Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 4

• Autor wątku Autor wątku LeszsekS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
wiolonczela69 napisał:
Właśnie z prokuraturą na głowie dalej działają /ciekawe jak to możliwe powinni mieć zablokowane komputery-tak mi sie przynajmniej wydaje/. Mnie przysłali drugie pismo w kontekście odpowiedzi którą rzeczywiście mąż wysłał.Teraz czytam że ludzie dostaja podobne listy choć nic do nich nie pisali.Ciekawe.?W tym drugim liście już nie chodzi o to że udostępniliśmy dany plik tylko że nie zabezpieczyliśmy konta internetowego i wg nich to jest współsprawstwo.I żeby im zapłacić a potem samemu szukać kto rzeczywiście coś zbroił.Pomijam fakt że zarówno data jak i godzina są z kosmosu wzięte.No i jeszcze jedna ciekawostka. Owe dzieło pojawiło się w jedynym miejscu skąd ewentualnie ktoś od nas mógł to ściągnąć trzy dni później od daty nam wskazanej.Oczywiście dalej grożą powództwem itd....Ponawiam zatem pytanie czy jest sens iść z tym na policję skoro tyle osób poszło i nadal nic?Czy im znów odpisać,czy po prostu czekać. Zwykłego sądu się nie boję wręcz wolałabym by doszło do rozprawy bardziej niepokoi mnie ten e-sąd. Córka która studiuje prawo o ile wyśmiała ich listy wykazując rażące błędy to z tym ostatnim zagadnieniem mówi że tu może być różnie i że jest wiele opinii o działalności ten instytucji.....Acha no i cała kartka z stanowiskiem Ministerstwa które niby przyznające rację Lexowi.....Ręce opadają....

Ekspertem nie jestem ale jeśli chodzi tu o elektroniczne postępowanie upominawcze posłużę się cytatem: "Elektroniczne postępowanie upominawcze zostało wprowadzone jako odrębne postępowanie, mające charakter wezwania do zapłaty w sprawach, w których stan faktyczny nie jest skomplikowany i nie wymaga przeprowadzenia postępowania dowodowego." I dalej "W tym postępowaniu rozpatrywane są najprostsze sprawy cywilne, kiedy dług pozwanego nie budzi wątpliwości i z reguły dokumentują go rachunki i faktury". (źródło: infor.pl)

Dla zainteresowanych na stronie Trybunału Konstytucyjnego pojawił się wyrok powiązany z poruszaną tu tematyką:
Trybunał Konstytucyjny: Wyroki
Jestem bardzo ciekaw uzasadnienia, ale usunięcie lit. b pkt. 3 z ust. 1 z art. 79 z UoPAiPP może znacząco utrudnić skuteczne dochodzenie odszkodowań za naruszenia praw autorskich w sieciach peer to peer w sprawach cywilnych. Jeżeli ten element zostałby usunięty to np. maksymalne żądanie Lex Superior opiewałoby na 1500 złotych, a nie 4500. Zgadza się?

Ostatnia edycja:
Proces legislacyjny "dużej" nowelizacji Prawa autorskiego jest w toku zatem zmiany są możliwe.

Być może, o ile jednak dobrze rozumuję i dobrze złapałem w transmisji to Trybunał Konstytucyjny wskazał na jedną z przyczyn uznania tego przepisu za niekonstytucyjny konieczność wykazania poniesionej szkody przez powoda. W takim ujęciu przy rozpowszechnianiu w sieci BitTorrent, zwłaszcza incydentalnym, oszacowanie szkody jest naprawdę zadaniem karkołomnym i znacząco utrudnia uzyskanie wysokiego odszkodowania w procesie cywilnym. Czyli z punktu widzenia wszystkich adresatów wezwań do ugody wyrok jest bardzo pozytywny.

Właśnie! tym bardziej że LS nigdzie nie umieścił ceny "swoich" utworów a z tego co dowiedziałam się od znajomych niektóre ich pozycje były dostępne wcześniej na polskich stronach erotycznych w cenie np jednorazowego sms za około 9 zł /dostęp do wszystkich pozycji z danej strony/ lub w abonamencie tu ceny nie znam ale chyba nie przekraczała 100 zł.więc jak wyliczyć szkodę przy udostępnieniu sekundowym czy minutowym.....

Nie cytuj całych postów pod którymi bezpośrednio się wypowiadasz. mod

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zastanawiam się nad tym jaki jest odsetek ludzi których nie stać na grę/program, ale jednak na niego uzbierają?! Ponieważ jeżeli nie stać mnie na coś to raczej tego nie kupię więc jeżeli ktoś coś ściągnie to nie narazi autora na straty. Chociaż z tego co czytam to te podrywaczki drogie nie są : P

LeszsekS napisał:
Nie ma to tutaj żadnego związku ze sprawą. To nie wypożyczalnia.
Wiem że to nie wypożyczalnia.nie oto mi chodziło.Interesuję mnie wartośc tych dzieł-kto ją ustala?
LS może ustanowić sobie jaka chce kwotę?i zamiast 3x1500 będzie 3x3000.i też będzie dobrze? Przecież głównie chodzi tu o pieniądzę . Nasze pieniądzę które mamy im zapłacić . Po to przysyłają te listy.chciałabym poznać więc wartość tych dzieł....Kto ma ją ustalić. Biegły na sprawie?

Dostałem wczoraj drugie pismo od LS, jeszcze większy bełkot niż w pierwszym, ale mniejsza o to. Sprawa i tak jest już w prokuraturze.

Natomiast udało mi się uzyskać odpowiedź od UPC i brzmi ona:
Szanowny Panie,

informuję, że wszystkie dane dotyczące Abonentów i świadczenia na Ich rzecz usług telekomunikacyjnych stanowią tajemnicę telekomunikacyjną w rozumieniu prawa telekomunikacyjnego i dodatkowo podlegają ochronie na podstawie ustawy o ochronie danych osobowych. UPC zobowiązane jest do zachowania danych Abonentów w tajemnicy i może udostępniać te dane jedynie na podstawie bezwzględnie obowiązujących przepisów prawa. Wspomniana kancelaria nie jest podmiotem uprawnionym do otrzymania danych.

Nadmieniam, że na żądanie uprawnionych służb (organów wymiaru sprawiedliwości, działających w oparciu o przepisy prawa telekomunikacyjnego i kodeksu postępowania karnego) UPC zobowiązane jest przekazywać dane dotyczące Abonentów. Dane udostępniane przez UPC prokuratorowi są włączane do akt sprawy. Jeżeli dana kancelaria jest pełnomocnikiem strony w postępowaniu przygotowawczym, dla celów którego dane zostały ujawnione, ma do nich dostęp. Wszystkie dane dotyczące postępowania przygotowawczego są poufne i nie powinny być ujawniane, zatem nie możemy ujawnić, czy dane dotyczące Pana osoby zostały ujawnione i jakim służbom.

Mam nadzieję, że zaakceptuje Pan powyższe wyjaśnienia.
Inna kwestia, że samo UPC nie zorientowało się, że mowa jest nie o Kancelarii Prawnej, a o Kancelarii Prawa ... sp. z o.o., czyli o zwykłej firmie.

Witam,
Po pierwszym liście od LS wysłałem odpowiedź według wzoru (maj). Dziś otrzymałem drugie pismo (ostateczne) jak na skanach powyżej.

Czy zatem ponownie udzielić im odpowiedzi czy może jednak już szkoda prądu? :)
Dzięki za odpowiedź.

Szkoda prądu... poczekaj na bieg sprawy która jest w generalnej. Czas pokaże co i jak ale znając nasze sądy i prokuratury oraz skalę działania tej firmy to stawiam długi okres oczekiwania :)

Ta, tylko akurat czas nie działa na korzyść ludzi z wezwaniami. Bo jeszcze LS zdąży uzbierać spore kwoty, które umożliwią im wytaczanie procesów cywilnych.

P.S. Czy w przypadku sprawy cywilnej, policja może wejść do domu po dysk?

Kamil Zet napisał:
Ta, tylko akurat czas nie działa na korzyść ludzi z wezwaniami. Bo jeszcze LS zdąży uzbierać spore kwoty, które umożliwią im wytaczanie procesów cywilnych.

P.S. Czy w przypadku sprawy cywilnej, policja może wejść do domu po dysk?
Tak ze wiesz co masz zrobic:) Poczekajmy na przebieg sprawy 3ciego listu niema sie co spodziewac tak ze osoby ktore dostaly 2ugi list w marcu pierwsi zostana wzieci na noże a o tym my z maja czerwca czyli drugoplanowi bedziemy poinformowani heh

Ostatnia edycja:
Drodzy Państwo miałem do czynienia z wymiarem sprawiedliwości jeżeli chodzi o nielegalne posiadanie plików itp treści. Jeżeli Państwa komputery lud nośniki danych nie zostały zabezpieczone przez Policję o godz .. 6,00 ( potrzebny nakaz przeszukania i zabezpieczenia ww rzeczy jakoś tak- nakaz wydany przez prokuratora ). To mogą Pastwo spać spokojnie ( pod warunkiem że macie czyste sumienie). Osobiście otrzymałem pismo od firmy ( zaznaczam nie korzystam z sieci P2P od paru ładnych lat ) otrzymałem wezwanie do zapłaty za rzekome udostępnienie pliku z treścią erotyczną z roku 2013 ( jakby tego było mało to napisali ze kradzież praw autorskich do PL filmu )
Podjęte kroki :
- Wizyta u Mecenasa ( Polecam dla uspokojenia Państwa sumienia )
NIC NIE PŁACIĆ

Ostatnia edycja:
Poczekajcie z tymi pismami... jak pisałem oni pewnie nawet nie czytają co piszecie. Wcześniej wspominałem o znajomym który odebrał pierwszy list ale nie odpisał na niego a i tak otrzymał drugi o tej samej treści co osoby które odpisały. Wcześniej też ktoś pisał o tym iż nie odpisywał a i tak dostał pismo takie jak inni.

Poczekajcie na to co prokuratura ustali, LS jak by chciało już dawno wystąpiło by do sądu z powództwem cywilnym ale w obecnym czasie raczej niewiele by ugrali (o ile cokolwiek) a koszta musieli by ponieść a z tego co pamiętam chociaż nie wiem jak teraz, kiedyś jak dziadek wnosił o odszkodowanie za źle wykonane ocieplanie domu pozew cywilny (chyba tak to jest) o jakąś kwotę musiał zapłacić 10% kwoty wnioskowanej zanim sprawa się rozpoczęła (wygrał i mu oddali kasę, nie wiem tylko czy sąd czy skazana firma te wpłacone 10%). Z resztą, każdy ma swój rozum i niech robi jak chce bo potem niektórzy mają pretensje do całego świata iż posłuchali tego a nie tamtego.

Ostatnia edycja:
No proszę bardzo,same konkretne porady- o dziadku co się sądził o źle ocieplony dach-zastanówmy się raczej,co by było gdyby rzeczywiście ktoś miał taki plik jak na wezwaniu,czy jest realna sprawa cywilna lub karna- innymi słowy-czy LS dostanie swoje 4500 ?

Sprawa karna na razie została umorzona, co oznacza iż policja w związku z wezwaniem od Lex Superior nie wykona przeszukania do rozpatrzenia odwołania od tej decyzji. Jeżeli sąd nakaże ponowne rozpoznanie sprawy, wtedy będzie się można martwić. Prawdopodobnie jednak nawet wtedy skończy się na nielicznych przesłuchaniach świadków.

Trybunał Konstytucyjny wczoraj uznał trzykrotne odszkodwanie za niezgodne z konstytucją i pewnie w najbliższym czasie zostanie ono wykreślone z ustawy. Jakiś prawnik mógłby się za to wypowiedź co w zaistniałej sytuacji z dwukrotnym odszkodowaniem, ale wydaje mi się że maksymalne odszkodowanie w tym momencie będzie wynosiło 1500 złotych. I teraz należy rozważyć czy opłaca się od razu zapłacić 750 złotych, czy też w przypadku wytoczenia i przegrania sprawy z Lex Superior (opartej o dość słabe przesłanki i która będzie się toczyć w miejscu zamieszkania pozwanego) zaryzykować zapłacenie 1500 złotych. Należy sobie także zadać pytanie czy w takim razie Lex Superior będzie w ogóle opłacało się narażać na koszty związane z opłatą za sprawę, adwokatem, dojazdami itp.

just_nobody napisał:
... zaistniałej sytuacji z dwukrotnym odszkodowaniem, ...
To nie jest dwukrotne odszkodowanie lecz odszkodowanie "w wysokości odpowiadającej dwukrotności ..."
Na razie nikt nie poważał tego przepisu prawnego.

PS.
Tak na boku, Art. 115. ust. 3. Prawa autorskiego został, dużo wcześniej, uznany za zgodny z Konstytucją.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót