Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 4

• Autor wątku Autor wątku LeszsekS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Aha, czyli operator ma prawo/obowiązek przekazywać także PESEL, ale już Lex Superior nie miał prawa tego PESELu wykorzystywać/przetwarzać przy wysyłaniu listów? Dobrze rozumiem? ;P Dzięki za wyjaśnienie.

Nie wydaje mi się by PESEL był konieczny. To raczej kwestia usługodawcy, jakie dane podał.
Na pewno powinien podać imię i nazwisko oraz adres.

Możliwe, że ktoś złamał ustawę o ochronie danych osobowych podając zbyt wiele danych.

Ostatnia edycja:
Leszku, źle się wyraziłem. Nie wydaje mi się, żeby prokuratura na etapie postępowania przygotowawczego musiała wyciągać PESEL od operatora. Inna sprawa, że wg. rzecznika prokuratury Olsztyn-Południe dostęp do akt został udzielony pod rygorem braku przetwarzania danych osobowych!

To, że e-sąd od jakiegoś czasu wymaga nr. PESEL związane jest z tym, że nie tak dawno oszukiwano go podając zły adres. Skutek był taki, że ludzie o nakazie zapłaty dowiadywali się dopiero od komornika. Teraz e-sąd sprawdza dane w bazie PESEL.

Poza tym numeru PESEL nie można dostać od tak, trzeba spełnić określone wymagania oraz zapłacić za udostępnienie danych jednostkowych, między innymi potrzebny jest numer i seria dowodu osobistego, ale także data i miejsce urodzenia danej osoby.

Ostatnia edycja:
Kamil Zet napisał:
Aha, czyli operator ma prawo/obowiązek przekazywać także PESEL, ale już Lex Superior nie miał prawa tego PESELu wykorzystywać/przetwarzać przy wysyłaniu listów? Dobrze rozumiem? ;P Dzięki za wyjaśnienie.
Operator ma obowiązek przekazać dane na prośbę Prokuratury, ale LS nie miał prawa skopiować jakichkolwiek danych osobowych z akt z umorzonego postępowania karnego. Otrzymali wgląd do akt pod warunkiem podpisania oświadczenia o nieprzetwarzaniu danych. Widać, gdzie LS ma prawo.

hax0r napisał:
... Nie wydaje mi się, żeby prokuratura na etapie postępowania przygotowawczego musiała wyciągać PESEL od operatora. ...
Nadal źle się Tobie wydaje, PSESEL jest podstawową daną jednoznacznie identyfikująca osobę fizyczną.

Co do przetwarzania danych przez LS toczy się już osobne postępowanie. Niektórzy w pismach mają podany PESEL a niektórzy nie. Pozostaje czekać i wierzyć w nasz wymiar prawa i sprawiedliwości przestrzegania...

GIODO bada zgłoszoną przez LS bazę danych, mając do kompletu sporo skarg od osób, które dostały pisma.

yorkfield25 napisał:
Jakieś dokładniejsze info?

Ktoś pisał o tym w tym lub wcześniejszym temacie. Nie pamiętam kto ale nawet w którejś gazecie gdzie opisywano przypadek LS pisali iż GiODO zajęła się tą sprawą gdyż było wiele skarg na przetwarzanie danych osobowych a zachodziło podejrzenie iż nie mieli do tego prawa. Użyj google na pewno znajdziesz informację na ten temat.

Na to też przyjdzie nam trochu poczekać niestety...

Dobrze wiedzieć, że GIODO już się sprawą zajęło, sam wczoraj wysłałem skargę.

A czy - ewentualnie - w sądzie można się powołać na fakt, że Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych zajął się sprawą LS? Można gdzieś to sprawdzić, potwierdzić?

O powoływaniu na coś pomyślisz jak dostaniesz wezwanie. Zawsze możesz się powołać iż toczy się postępowanie w prokuraturze przeciw LS właśnie w tej sprawie.

z tego co ja rozumiem postepowanie cywilne toczy się swoją drogą a karne swoją i w cale nie musza się kumulować.

czy tak:
w postepowaniu przed e sadem zasadzone będzie zaplata za szkodę to w ewentualnym karnym sad nie zasadzi naprawy szkody ale może pozbawić w ostateczności kompa jeśli pseudo pokrzywdzony tego sobie zażyczy. tak?

Chciałbym zaznaczyć, że nie jestem nikim z LS i zgadzam się, że nieodbieranie przesyłki sądowej to głupota. Powiadomiłem was o takim awizo, gdyż chciałem się dowiedzieć, czy nie jestem sam. Odezwała się jedna osoba, która wspomniała o Intrum Iustita, ale nie wiadomo, czy wcześniej otrzymywała listy z LS tak jak ja. Niestety nie mogę wrzucić Wam skanu, ponieważ zamierzam wykorzystać maksymalny czas na odebranie tej przesyłki.

Nie ma co zgadywać, co tam jest, ale z drugiej strony nigdy wcześniej na tego adresata (Orange'owego) nie było wysyłane nic poza listami z LS i rachunkami z Orange. Przypomnę tylko, że drugi list (III fala) od LS został odesłany, gdyż nie odebrałem go w ogóle. Być może LS bądź inna firma (współpracująca z LS np. Intrum Iustitia) liczy na łatwy zysk mając wiedzę, że "w tym domu listów nie odbierają".

. Niestety nie mogę wrzucić Wam skanu, ponieważ zamierzam wykorzystać maksymalny czas na odebranie tej przesyłki. [/

A co było na awizie?Jaki termin odebrania przesyłki?Co do wezwań sądowych są określone procedury. i w razie ich nie spełnienia sa podstawy do zakwestionowania doręczenia /

Kalibabka napisał:
z tego co ja rozumiem postepowanie cywilne toczy się swoją drogą a karne swoją i w cale nie muszą się kumulować

Z tego co wiem nie muszą-mogą być niezależne sprawy zresztą chyba po tej nowelizacji z 01 lipca nawet nie mogą być łączone ale to sie jeszcze dowiem./już mam podpowiedź żę nie ma powództwa cywilnego w sprawie karnej własnie po tej nowelizacji chyba oto chodzi że musi być rozdzielność-tak to przynajmniej rozumiem/ Gorsza sprawa że jak napisałeś odesłałeś pismo z e-sądu. Jeśli to polecenie zapłaty to za 14 dni sie uprawomocni i wtedy dopiero zacznie się bal...

Do GuaT:
Być może należy się wstrzymać ze snuciem spekulacji na temat tego kto z kim współpracuje i na jakich zasadach do momentu odebrania przesyłki. Nie wszyscy zdążyli już przeczytać 360 stron niniejszego wątku i mogą tego rodzaju wypowiedzi opacznie zrozumieć, szczególnie jeśli są w stresie z powodu otrzymanego wezwania - to, że mój kot od dwóch dni nie wraca do domu, nie oznacza, że LS współpracuje z okolicznymi kłusownikami i zlecili porwanie.
Na uspokojenie dodam, że czytałem w prasie artykuł o tych awizo z Inpostu, z którego wynikało, że druk "przesyłki sądowej" listonosz wypełnia niekiedy niezależnie od zawartości listu - po prostu czasem akurat tylko takie blankiety ma pod ręką, a korespondencja może zawierać zaproszenie na wesele lub cokolwiek innego (Hasło Google np. "Pismo z sądu czy zaproszenie na wesele" - stara sprawa, ale są też nowsze).

Ostatnia edycja:
Zgadzam się, niektórzy użytkownicy sieją panikę bezpodstawnie.
Narazie LS wysyla po 2-3 listy i tyle, w tym czasie poluje na nowych jeleni i gromadzi pieniądze od wystraszonych ludzi.
Nie ma co spekulowac, dostales jakies wezwanie w sprawie LS? - wstaw skan.
Jesli nie - to nie siej paniki bo tym samym nabijasz im kasę od wystraszonych i niewinnych ludzi.

To samo pisałam wcześniej-dostajesz pismo wstaw skan.Teraz inna sprawa -ilu z was lub z waszych znajomych dostawało pisma z LS awizowane? Ja i i ci o których wiem przynajmniej jeśli chodzi o Gdańsk znajdowali je w skrzynkach /niby polecone widoczne na stronach śledzenia przesyłek poczty polskiej oczywiście wysłane w Pile/bez awiza. Guat piszesz że nie odebrałeś pisma III fali. Kiedy?Dlatego też pytałam o te fale. Ludzie z stycznia już powinni dostawać wezwania a nikt taki się nie ujawnił. Ty dostałeś pierwsze w II fali -trzeciego nie przyjąłeś /czy internet masz z Orange?czy w pismach z LS był Pesel?/Do tej pory niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę w pismach opartych na danych z Orange nie było Peselu a on jest konieczny do złożenia pozwu w e-sądzie....Nie sądzę by LS wysyłając te swoje wezwania zrezygnowałoby z umieszczania tego info skoro do nas uzytkowników UPC to zrobiło /element zastraszenia jak znalazł -wiemy o tobie wiele płać -/myślę więc że to wezwanie albo jest pomyłką Inpost /oby/albo dotyczy czegoś innego....chyba że LS przejeło nowe bazy danych w co wątpie...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót