Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 4

• Autor wątku Autor wątku LeszsekS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Swoją drogą, jeżeli te pisma irytują tak dużą liczbę osób i są one podpisane przez radcę prawnego, to jest jeszcze jedna możliwość. O ile się nie mylę radców prawnych obowiązuje pewna etyka zawodowa, co oznacza że każdy adresat takiego pisma może złożyć skargę do okręgowej izby radców prawnych, przytaczając jako argumenty np. składanie wcześniejszych wyjaśnień firmie Lex Superior, odmowę wszczęcia postępowania przez policję ze względu na niedokładność programu do namierzania, postępowanie prowadzone przeciwko Lex Superior przez prokuraturę Gdańsk-Wrzeszcz itp.

Te pisma od Lex-a to pewnie kolejny sposób na to aby znalazł się kowalski który się przestraszy lub ma dość pism. Pewnie znajdzie się kilku którzy zapłacą i tak będzie się kręcić koło.

Ja jeszcze trzeciego pisma nie otrzymałem ale jeśli otrzymam na pewno zgłoszę prokuraturze (tamte 2 poprzednie zgłoszone były).

Ja jestem ciekaw jak sprawa ma się z tym 2014 bo raczej wątpię aby wiele osób pamiętało co robiło w tamtym dniu i o tamtej godzinie. Dodatkowo na LOGIKĘ jeśli ktoś coś wtedy udostępniał to już na pewno ma dokładnie wyczyszczony komputer.

Dodatkowo retencja danych. Operatorzy muszą je trzymać 12mc, a te już upłynęły!

A właśnie, odnośnie tych danych. Ja próbowałem się dowiedzieć od UPC jaki miałem adres IP w styczniu 2014 roku, ale powiedziano mi, że oni sami tego już nie wiedzą, bo nie mają danych.

Więc - LS nie będzie nawet w stanie udowodnić, że to było moje IP w styczniu 2014 roku, to które mają. Bo wzięli je od UPC dawno, a teraz nie można tego potwierdzić. Pomijam, że może to zupełnie zmyślony adres (na taki mi wygląda...).

Na tym bazują że ludzie mogą nie pamiętać. Ja pamiętam mam stary kalendarz /takie skrzywienie zawodowe że zapisuję co się dzieje/ mąż także ma coś w rodzaju dziennika.W tym czasie w Trójmieście były ferie zimowe a nasz syn chorował...trudno nie pamiętać jak się siedzi przy chorym dziecku./kilkunastoletnim ale dziecku/ Naprawdę nie w głowie nam był komputer.....Wyczyszczony komputer to mało...są nowe dyski nowy sprzęt niech udowadniają. zresztą w sprawie cywilnej chyba nie moga nasłać policji na konfiskatę sprzetu do sprawdzenia? /chyba że się mylę to proszę poprawić/Dwa że sami uprzedzali ludzi a to nie jest czasem przestępstwo?

Teoretycznie mają na to dowód gdyż prokuratura ustaliła kto w tym czasie miał adres IP i raczej wątpię aby działanie typu "dostawca już nie ma adresu i po sprawie" miało tu jakieś zastosowanie gdyż mają pismo od prokuratury która ustaliła te dane i na pewno w "swoich" papierach (prokuratura) ma papierki od dostawcy z takim wykazem więc usunięcie przez dostawcę danych po swojej stronie raczej nic nie zmieni. No ale to tylko moja logika która potrafi być pokręcona.

Ciekawe w jaki sposób owa Pani zechce udowodnić abonentowi łącza pomoc w wyrządzeniu szkody, bo samo bycie abonentem jest niewystarczające. :what:

O ile ta pani w ogóle wie, że reprezentuje Lex Superior. Na pełnomocnictwie od LS przekazującym jej sprawę jest ten sam podpis pana K. co na wszystkich innych pismach i też jest kserowany. Jeden z użytkowników na FB dzwonił na numer kancelarii podany w internecie i napisał, że jest to numer nieprawidłowy. Dzwonił też do OIRP w Gdańsku i zrelacjonował rozmowę tak - "Pani Z OIRP w Gdańsku. Powiedziała mi że podejrzewają że ktoś podszywa sie pod tego radcę prawnego bo nie ulega wątpliwości że żaden radca prawny nie wziąłby sprawy lex superior gdyby wiedział czym oni się zajmują."

krakow2000 napisał:
Teoretycznie mają na to dowód gdyż prokuratura ustaliła kto w tym czasie miał adres IP

Prokuratura ustaliła to w prawomocnie umorzonym postępowaniu, gdyż program zdobywający numery IP mógł popełnić błąd. A to oznacza, że IP mogło być wykorzystywane przez kogoś innego niż ten podejrzewany.

olk49 napisał:
Prokuratura ustaliła to w prawomocnie umorzonym postępowaniu, gdyż program zdobywający numery IP mógł popełnić błąd. A to oznacza, że IP mogło być wykorzystywane przez kogoś innego niż ten podejrzewany.

Mi chodziło o to iż mają dane danego adresu IP a to czy program był dobry/zły to inna sprawa. Mi się rozchodziło o to iż mimo usunięcia danych przez operatora nie znaczy iż nie mogą czegoś udowodnić skoro już wcześniej otrzymali dane od operatora.

@DOWN

Zapewne są kiepskimi ale są i stwierdzenie iż nie ma to jest cacy jest na wyrost :) też uważam iż niewiele da to Lex-owi w uzyskaniu "odszkodowania" ale dane mają mimo iż dostawca to wykasował i są raczej w pełni legalne i prawdziwe mimo usunięcia u dostawcy.

Ostatnia edycja:
krakow2000 napisał:
Mi chodziło o to iż mają dane danego adresu IP a to czy program był dobry/zły to inna sprawa.

Główny powód umorzenia wynika z tego, że nie da się stwierdzić z absolutną pewnością, że adres jest prawidłowo przypisany do IP. W związku z tym takie dane są kiepskimi dowodami.

Może i dane uzyskane legalnie, ale nie wiadomo czy adresy IP wysłane do prokuratury były dobrze powiązane z czasem naruszenia. Tak więc, nie ma pewności czy dane zebrane przez LS w ogóle dane mogły wiarygodnie identyfikować abonenta. Moim zdaniem nie.

Ciekawi mnie też sformułowanie na końcu pierwszej strony

"W przypadku bezskutecznego upływu wskazanego terminu sprawa zostanie procedowana w trybie pilnym...".

Pomijam, że to nie jest po polsku. Chodzi mi raczej, że nie jasno powiedziane "sprawa zostanie skierowana do sądu" czy coś, tylko "procedowana", co oznacza po prostu, że "zajmiemy się tym". Może nie chcą tak wprost grozić procesem?

A przy okazji - jak to jest z tymi danymi osobowymi w końcu? Czy przypadkiem Lex Superior nie przetwarza ich bezprawnie? Bo mieli zakaz, kiedy otrzymali je od prokuratury. A szczególnie teraz, kiedy sprawa jest umorzona?

Ostatnia edycja:
Otrzymałam trzecie pismo od Radczyni Prawnej , której LS udzielił pełnomocnictwa ostateczne, przedprocesowe. W dalszym ciągu proponowana jest kwota ugodowa 750 zł , gotowy blankiet przekazu - niestety zmienił się numer rachunku bankowego.

W necie znalazłam dane kancelarii owej pani .To ul. Hebanowa w Gdańsku i numery telefonów Stacjonarny 058 303 74 88 i komórka 607 285 843. czy zgadzaja się z przesłanym trzecim listem z Lexa? To pytanie do tych co takie pisma otrzymali.....może też zechca zadzwonić i może coś sie dowiedzą ....

Działo się coś dalej? Ja też bylem na policji złożyć zeznania, Internet na ojca, tak jak u Ciebie. Nie wiem co zrobić z kompem. Czekać aż go zabiorą? Nie tylko ja mam do niego dostęp. Podałem hasło do neta kolegom, działa bezprzewodowo, więc każdy mógł coś ściągnąć bez mojej wiedzy. Odbyła się może jakaś sprawa sądowa w tej materii?:o

Do Wiolonczela69 - napisałem w poście powyżej o próbie kontaktu z kancelarią. Na numer komórkowy również dzwoniono i odzywała się jakaś osoba mówiąca, że to pomyłka/numer prywatny.

Morgoth 12345- czytałam Twój post ale pytałam czy są to te same numery telefonów.Jestem z Gdańska i sprawdziłam w kilku miejscach min KRS ,Gdańscy Radcy Prawni itd i wszędzie są podane te dwa które umieściłam jako numery kancelarii tej pani..Czasem z nią w danych adresowych kancelarii występuje jeszcze inny radca chyba mąż Andrzej.Jedyne co dziwne że raz ul Hebanowa jest w samym gdańsku a w innym w Jagatowie /to taka miejscowość blisko obwodnicy Trójmiasta.

I jeszcze jedno skoro Gdańska OIRP przypuszcza że ktoś podszywa się pod ich członka to czemu tego nie sprawdzą. Może sama pani Magdalena powinna wydać jakieś oświadczenie. Przecież skoro powołuje się na umorzone prawomocnie śledztwo, straszy paragrafem który nijak się ma do sprawy /pomocnictwo ? współwina?/można o tym przeczytać w dzienniku internautów z stosownymi odnośnikami to chyba się ośmiesza jako radca i naraża swe dobre imię.....

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jonizator napisał:
Przyjechał policjant i pyta czy oglądałem film Wkręceni 2 i pokazuje wydruki imię i nazwisko i numer IP (internet jest w netii i na ojca,starszy Pan)że ściągałem film chyba to było w czerwcu 2014.Pyta jeszcze czy to ja ściągałem bo ojciec to pewno nic w temacie nie kuma...i czy tylko ja mam dostęp do komputera.
Ja mówię że nie pamiętam czy i kiedy oglądałem...wyznaczył termin żeby zgłości się w na komisariat w charakterze światka.
Co dziwne sprawdziłem kiedy Wkręceni 2 mieli premierę w polsce i okazuje się że w połowie stycznia 2015...a ja ściągnołem film może ze 2 miesiące temu.
Dodam że wcześniej przed wizytą policji żadnych pism nie otrzymałem...

Mój post tyczy się właśnie przypadku Jonizatora

działo sie coś dalej? bo mam taki sam problem

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Pany dostałem 3cie pismo od lexa sexa skan jutro zapodam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót