Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 4

• Autor wątku Autor wątku LeszsekS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jeśli ktoś MYŚLI iż taki program zrobi coś to się grubo myli. Popatrzcie na ten przykład o nieuczciwych sprzedawców przekręcających liczniki. Ludzie tracą znacznie więcej niż taki LS zarabia a i tak nikt nic z tym nie może zrobić.

Walka z takimi firmami jak LS itp. bez zmiany prawa jest jak walka z wiatrakami. Na zgliszczach 1 powstaje 2 innych (jak Hydra z Avengersów). Jeszcze długo będziemy słyszeli o tym i o podobnych sprawach. Niestety przez to nasze sądy zamiast zajmować się istotnymi sprawami muszą przesłuchiwać tysiące osób w sprawie domniemanego rozpowszechniania treści (mówię o firmach kierujących takie "pozwy" do sądów).

Politykom nigdy nie było szybko do zmiany prawa, oni zmieniają prawo szybko tylko tam gdzie mogą zarobić. Dopalacze = śmierć a LS i tym podobne = tylko nerwy. Tak więc nawet jeśli LS zniknie to pewnie od innej kancelarii dostaniemy pisma za "coś" i tak będzie się to błędne koło kręcić.

Ostatnia edycja:
To bardzo dobrze, ja sam być może będę wieczorem pisał maile do kilku osób. Ogólnie zastanawia mnie jakie osoby za tym stoją, w internecie ciężko o jakieś szczegółowe informacje, też do głowy mi wpadają różne teorie spiskowe...
Mało znaczący temat? Moim zdaniem o wiele ważniejszy niż jakieś dopalacze (dla mnie to była od początku papka propagandowa, po pierwsze substancje powiedzmy "zastępcze" były cały czas dostępne, a w jednej chwili pojawiła się burza w mediach, po drugie ktoś kto się ewentualnie zatruł wiedział co robi, sam sobie zaszkodził na własne życzenie, prawo nie działa wstecz więc w zasadzie, jeśli w chwili nabycia były one legalne, to przestępstwa nie było), natomiast copyright trollerzy, uderzają w ludzi wbrew ich woli, jest wątpliwe, czy ich działania są do końca zgodne z prawem oraz zasadami etycznymi, dla wielu ludzi taki list może wiązać się z mocnym stresem, słyszałem nawet o konfliktach w rodzinie, do tego jeśli płacili niewinni ludzie, to nie muszę pisać czym to jest.
damianoss życzę powodzenia i z zainteresowaniem czekam na relacje z działań.
Co do polityków, to właśnie mamy wybory, więc jest szansa, że zadziałają pod publiczkę :)

Ostatnia edycja:
No i dzisiaj też dostałem pisemko od tej "pani" i LS. Niedługo braknie mi ramek na oprawianie.

Pisz skargę na tego, pożal się Boże, radcę do Izby Radców Prawnych w Gdańsku.

Dziennik Internautów w aktualizacji do artykułu o radcy prawnym reprezentującym LS oświadczył, że z udało się skontaktować z panią Baraniecką i rzeczywiście ma ona z firmą umowę.

Jestem ciekaw, co powiedziała podczas tej rozmowy. Nie jestem radcą prawnym, ale przed podpisaniem umowy, zastanowił bym się z kim podpisuje umowę, poszukał bym informacji o tej firmie i jak był bym z prawa wykształcony to na pewno wyczuł bym ze ta firma nie jest w 100% uczciwa. Jestem ciekaw co kierowało tą panią do podpisaniem umowy z LS, pewnie wysokie zarobki, a znajomość prawa pewnie jej podpowiedziała ze firmę LS tak szybko nie zlikwidują gdyż polskie prawo jest jakie jest, a jacyś naiwni ludzie na pewno zapłacą szczególnie jak zobaczą że to list od radcy prawnego. Ryzykuje tylko tymi skargami które zaczną wysyłać na nią wkurzeni ludzie do Izby Radców Prawnych.

tyniecdg napisał:
Nie jestem radcą prawnym, ale przed podpisaniem umowy, zastanowił bym się z kim podpisuje umowę, .

Widać na pewno dobrze się zastanowiła i wie co robi.

densi22 napisał:
Widać na pewno dobrze się zastanowiła i wie co robi.
(troche dziwnie cytować samego siebie)..z drugiej strony- mówiąc cyniczne- to ciekawy model działalności- absorbują system sądowniczy dla własnych korzyści. a grubsze sprawy nie są rozstrzygane......to tak ,jak bym poszedł do hipermarketu,ukradł bułke ,przeszedł przez bramki,pracownicy ochrony za sprawą dyspozycji z monitoringu-zatrzymują mnie celem wyjaśnień -a w tym czasie-moi ustawieni koledzy ,wynoszą z tego samego sklepu laptopy i inny kosztowny towar,korzystając z tego ,że pracownicy działu ochrony są zajęci przesłuchiwaniem "złodzieja bułeczki" ...Żyć nie umierać.

Ostatnia edycja:
Witaj w realnym świecie gdzie cuda przestają być cudami a stają się codziennością. Skarga złożona jak by kto chciał to BARANIECKA MAGDALENA GD/GD/1500 - to ta pani radca. Dodzwoniłem się do niej ale powiedziała tylko iż zajmuje się sprawą i nie ma nic więcej do powiedzenia, się rozłączyła.

Skoro ciągle się sprawą zajmuje to raczej wie na co się pisała i albo ważniejsze są dla niej pieniądze niż reputacja albo jest pewna swego i przekonana o pełno prawnym działaniu. Pożyjemy, zobaczymy.

Ostatnia edycja:
Ja bym odpowiedział, a ja zajmę się panią do skutku.

Ciekawe ile będzie tych wezwań od LS. Może niedługo będzie jakieś przedwyrokowe albo przedwięzienne:)

Krakow2000, czy mógłbyś wskazać skąd miałeś dane kontaktowe?

Ciekaw jestem co odpowie Izba Radców Prawnych bo napisałem do nich tą skargę (pierwszy raz w życiu) bo w necie są różne sprzeczne informacje na temat tej pani. Pozostaje wielką zagadką ;). Czy się dodzwoni ktoś czy nie niczego to nie zmieni bo takie osoby zwykle odkładają słuchawkę i nie rozmawiają na ten temat a częste telefony z jednego numeru mogą zostać uznane za nękanie.
Zobaczymy jak do sprawy ustosunkuje się izba radców bo pewnie nie tylko ja napisałem z zapytaniem/skargą o tą panią a jak więcej takich zapytań/skarg będzie to pewnie się tą sprawą zainteresują (tak podpowiada logika ale prawo polskie nie wie co to logika).
Morgoth12345 - na niektóre pytania się nie odpowiada ;) z pewnych względów.

Ostatnia edycja:
Radekor napisał:
Ciekawe ile będzie tych wezwań od LS. Może niedługo będzie jakieś przedwyrokowe albo przedwięzienne:)
Pewnie w następnych zamiast "przedsądowe" użyją słowa "ostateczne" albo "definitywne" wezwanie do zapłaty, przed rozprawą sądową, albo jakiś innych synonimów, żebyśmy się nie nudzili ;). A tak na serio też myślałem żeby napisać skargę, ale listy są do mojej mamy nie do mnie, a ona na razie to olewa i czeka na rozwój sytuacji, jedyny odzew to napisałem im po pierwszym liście odpowiedz wzór pobrałem chyba z tej strony, lecz nie podziałało mimo ze napisane było ze kolejne listy uznam za nękanie, i zgłoszę sprawę na policję.

Jak czytam, wątek zaczyna odbiegać od meritum tematu, czyżbyście dążyli do jego zamknięcia?

Ja jutro wysyłam skargę.

Pytanie mam, wiem, może padła już odpowiedź, ale proszę wybaczyć, tyle stron...
Proszę mi odpowiedzieć, jak LS ma zamiar udowodnić i wygrać sprawę cywilną, skoro (z tego co mi wiadomo) dysponują jedynie adresem IP wyłapanym przez bublowaty programik (wg oceny biegłego) i nie potrafią nawet skutecznie przekonać Prokuratury, aby wszczęła postępowanie karne? Dodając, że rzekome wielkie przestępstwo miało miejsce 18 miesięcy temu...

yorkfield25 napisał:
... jak LS ma zamiar udowodnić i wygrać sprawę cywilną, skoro (z tego co mi wiadomo) dysponują adresem IP wyłapanym przez bublowaty programik (wg oceny biegłego)? ...
To nie jest pytanie do użytkowników FP.

yorkfield25 ,
W praktyce w tym przypadku, czy to w postępowaniu karnym czy cywilnym udowodnienie bez zeznań świadków lub twojego przyznania się do tego, że taki utwór udostępniałeś, wskazanie twojej winy jest praktycznie niemożliwe. Było to wałkowane setki razy.

Jedno namierzenie udostępniania może powodować kolizje w czasie. Program śledzący powinien być zsynchronizowany z infrastrukturą operatora, by zniwelować ryzyko takiej kolizji. Natomiast, gdy więcej razy udostępniano utwory z danego łącza istnieje większe prawdopodobieństwo, że zrobił to świadomie jakiś użytkownik tego łącza. Do takich abonentów zapewne teraz trafiają pisma.

Mimo wszystko, nie widzę żadnych szans, by bez przyznania się do tego, że utwór udostępniałeś mógłbyś zostać uznany za winnego.

Tak więc pisma będą wysyłać, kolejni się przestraszą, zapłacą... i tak w kółko. Do tego zawsze można pozyskać kolejne dane i dalej prowadzić proceder, dopóki prawo na to pozwala.

Ostatnia edycja:
Czytajcie co odpisał Kwiatkowski do DI. ***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót