Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 4

• Autor wątku Autor wątku LeszsekS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
jurekg1 i tu może być sedno tej sprawy.. Dobrze, że wreszcie się ktoś znalazł taki jak ty.

Wychodzi na to, że syn podał swoje dane na jakiejś stronie..

I kancelaria nie brała danych od dostawcy internetu :) to cieszy :)

Jeżeli jest tak jak mówisz, to jest to wysoce prawdopodobne..
Czy zapadł jakiś prawomocny wyrok w sprawie Wałęsy, Drogówki czy Witaj w klubie? Śledzę ten temat od roku, ale nie wydaje mi się by ktoś przegrał sprawę.

Ludzie zauważcie to, że te działania kancelarii adwokackich są bardzo przemyślane, bowiem opierają się na ludzkim strachu.. Jedyną zaletą ich działań jest to, że ludzie pokupowali oryginalne windows-y i przewietrzyli dyski ;)

Nie będę ukrywał, że syn jest troszkę nierozgarnięty. Ile ma lat? Powinien wiedzieć, że w internecie prawdziwych danych NIE PODAJEMY!!!
A co do faktu jego danych. Podał je na stronie z torrentami?! Czyli zaraz się okaże że monitorowane są przykladowo strony xxxxxxx.org i xxxxxxx.info itp.

Musiał zarejestrować się na którejś z internetowych witryn.. z powietrza jego imienia i adresu zamieszkania nie zdobyli

don corleone napisał:
...
Zauważcie to, że te działania kancelarii adwokackich są bardzo przemyślane, bowiem opierają się na ludzkim strachu.. Jedyną zaletą ich działań jest to, że ludzie pokupowali oryginalne windows-y i przewietrzyli dyski ;)

Tylko np. Lexsuperior nie jest kancelarią adwokacką a sama firma nie potrafi nawet wskazać adwokata który rzekomo dla nich pracuje. Pewnie podobnie z tą co do twojego syna list wysłała.

@edit
W skrócie napisali iż:
W konsekwencji pańskiego stanowiska wobec pisma z dnia xxxx niniejszym informujemy o zamiarze wystąpienia przeciwko panu z powództwem o zapłatę należnego odszkodowania w kwocie 4.5 tyś. oraz skierowaniu do sądu karnego prywatnego aktu oskarżenia lub złożenia w prokuraturze wniosku o ściganie Pana ...

Na końcu napisali iż istnieje możliwość odszkodowania polubownego w kwocie 750 zł i mogą rozłożyć mi tą kwotę na 3 równe raty po 250 zł.

Ostatnia edycja:
@krakow2000
Czy w drugim piśmie miałeś wezwanie do zapłaty czy tylko informacje że przekazują sprawę do sądu ? mógłbyś trochę więcej szczegółów zdradzić odnośnie drugie pisma ?

Nie mogę edytować to napiszę.

Jutro postaram się u znajomego zeskanować te dokumenty które dostałem, wsadzę je na jaki host to sobie zobaczysz lub zobaczycie ale to pewnie popołudniu.

Witam,
Chciałbym dowiedzieć się czy są tutaj osoby które , otrzymały zawiadomienie w formie świadka ,dotyczące rzekomego udostępniania filmu " Witaj w klubie " na portalu chomikuj. Kilka miesięcy temu zostałem przesłuchany w takiej formie , organy ścigania posiadały Moje prywatne dane osobę , których nie mogli otrzymać od abonenta telefonicznego czy dostawcy internetu , ponieważ takich danych nie ma w żadnej podpisanej umowie i nigdy nie były podawane w sieci( jedynie facebook i konto pocztowe ) najlepsze jest to że nigdy nic nie było wrzucane przeze Mnie do chomka i żadnego powiązania z adresem mailowym czy facebook'em więc ciekawe jest to czy dane zostały pozyskane w legalny sposób. Byłem bardzo zdziwiony wizytą policji , która zaproponowała mi abym spotkał się z nimi w formie świadka , ja osobiście na sumieniu nic nie mam . Odpowiedziałem na wszystkie pytania , które według Mnie były skomponowane w taki sposób aby ktoś nieświadomie przyznawał się do nie wiadomo czego. Policjant przesłuchujący sam nie był wstanie odpowiedzieć na Moje pytania , ponieważ wiedział tyle co ja ( czyli nic ) podałem pod zeznaniami również numer kontaktowy dla Policji i od tamtego czasu nic , nie rozumiem dlaczego ktoś daje na Mnie zawiadomienie i jestem wzywany na komendę policji. Mam wszystko oryginale , system , programy z licencji freeware , gry wszystkie oryginalne , nie używał torrent'a , na chomika nigdy nic nie dawałem ( doładowałem kilka razy z własnego budżetu transfer - tyle ) chciałbym dowiedzieć się czy ktoś jeszcze był lub jest przesłuchany w formie świadka filmu "witaj w klubie " jakoś tak , nawet tego nigdy nie oglądałem. Sam po przesłuchaniu powiedziałem , jeżeli jeszcze raz ktoś będzie Mnie fatygował do tłumaczenia się i odpowiadania na głupie pytanie , zostanie pozwany , bo to jest śmieszne że anonim zdobywa dane nie wiadomo jak / wysyła na Ciebie policje i liczy abyś żył w strachu . Powinien się liczyć z tym że nie każdy na to pozwoli.:!:

krakow2000 napisał:
lub złożenia w prokuraturze wniosku o ściganie Pana ...
Z tej drogi już skorzystali. Postępowanie w Olsztynie zostało umorzone nieprawomocnie 31.12.2014.

danceman2 napisał:
Witam,
Chciałbym dowiedzieć się czy są tutaj osoby które , otrzymały zawiadomienie w formie świadka ,dotyczące rzekomego udostępniania filmu " Witaj w klubie " na portalu chomikuj. Kilka miesięcy temu zostałem przesłuchany w takiej formie , organy ścigania posiadały Moje prywatne dane osobę , których nie mogli otrzymać od abonenta telefonicznego czy dostawcy internetu , ponieważ takich danych nie ma w żadnej podpisanej umowie i nigdy nie były podawane w sieci( jedynie facebook i konto pocztowe ) najlepsze jest to że nigdy nic nie było wrzucane przeze Mnie do chomka i żadnego powiązania z adresem mailowym czy facebook'em więc ciekawe jest to czy dane zostały pozyskane w legalny sposób. Byłem bardzo zdziwiony wizytą policji , która zaproponowała mi abym spotkał się z nimi w formie świadka , ja osobiście na sumieniu nic nie mam . Odpowiedziałem na wszystkie pytania , które według Mnie były skomponowane w taki sposób aby ktoś nieświadomie przyznawał się do nie wiadomo czego. Policjant przesłuchujący sam nie był wstanie odpowiedzieć na Moje pytania , ponieważ wiedział tyle co ja ( czyli nic ) podałem pod zeznaniami również numer kontaktowy dla Policji i od tamtego czasu nic , nie rozumiem dlaczego ktoś daje na Mnie zawiadomienie i jestem wzywany na komendę policji. Mam wszystko oryginale , system , programy z licencji freeware , gry wszystkie oryginalne , nie używał torrent'a , na chomika nigdy nic nie dawałem ( doładowałem kilka razy z własnego budżetu transfer - tyle ) chciałbym dowiedzieć się czy ktoś jeszcze był lub jest przesłuchany w formie świadka filmu "witaj w klubie " jakoś tak , nawet tego nigdy nie oglądałem. Sam po przesłuchaniu powiedziałem , jeżeli jeszcze raz ktoś będzie Mnie fatygował do tłumaczenia się i odpowiadania na głupie pytanie , zostanie pozwany , bo to jest śmieszne że anonim zdobywa dane nie wiadomo jak / wysyła na Ciebie policje i liczy abyś żył w strachu . Powinien się liczyć z tym że nie każdy na to pozwoli.:!:

Wizyta policji była w celu zabezpieczenia dysku twardego? Czy zaproszenia na komendę w celu złożenia wyjaśnień? W temacie " Otrzymałem list z poleceniem zapłaty 1-4 " przewinęło już się kilkanaście osób z tym filmem, lecz z powodu udostępnienia go przez program działający w systemie peer to peer czyli np. uTorrent. W każdym z tych przypadków policja zabezpieczała dyski, sugerowała ugody z kancelarią BGST..

Jesteś chyba pierwszą osobą, która jest powiązana z tym filmem i stroną chomikuj..

@don_corleone,
Z samego rana zaszczycił Mnie policjant ( jedna osoba ) nie konfiskowano dysku/komputera ale zaproponował spotkanie , umówiłem się z nim w innym wolnym terminie. Złożyłem wyjaśnienia/zeznania jako świadek było to kilka miesięcy temu. Torrenta nigdy nie miałem , chomik na pewno nie działa na zasadzie peer-to-peer to nigdzie nic nie mogłem wysyłać , tego filmu nigdy nie oglądałem dopiero na spotkaniu dowiedziałem się o tym że jest coś takiego. Mnie niepokoiło tylko z skąd ktoś posiadał Moje prywatne dane + adres zamieszkania , tak jak wcześniej pisałem mam wszystko oryginale bo Mnie na to po prostu stać , torrent'a nigdy nie instalowałem , programu do wysyłania na chomika również , konto na tym nieszczęsnym portalu było zakładane 5 lat temu , głupio zrobiłem że go wcześniej nie skasowałem. Chciałbym się właśnie dowiedzieć czy ktoś został podobnie potraktowany..

Lex Superior zapowiedział ze za 5 dni występuje do prokuratury o zabezpieczenie dowodów tzn zabranie moich urządzeń itp. jak im nie wpłacę choćby 250zl. oraz występują z prywatnym aktem oskarżenia Jak im nie wpłacę4500zł hm nie obchodzi ich ze ojciec nie żyje.:mad:

Ciekawi mnie fakt skoro z siedziby LEX Superior zabrano sprzęt komputerowy to kto generuje wydruki - tzn wezwania. Pisma przychodzą z Piły drukowane są i pakowane maszynowo. brak jakichkolwiek śladów daktyloskopijnych wewnątrz kopert.:mad:

A teraz pytanie prawne. Gdzie będzie się toczyć sprawa w mojej miejscowości, miejscowości przypisanej dla IP bagatela 250km ode mnie, czy w Gdańsku? oczywiście jakby cokolwiek LS zrobiła w tej sprawie:tuptup: a w szczególności gdy zabiorą mi komputer?

danceman2 napisał:
Z samego rana zaszczycił Mnie policjant ( jedna osoba ) nie konfiskowano dysku/komputera ale zaproponował spotkanie , umówiłem się z nim w innym wolnym terminie. Złożyłem wyjaśnienia/zeznania jako świadek było to kilka miesięcy temu. Torrenta nigdy nie miałem , chomik na pewno nie działa na zasadzie peer-to-peer to nigdzie nic nie mogłem wysyłać , tego filmu nigdy nie oglądałem dopiero na spotkaniu dowiedziałem się o tym że jest coś takiego. Mnie niepokoiło tylko z skąd ktoś posiadał Moje prywatne dane + adres zamieszkania , tak jak wcześniej pisałem mam wszystko oryginale bo Mnie na to po prostu stać , torrent'a nigdy nie instalowałem , programu do wysyłania na chomika również , konto na tym nieszczęsnym portalu było zakładane 5 lat temu , głupio zrobiłem że go wcześniej nie skasowałem. Chciałbym się właśnie dowiedzieć czy ktoś został podobnie potraktowany..

Godzina 6? ;)

Nie tak na poważnie.. Dziwi mnie sam fakt tych danych adresowych skoro Pan ich nigdzie nie podawał. Miło ze strony funkcjonariusza, który nie zajął sprzętu, bo pewnie wie jak się kończą te sprawy.. Można wiedzieć z którego miasta prokuratura wszczęła to postępowanie? Czy do rejestracji chomika podawał Pan adres zamieszkania?

Czyli mając chomika, chociaż nie podawałem tam żadnych DANych, mogę spodziewać się wizyty policjanta? Chyba, że ktoś naprawdę coś udostępniał do ściągnięcia.

@don corleone
Niestety dokładnie nie pamiętam z którego miasta wszczęto to postępowanie , mogę powiedzieć tylko że jestem z dolnych regionów Polski , a sprawa z tego co pamiętam od tego policjanta , była toczona bardzo daleko od Mojego miejsca zamieszkania i chodziło o akcja na dużą skale , nigdy nie podawałem takich danych na tym portalu. Filmu nigdy nie posiadałem , tym bardziej nie udostępniałem. I policjant nie posiadał przecież nakazu konfiskaty , więc nie wchodziło w grę żadne przeszukanie. Tylko chciał abym złożył zeznania w formie świadka , z własnej inicjatywy przy zeznaniach podałem Policji własny prywatny numer telefonu i nic od tamtego momentu. Z początku pomyślałem że ktoś sprzedał Moje dane , bo wiedział że mam tam konto. Z tego co się orientuje policja od pewnego czasu mocno naciska na tego typu akcje i wydaje pieniądze podatników na nękanie,zastraszanie osób które niczego się nie spodziewają. Ja osobiście mam wszystko oryginalne,brak torrentów,brak wysyłanie plików gdziekolwiek , więc od samego początku zachowałem zimną krew i wyjaśniłem sprawę , piszę tutaj ponieważ mija spory okres czasu i zero odzewu od policji czy osoby która rzekomo Mnie podała na policje.. więc warto chciałbym się dowiedzieć czy ktoś również miał taką sytuacje kilka miesięcy temu.

Taka ciekawostka, zapytałem w mojej x osobowej ekipie czy ktoś dostał takie pismo. Z Intrum Justitia czy innych. Okazuje się, że tak. Tak na oko 20% osób :) To chyba jakaś zmasowana akcja, nie wiem jakiego rzędu są to ilości, ale statystycznie co 5 osoba ze znajomych, to jednak bardzo dużo.

Jak pisałem tak zrobiłem. Poniżej zapodaję skany z drugiego pisma jakie mi przysłali. Otwiera się w nowym oknie bo nie chciałem 3 zdjęć wsadzać i zaśmiecać.

skan 1
skan 2
skan 3

Takie również ksero Policja już otrzymała i przyjęła moje zgłoszenie o próbie wyłudzenia pieniędzy. Jak ktoś chce mogę też pierwsze pismo zeskanować ale niczym praktycznie się nie różni bo tego samego dotyczy.

Ostatnia edycja:
Ten list nawet jakby miał podstawy prawne jest to jawne wymuszenie.

Powołują się na nieistniejące dochodzenie, na stanowisko ministra sprawiedliwości. Podają także śmieszną kwotę (jest 2-3x a nie zawsze 3x).

Ci goście juz dawno powinni siedzieć a nie dalej wyłudzać pieniądze.

identyczny dostałem 2 tygodnie temu pisałem o tym wczesnej, byłem z nim na komendzie to aż 3 policjantów przeglądało to i nie mogli uwierzyć co tam jest napisane, nawet konsultowali się z jakimś wyższym oficerem, i doradzili jedynie żeby nie odbierać pism do nich ani nie odpisywać.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót