpatruje głównie długi które łatwo potwierdzić podpisaną umową.

Tymczasem marnie widzę szansę uznania długu na rzecz LS.

E-sąd nie bada, czy dług istnieje, tylko wydaje nakaz zapłaty. Teoretycznie sprawa może trafić do zwykłego sądu, ale w praktyce wierzyciel może tego uniknąć, by wciąż dręczyć dłużnika nakazami e-sądu. Aktualizacja: Ministerstwo Sprawiedliwości przyznało, że tego zjawiska nie powstrzyma.

wystarczy w Google wpisać e sad di

Od nakazu można odwołać się pisząc jedno pismo.
Wtedy sprawa trafia do Sądu Rejonowego a ten nie ma podstaw by uznać dług.

Kolejna sprawa - za e-sąd się płaci, co dla LS nie byłoby opłacalne.

Dla kontrastu żeby np. rozpocząć proces działania e-sądu ws. niespłaconej w terminie pożyczki musisz dostarczyć:
umowę pożyczki
potwierdzenie przelewu pożyczki
potwierdzenie nadania wezwania do zapłaty

W przypadku LS nie widzę, by cokolwiek przez nich dostarczone miało moc dowodu dla e-sądu.

Ostatnia edycja:
W takim razie jak myślicie, ile to będzie jeszcze trwało? Bo jak narazie widzę że każdy ma po 2-3 pisma poleconym, które w wiekszości przypadków zostały zarchiwizowane w koszu na śmieci :) co dalej zrobi LS?

Najlepszym dla nich wyjściem jest poprawienie pism, by nie wprowadzać ludzi w
błąd i kompletowanie kolejnej bazy innych osób, mogących potencjalnie zapłacić.
Innego opłacalnego rozwiązania nie widzę.

Wysyłanie kolejnych pism do ludzi, którzy po 3 nie zapłacili nic nie ma sensu, a zapewne
jest wiele innych nieobeznanych, z których można ściągnąć pieniądze. Podejrzewam, że
sporo zarabiają na tej swojej płatnej infolinii i w to też powinni celować.

Możnaby tu zastosować jakiś trik na zasadzie wysłania kolejnego listu z treścią:
prosimy zadzwoń na infolinię i wytłumacz, że to nie Ty dokonałeś naruszenia.
To dałoby kolejną gotówkę z płatnego nr telefonu.

SR w Olsztynie zapewne odrzuci środek odwoławczy a postępowanie zostanie prawomocnie umorzone.
Ciekawi mnie natomiast śledztwo PR Gdańsk-Wrzeszcz. Wydaje mi się, że tam padną zarzuty.

Osobiście, jako właściciel firmy zawinąłbym teraz interes, bo zapewne miałbym już sporo na koncie / kontach.

Ostatnia edycja:
Witam!

Otrzymałem list do zapłaty z firmy intrum justitia, z żądaniem zapłaty 670,00 zł dlatego że udostępniłem utwór audiowizualny "Mój rower" i wiedzą to za sprawą IP.

Problem w tym, że NIGDY żadnego utworu "Mój rower" nie udostępniałem, a w dodatku nie mam stałego IP (nic takiego nawet na dysku nie miałem, bo sprawdziłem przez wyszukiwanie plików). Czy to jest wyłudzenie? Jak mam zareagować na tego typu oszczerstwo? Czy mam z tym iść na policję?

List nie był polecony ale wpłatę mam dokonać w "nieprzekraczalnym terminie do dnia 2015-06-15".

Dzięki okos ale tamten wątek jest zamknięty.

Jednak mnie niepokoi co innego, że jeśli ktoś nie ma indywidualnego IP, a tylko zewnętrzny, to jeśli ktoś z setek osób podpiętych pod ten sam adres IP coś tam udostępni, to wówczas ów firma wysyła do wszystkich podpiętych pod ten sam adres IP osób nakazy zapłaty itd. (tak MUSI to działać, bo ja utworu audiowizualnego "mój rower" nie posiadam, a co dopiero udostępniać?) No to jest po prostu świństwo na niebywała skalę. Jak takie coś w Polsce w ogóle może istnieć? Nic dziwnego, że rządzący obóz władzy traci poparci jak pozwala na taką szarlatanerię.

Po drugie: co oni tam dalej robią jak wpłata do 2015-06-15 nie zostanie odnotowana (a na pewno nie zostanie! bo nie zamierzam płacić oszustom, choćby nieświadomym)? Czy mam do nich zadzwonić i powiedzieć że kompletnie się mylą? itd. Wątpię aby to ich przekonało.

Ostatnia edycja:
chodzi oto żeby im tak właśnie odpisać, podając właśnie twoje wątpliwości np. te dotyczące tego że masz im zewnętrzne i to nie ty i tak dalej dalej, wzór tego pisma masz w tym zamkniętym temacie

okos napisał:
chodzi oto żeby im tak właśnie odpisać, podając właśnie twoje wątpliwości np. te dotyczące tego że masz im zewnętrzne i to nie ty i tak dalej dalej, wzór tego pisma masz w tym zamkniętym temacie

Ok, ale czemu to ja mam UDOWADNIAĆ ŻE NIE JESTEM WIELBŁĄDEM?
Tym bardziej jak oni nawet nie widzą różnicy między adresem IP zewnętrznym a wewnętrznym - to trochę jak rozmawiać ze ślepym o kolorach.

Zawracają głowę człowiekowi. Masakra.
A jak nie odpiszę to co się stanie?

prawdopodobnie będą cie:
Nachodzić
dzwonnic do cb
rozmawiać z sąsiadami że masz długi itp :D

lepiej odpisać i jeśli to nie poskutkuje iść na Policie i zgłosić nękanie taka moja opinia

tak naprawdę nie musisz robić nic do poki nie przyjdzie ci coś z sądu

Ludzie wy już popadacie w paranoje i także prawdopodobnie paru działaczy lex superior sieje zamęt na forum z tego co czytam. Sprawa jest prosta, albo jesteście winni i wtedy róbcie co uznacie za stosowne płacić lub nie i czekać na rozwój wydarzeń, albo jesteście nie winni i żaden sąd czy to internetowy czy normalny nie wyda żadnego nakazu zapłaty a tym bardziej posługiwanie się komornikiem na podstawie umorzonego śledztwa przez prokuraturę. Przecież już wszystko zostało napisane na forum o co wy pytacie. Nie wiecie co robić? Składać oficjalne zażalenie na prokuraturę, która udostępniła dane osobowe oszustom, a wy nie straszcie ludzi na forum internetowym e-sądami wy naciągacze z lex superior i innych firemek. W sumie ja bym poszedł o krok dalej i pozew zbiorowy przeciwko prokuraturze i lex superior. Nie zachowujcie się jak biedne baranki czekające na rzeź, bo tak będziecie traktowani ...Myślcie ludzie, bo nikt za was tego nie zrobi i nie poprowadzi za rączkę jak macie żyć. Wiem, że nie wszystko co napisałem odnosi się do prawa, ale proszę moderatora o nie usuwanie mojego posta :)

ps. i polecam iść prosto do prokuratury domagać się potwierdzenia na piśmie, że to oni wydali dane osobowe lex superior i później z takim papierkiem iść na policje i to zgłosić, ponieważ a) prokuratura udostępniła dane nielegalnie b) w przyszłości osobniki, które otrzymały dane mogą z nimi zrobić różne nieciekawe rzeczy jak np. brać pożyczki na wysokie kwoty tudzież sprzedać je komuś innemu i będzie to samo a tak będziecie mieli na papierze, że była taka i taka sytuacja.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót