Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 4

• Autor wątku Autor wątku LeszsekS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Słuchajcie pierwsze pisma poszły w styczniu. Więc moje pytanie do styczniowych osob. Kiedy dostaliście drugie pismo? I czy po tym jest cisza?

1) Styczeń 2) Marzec. Później żona zażartowała, że dostaliśmy 3. Jednak skończyło się na 2gim w marcu. Nic cisza. Dysk wyzerowany kilka razy. Oryginalny windows. . p2p już prawie w ogóle.
Nie mam zamiaru nic płacić. I powtarzam. Nie tykać polskich filmów na stronach z torrentami. Chociaż zdziwiło mnie : Dallas Buyers Club i NIEzniszczalni 3.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Teraz jest kolejna fala wysyłania, więc skoro - bs.pro - nie dostałeś pisma, to może oznaczać, że trzeciego nie wysyłają jednak. Zresztą, nie dziwię się. I tak zapewne sporo zarabiają po wysłaniu pierwszego...

Z tego co pamiętam to wysyłali pisma seriami w sensie tym z września/października/listopada, którzy rzekomo pobierali w tych miesiącach. W międzyczasie pisma ewoluowały. Ja stawiam że np 1,2/10 osób zapłaciło ze strachu i wstydu zanim np zaczęły czytać artykuły na internecie. Kilkaset tysięcy zarobili. Albo i więcej.

Co LS zrobi z danymi osobowymi które posiada?
Bez trudu da się opylić jakimś gadom płytkę DVD z danymi i to nie ważne czy ktoś zapłacił czy nie.:mad:
Nie da się temu zapobiec.

Dzień dobry. Również ok 2 tygodnie temu dostałem list z poleceniem zapłaty i postanowiłem go zignorować ale dzisiaj próbowali się do mnie dodzwonić. Niestety nie było mnie w domu i Pani z Intrum Justica zostawiła jedynie numer na który mam oddzwonić i wiadomość, że rozmowa będzie w sprawie wierzytelności. Czy sądzicie, że mogę ich zignorować ?

Wpisz w google Intrum Justica i poczytaj.

Co do torrentów to co za problem... jestem pracownikiem LS (szefem, mężem szefa ;) czy kim tam) udostępniam plik w necie np. xxx, ludzie zaczynają ściągać a ja widzę IP które ściąga plik (nie używam torrentów więc nie wiem czy tak działa) po czym spisuję sobie te IP a reszta wygląda jak wygląda. W ten sposób nałapać można wielu naiwnych...

Dzwonić? Nie no, to już jest jawne nękanie. Nie jestem specem, ale takich spraw przecież telefonicznie się nie załatwia... Masakra. Tak czytam o sprawie IJ właśnie i innych, myślę sobie, że - szczęście w nieszczęściu - akurat Lex Superior to najmniej szkodliwy z tych wszystkich szkodników i najmniej problematyczny...

Firma zajmuje się windykacją a w takich firmach często dzwoni się do klienta w celu "obgadania" sprawy. Przeważnie takim firmom są zlecane takie sprawy lub wykupują "długi" za które potem ścigają więc to iż jakaś PANI chciała aby osoba oddzwoniła nie jest niczym nowym czy też niestosownym. Chcą zapewne wyjaśnić całą sprawę. Niestety nie wiemy czy podali numer stacjonarny czy o podwyższonej opłacie. To można w google sprawdzić. IJ działa inaczej niż LS chociaż z opinii wynika iż robią to samo czyli oszukują.

Ja a dokładnie ojciec bo na niego jest interent dostalismy pismo z Lux. Chca 750zł za film. Malo temgo maja numerl pesel, serie i numer dowodu a takze IP. Dane z Netii. Pisalem juz do Netii w sprawie udostepnienia danych osobowych - sie okaze czy dali. Film sciagniety w lutym 2014.

gonzo121 napisał:
Ja a dokładnie ojciec bo na niego jest interent dostalismy pismo z Lux. Chca 750zł za film. Malo temgo maja numerl pesel, serie i numer dowodu a takze IP. Dane z Netii. ...

Ciekawe? Było Orange zdaje się że pierwsze potem UPC /to moje wezwanie pierwsze z maja drugie z czerwca/ teraz Netia. Nieźle przyspieszają. Pierwsze listy w styczniu drugie wezwania marzec. My maj i czerwiec. czyżby zaczynało się palić koło ogona i chcą skasować jak najwięcej ludzi...i dlatego kolejna fala z innej sieci. Jedyne co bardziej niepokoi to fakt pojawienia się danych dowodu osobistego...tu już naprawdę ktoś powinien zainterweniować,ktoś wyżej od nas. Przecież do tych ich listów przy formie ich wysyłki każdy ma dostęp....

To trzeba zgłaszać gdzie się da, a nie tylko jojczyć po forach. Ja osobiście jutro wysyłam zgłoszenie o przestępstwie do Prokuratury Okręgowej w Gdańsku, skargę na Lex Superior do GIODO i wniosek o wyjaśnienie tego wycieku do Netii. Sprawdzę, czy w tej sprawie można napisać skargi do UOKiK i UKE.

Wielu z nas zgłosiło gdzie się da i co z tego? CISZA....to już nawet nie możemy pogadać na forach?Jak pisałam jestem z Gdańska-mąż był na policji,w prokuraturze nawet w siedzibie firmy LS. Organy państwowe sprawę przejęły a szemrana firma dalej robi swoje. I tak wygląda to zgłaszanie. Oczywiście trzeba to robić ale pogadać i wyżalić się też jest dobrze....

Witam,

wracam do wątku. Dawno tu nie pisałem. 1 fala mnie ominęła, otrzymałem list od LS w ramach II fali, a w ramach III fali awizo (na złość nie odebrałem, poszło z powrotem). Miesiąc później otrzymałem awizo - przesyłka sądowa z InPost. Jeszcze nie odebrałem. Nie wiem, kto to zainicjował, ale czyżby to było - http://forumprawne.org/windykacja/4...l-intrum-justitia-lub-innej-fw-cz-iii-77.html ? Czy ktoś już miał taki przypadek? Czy Lex Superior mogło sprzedać dane/dług (nieistniejący) firmie windykacyjnej? Skoro Lex Superior dysponowało bazą delikwentów z Pobieraczka to nie zdziwiłbym się, gdyby nastąpił przerzut na firmę windykacyjną.

Ostatnia edycja:
Trudno powiedzieć... Wierzyć mi się nie chce, że coś takiego byłoby możliwe. Przecież to nawet nie jest dług, nic nie zostało udowodnione. To już byłby absurd. Ile niby tego długu mieliby ściągać? Pewnie jakąś chorą sumę by zrobili z tych 750 zł? Zresztą chyba nie mogą. A nie wydaje mi się, że firmy windykacyjne/komornik by kupowali takie małe "długi".

Ale nie dowiesz się na pewno, dopóki nie odbierzesz.

Ostatnia edycja:
Kamil Zet napisał:
Trudno powiedzieć... Wierzyć mi się nie chce, że coś takiego byłoby możliwe. Przecież to nawet nie jest dług, nic nie zostało udowodnione. To już byłby absurd. Ile niby tego długu mieliby ściągać? Pewnie jakąś chorą sumę by zrobili z tych 750 zł?

Ale nie dowiesz się na pewno, dopóki nie odbierzesz.

To prawda. Obawiam się, że tak jak w podanym wątku będzie to kolejna rzecz całkowicie zmyślona. Być może podrobiony podpis na jakiejś umowie, cokolwiek, byle nękać. Działają jak mafia, ponoć dzwonią do domu i straszą. Nie zdziwie się, jeśli zaczną wysyłać goryli na wskazany adres, by postraszyć. A rząd Ewy Kopacz nie widzi problemu w copyright trollingu, gdyż "takich firm jest mało". Tu nie chodzi tylko o straszenie. Poczytałem tamten wątek i ludzie, którzy nie mają ze sprawą nic wspólnego mają zajętą pensję przez komornika do czasu zakończenia sprawy, która się ciągnie wiele lat!!

Guat, odbierz, otwórz, a potem pisz na forum. Skąd ktokolwiek tutaj ma wiedzieć co zawiera twoja przesyłka?

Ale jaja

Z esadu przyszedł pozew i poszedł z powrotem Nie odebrałem, odmówiłem, odmówiłem przyjęcia awizo. W elektronicznym urządzeniu kurier zapisał adresat ODMÓWIŁ PRZYJECIA PRZESYLKI.

Ciekawe przyjdzie komornik czy nie?

Zapominałem podać- adresatem osoba zmarła prawie 2 lata temu. Tylko justia wchodzi w rachubę bo ma pełne dane razem z peselem

Ostatnia edycja:
Na takie pozwy należy od razu zgłaszać sprzeciw do nakazu zapłaty.
To poskutkuje przejściem sprawy do właściwego sądu rejonowego, który nie znajdzie podstaw do uznania długu.

Z tego co mi wiadomo, firma musi posiadać PESEL, by móc w ogóle uruchomić postępowanie.

Efekt będzie taki, że sądy zostaną zalane takimi sprawami i będą umarzać to z automatu.

Ostatnia edycja:
Ale jaki pozew? Sprawa cywilna odnośnie pobierania czegoś z torrentów, tak? Czy coś innego? Więc jednak pozwy nawet się zaczynają, nieźle :mad:

Poza tym, kalibabka, widziałem że jakieś 5-6 dni temu pisałeś, że Lex Superior groził, że zgłosi sprawę do prokuratury itp... To chyba to? W którym piśmie tak grozili, btw? W trzecim? Czy telefonicznie czy jak?

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót