Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 4

• Autor wątku Autor wątku LeszsekS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
No i właśnie oto mi chodzi należy np do T mobile i to z nimi podpisał umowe a nie z Orange jako odbiorcy sieci kto od kogo kupuje czy wypozycza kabel mnie nie interesuje. Więc jeśli prokuratura pyta to dostaje odpowiedż że p Kowalski ma numer IP taki a taki i ma podpisaną umowę z T mobile i chyba to powinno być w pismach Lexa./konkretny dostawca z którym odbiorca ma podpisaną umowe/

Minęło już kilka miesięcy. Ponawiam pytanie. Czy jest na forum ktoś komu LS wytoczyło process? Ewentualnie ktoś kto ma informację na temat innych osób, którym LS wytoczyło jakikolwiek process cywilny? Cały czas trwa dyskusja więc ciekawi mnie czy tak naprawdę stało się już coś konkretniejszego?

Po za trzecim listem od p radcy to nic.Nikt nic nie wie o pozwach i procesach.przynajmniej w moim otoczeniu i na innych forach w których uczestnicze...

wiolonczela69 napisał:
No i właśnie oto mi chodzi należy np do T mobile i to z nimi podpisał umowe a nie z Orange jako odbiorcy sieci kto od kogo kupuje czy wypozycza kabel mnie nie interesuje. Więc jeśli prokuratura pyta to dostaje odpowiedż że p Kowalski ma numer IP taki a taki i ma podpisaną umowę z T mobile i chyba to powinno być w pismach Lexa./konkretny dostawca z którym odbiorca ma podpisaną umowe/

Nie chcę się rozpisywać ale NIE MUSI to tak na skróty. Umowę podpisałeś z T-Mobile ale wszelkie dane przechowuje Orange i to ona udziela odpowiedzi prokuraturze. Prokuratora nie interesuje czy twoje IP jest od UPC, T-Mobile czy Kukułeczki jego interesuje adres IP i kto go miał w danym momencie. Nie będę się rozpisywał bo to nie temat w tej sprawie. Wujek google ci pomoże albo zadzwoń do dostawcy i zapytaj.

Co do innych procesów to:
Lex ostatnie pismo pani radca i nic więcej nikt nie dostał. LS nikomu nie wytoczyło procesu i na 99% tego nie zrobi bo nie mają najmniejszych szans na wygraną. Oni straszą bo jak KTOŚ już tu pisał pierwsze pismo było "przedprocesowym" a nie wysyła się trzech pism każde przedprocesowe i każde w tej samej sprawie, tej samej kwocie tylko o numerze konta innym. Jak by mieli dowody nie wysyłali by tylu pism tylko od razu skierowali sprawę gdzie trzeba i żądali pełnej kwoty o której mowa w piśmie.
Co do innych to w moim przypadku byłem np. przesłuchiwany nie tak dawno jako "świadek" o rzekome rozpowszechnianie jakiegoś filmu ale to za wcześnie aby jakiekolwiek pismo otrzymać od kogokolwiek.

Ostatnia edycja:
A ja myślę że następne pismo będzie w stylu "PISMO PROCESOWE" gdzie będzie już jakieś pseudo pismo do sądu w sprawie cywilnej, będzie zastraszanie, że już zaraz będzie proces i każdy będzie miał 1 lub 2 dni do tego by LS się wstrzymał:)

A no i będzie powołanie, że wytaczają proces na podstawie postępowania wyjaśniającego, które teraz jest bardzo ważnym elementem w śledztwie:P

Co jak co ale Samara w filmie The Ring jak powiedziała przez telefon, że "masz 7 dni" to przynajmniej sprawę po 7 dniach załatwiała do końca:):brawo:

PS. Co jak co ale trzeba im przyznać, że namieszali nam w głowach, bo widzę, że ludzi na forum w tej sprawie rośnie i tak jesteśmy zastraszeni i wkurzeni, że co chwilę nowe wątki wymyślamy:P:mad:

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Prokuratury może nie interesuję od kogo mam internet. ale mnie tak skoro Lex pisze mi że od UPC innym żę z Netii czy Orange. Nie ma innych sieci na ich pismach? Nie mogę mieć napisane że z Orange skoro mam umowę z innym /to się po prostu nie zgadza z stanem faktycznym/. I poszukałam w google jest napisane że Orange nie jest już monopolistą i pozostałe sieci są od niej niezależne np w ogóle nie wymieniana Vectra...

Jak pisałem, piszą iż masz z Orange bo Orange dostarcza usługę a to iż ty kupujesz tą usługę od "pośrednika" to nie zmienia faktu iż ciągle Orange jest świadczeniodawcą usługi internetu.
Nie wiem jak się mają sieci kablowe więc o Vectra się nie wypowiem, może też korzystają z kabli UPC. Netia ma w większości miast własną infrastrukturę jak UPC.

Pisma są i będą rozsyłane bo firmy na pytanie prokuratury MUSZĄ odpowiedzieć i prokuratura jak pisałem nie dostaje informacji iż masz internet np. z T-Mobile tylko widzą "Orange". LS mając wgląd do akt też widzi Orange a nie T-Mobile (tak sądzę, nie miałem wglądu w akta ;) ).

LS będzie działać puki się im nie zabroni i mogę się założyć iż nie raz jeszcze "nowi" dostaną pisma od nich bo nie ucina się łba kurze znoszącej złote jajka. Jak to mawiał mój nauczyciel "Puki coś nie jest zabronione jest legalne" więc i LS w teorii działa legalnie.

No nie wiem czy działa legalnie.
Przetwarzają dane osobowe choć Prokurator się na to nie zgodził.
Kłamią, straszą, piszą bzdury a to chyba nie jest legalne.

Witam, założyłem konto specjalnie pod tę sprawę.
Dostałem w czwartek polecony ale nie było mnie w domu, mam awizo. Od razu mnie coś się nie podobało bo awizo to z Poczty Polskiej to ja chyba z 10 lat nie widziałem albo i dłużej. Po numerze doszedłem do tego, ze to liścik z "nowej serii" "propozycji" Lex Superior. Przeczytałem chyba wszystko w tym temacie i mam mętlik, bo są dwie szkoły:
1. Odebrać koniecznie i odpisać, ze nie naruszaliśmy ich praw itp...
2. Absolutnie nie odbierać i olać sprawę.
Nie chcę popełnić jakiegoś błędu na początku "drogi", ale skłaniam się do odebrania listu chocby po to by wiedzieć czy coś rzeczywiscie na mnie mają (choc nie wiem czy to nie wał pt: podaj nazwę pliku, ty go sciagasz by zobaczyć czy go widziałeś, a oni juz na to czekają i rejestrują dowody ;)
Co sądzicie?

yorkfield25 napisał:
No nie wiem czy działa legalnie.
Przetwarzają dane osobowe choć Prokurator się na to nie zgodził.
Kłamią, straszą, piszą bzdury a to chyba nie jest legalne.

Jest przeciwko nim prowadzone postępowanie przez odpowiednie organy państwowe w tej sprawie (wykorzystanie danych). Puki nie będzie "wyroku" puty działają "legalnie". Mogą kłamać, straszyć i pisać bzdury bo nikt im tego nie zakazał więc w teorii wszystko jest "legalnie" a to czy jest to uczciwe to inna kwestia.

Czy odbierać pismo czy nie to już zależy od ciebie, sam musisz zdecydować ja odebrałem, odpisałem i nic to nie dało, dostałem trzecie pismo. Ktoś nie odebrał a i tak dostał kolejne pismo. Ktoś odebrał nie odpisał i tak dostał pismo. LS już dawno ma twoje dane i nie musi ci nic udostępniać aktualnie.
Sam musisz zdecydować.

Ostatnia edycja:
krakow2000 napisał:
Czy odbierać pismo czy nie to już zależy od ciebie, sam musisz zdecydować ja odebrałem, odpisałem i nic to nie dało, dostałem trzecie pismo. Ktoś nie odebrał a i tak dostał kolejne pismo. Ktoś odebrał nie odpisał i tak dostał pismo. LS już dawno ma twoje dane i nie musi ci nic udostępniać aktualnie.
Sam musisz zdecydować.

Raczej odbiorę. Widziałęm skany najnowszej "propozycji" i jest już dość dobrze zredagowana (wycięto groźby i bełkot z interpelacji sejmowych) i nawet jest prawdziwy prawnik który się tym zajmuje. Podejrzewam, ze grunt pali się im pod nogami i chcą swoją bazę "spieniężyć" poprzez EPU (tzw e-sąd): dostać klauzulę i sprzedać dług jakiemuś 'krukowi" za 10%. Nie sądze by mieli czas na prawdziwe sądy (mieszkam po drugiej stronie kraju) więc mogą polować na osoby które z róznych powodów nie odbierają listów i mają dużą szansę na uprawomocnienie się sądowego nakazu zapłaty (poprzez nie wniesienie sprzeciwu).
Kolejną przesłanką, że chcą użyć sądów jest to, ze w nowej "transzy" nie bawią się w zwykłe listy tylko slą listy z potwierdzeniem odbioru (potrzebne do wniosku). Z tego co wiem (jesli jestem w bledzie proszę o poprawienie), powód jest obowiązany dołączyć dla sądu ewentualną moją odpowiedź. Sądze, ze w takim postępowaniu gdzie zobowiązanie wynika z deliktu kategoryczna odpowiedz pozwanego, ze tego nie dokonał jest znaczącą przesłanką by tzw e-sąd przekazał sprawę do zwykłego sądu. Choc oczywiscie LS mogą zrnąć głupa, ze nic nie dostali, ale to już jakaś sytuacja zmuszająca ich do podejmowania bardziej ryzykownych kroków.

BTW: porównując skan z tego forum to od 29 lipca do 7 sierpnia wysłali 2335 wezwań (o ile lecą z numerem nadania po kolei )

Ostatnia edycja:
Froom napisał:
Podejrzewam, ze grunt pali się im pod nogami i chcą swoją bazę "spieniężyć" poprzez EPU (tzw e-sąd): dostać klauzulę i sprzedać dług jakiemuś 'krukowi" za 10%.
Do e-sądu kwalifikują się sprawy w rodzaju nie zapłaconych rachunków, kredytów itd. gdy istnieje podstawa w postaci np. umowy.

Możliwe, że firma rozpatrywała kwestię sprzedaży bazy danych zgłaszając ja do rejestracji w GIODO. Jednak w tej sprawie GIODO dostało dużo skarg od osób, które były adresatami korespondencji od firmy co zdaje się, że zahamowało kwestię rejestracji bazy danych. W każdym razie nie ma informacji, by do rejestracji doszło.

Nie sądze by mieli czas na prawdziwe sądy (mieszkam po drugiej stronie kraju) więc mogą polować na osoby które z róznych powodów nie odbierają listów i mają dużą szansę na uprawomocnienie się sądowego nakazu zapłaty (poprzez nie wniesienie sprzeciwu).

List z sądu i od firmy to dwie bardzo różne przesyłki. Różniące się choćby tym, że przesyłek sądowych nie dostarcza poczta.
Nad odebraniem korespondencji firmowej można się zastanowić. Natomiast korespondencja sądowa da się odróżnić, od tej pierwszej i ją lepiej odebrać.

Dokumenty z sądu nie będą częścią korespondencji z żadnej firmy.

olk49 napisał:
Do e-sądu kwalifikują się sprawy w rodzaju nie zapłaconych rachunków, kredytów itd. gdy istnieje podstawa w postaci np. umowy.

tu piszą
Konieczne elementy uzasadnienia pozwu w EPU:
1. Wskazanie podstawy faktycznej dochodzonego roszczenia pieniężnego a więc jego źródła. Należy wskazać, czy jest to umowa (np. sprzedaży, najmu lokalu, pożyczki, dzierżawy, zlecenia, o roboty budowlane, o dzieło), czy też czyn niedozwolony (a więc wynika np. z przestępstwa popełnionego przez pozwanego na szkodę powoda), czy też ewentualnie bezpodstawne wzbogacenie pozwanego.
(...)
7. W przypadku gdy źródłem żądania pozwu jest czyn zabroniony, należy zwięźle go opisać ze wskazaniem czasu i miejsca zdarzenia. Jeżeli toczyło się w tej sprawie postępowanie karne czy też w sprawach o wykroczenia, to należy wskazać ten fakt, podać sposób jego zakończenia oraz sygnaturę akt sprawy sądowej czy prokuratorskiej.
https://www.e-sad.gov.pl/Subpage.aspx?page_id=22

Sprawa została umorzona przez prokuraturę więc NIE BARDZO mają co wskazywać odnośnie winy tego czy tamtego. Czyn niedozwolony też muszą udowodnić, samo pisemko z firmy oraz informacja firmy iż ten i ten korzystał wtedy i wtedy nie daje podstaw do takowego wszczynania sprawy (chociaż powództwo cywilne... ale to koszty dla nich) a wskazać akt nie wskażą bo przecież sprawa została umorzona a ich program został określony mianem "niewiarygodnego". Pozostaje im powództwo cywilne ale to są koszta a skoro do tej pory nie wnieśli sprawy znaczy iż albo mają słabe dowody albo nie chcą ryzykować straty pieniędzy.
Nie strasz ludzi e-sądami bo może ja czy inni rozumieją o co ci chodzi ale może się trafić Kowalski który przestraszy się e-sądów i zapłaci im.

E-SĄDÓW nie będzie, jak będą na pewno PIERWSI się o tym dowiemy a obecnie nie ma co straszyć takimi sprawami i nie przejmujcie się iż ktoś pisze o Kruku, długach i e-sądach bo to zwykłe "straszenie" (zamierzone czy nie).

Ostatnia edycja:
krakow2000 nie straszę tylko próbuje przewidzieć następny krok LS. Nie jestem, jak sugerujesz, jakimś trollem co ma im kasę nabijać. Wręcz przeciwnie, nie sądze by płacenie miało sens (nie wiemy czy są umocowani odpowiednio i czy w ogole prawnie to kogokolwiek zabezpiecza).
Jesli maja skorzystać z sadów to będzie to własnie e-sąd bo mozna tam przesłąć hurtowo tysiące pozwów i liczyć ze coś się na slepo złowi.
Co do umorzenia to na dwoje babka wróżyła bo sprawa cywilna jest szersza niż karna i mogą skutecznie argumentować, ze umorzenie sprawy karnej w tym przypadku nie przesądza jednoznacznie o dowodach wskazujacych na naruszyciela.

W sprawie cywilnej to oni muszą udowodnić mi winę. Ze to ja konkretnie ja siedziałam przed komputerem i upowszechniałam ich filmik.Ciekawe jak to zrobia? Byli u mnie w domu?Mieli kamerę. Adres IP nawet Mac karty sieciowej to za mało :D:D Sąd w sprawie cywilnej na pewno też sie dowie że odpowiednie służby państwowe nie podjeły żadnych działań i prawomocnie umorzyły postępowanie.
E-sądy proszę Froom przeczytaj wczesniejsze posty... sprzeciw i tyle. A założenie sprawy w tym sądzie też ich będzie kosztować...

Froom napisał:
krakow2000 nie straszę tylko próbuje przewidzieć następny krok LS. Nie jestem, jak sugerujesz, jakimś trollem co ma im kasę nabijać. Wręcz przeciwnie, nie sądze by płacenie miało sens (nie wiemy czy są umocowani odpowiednio i czy w ogole prawnie to kogokolwiek zabezpiecza).
Jesli maja skorzystać z sadów to będzie to własnie e-sąd bo mozna tam przesłąć hurtowo tysiące pozwów i liczyć ze coś się na slepo złowi.
Co do umorzenia to na dwoje babka wróżyła bo sprawa cywilna jest szersza niż karna i mogą skutecznie argumentować, ze umorzenie sprawy karnej w tym przypadku nie przesądza jednoznacznie o dowodach wskazujacych na naruszyciela.

Dla tego użyłem "" nie nazwałem cię trollem i nie miałem takowego zamiaru po prostu napisałem iż KTOŚ może twoją wypowiedź odebrać inaczej niż miałeś w zamiarze (tak jak ty moją) i zapłaci LS-owi. Wysłanie HURTOWE pozwów też nie jest im na rękę bo od każdego muszą uiścić opłatę 5% lub 10% wnioskowanej kwoty (nie pamiętam dokładnie) więc składając hurtowo i licząc na złowienie kilku nie bardzo im się kalkuluje. Po prostu jak ktoś coś pisze to starajcie się tak aby inni się nie bali bo nie każdy czyta ze zrozumieniem lub jest tak "leniwy" iż nie poczyta kilka stron wstecz ;) ja bym bardziej stawiał na jakieś ponaglenie od tej "pani" radcy co się w trzeciej fali podpisywała lub straszenie typu "oddamy sprawę firmie windykacyjnej/komornikowi" i nawet jeśli "straszą" to pewnie znowu znajdą naiwnych którzy zapłacą.

Ostatnia edycja:
opłata w e-sadzie to 1,25% (nie mniej niż 30 zł) co oznacza ze takowy koszt dla wniesienia o 3K, co niby stracili, to ledwie 7 listów poleconych. :D
W tym własnie kontekscie jestem za tym by jednak im odpisać, niech wiedzą, ze nie ma szans ze np. siedzę w Londynie i nie odpowiem na zawiadomienie z sądu.

Tylko ja ci mówię iż możesz odpisać lecz nic to ci nie da bo co byś im nie napisał i tak pismo automatycznie dostaniesz. W tym samym czasie i DOKŁADNIE TO SAMO dostali ci co odpisali i ci co nie odpisali. Bełkot jaki zamieszczają jest tylko po to aby "wyglądało" wszystko tak jak powinno.
Dodatkowo jeśli pozwą cię w e-sądzie to możesz zrobić dokładnie to samo w stosunku do nich. Ja twierdzę iż o e-sądach będziemy mówić jak ktoś dostanie wezwanie. Na chwilę obecną jest to wprowadzanie niepotrzebnego zamętu do głowy ludności cywilnej. E-sąd działa jak straszydło bardziej niż Kruk ;)
To iż siedzisz w Anglii nie znaczy iż na pismo nie możesz odpowiedzieć. Na pozew w e-sądzie możesz odpowiedzieć nie ruszając się z domu ze swojego wygodnego fotela a to iż jesteś za granicą i nikt nie odbiera twoich pism sądowych to tylko i wyłącznie działa na twoją niekorzyść. Pismo nieodebrane z sądu chyba po 14 dniach od doręczenia uważa się za dostarczone nawet jeśli go nie odbierzesz (ktoś gdzieś to w tym temacie pisał, nie wiem tylko co do ilości dni).

Takich firm jak LS nie obchodzi czy siedzisz w UK, Iraku, Pracujesz dla ISIS czy co tam robisz, oni wysyłają masowo licząc iż na 100 jeden czy dwóch zapłaci bo się wystraszą a twoją odpowiedź pewnie wsadzają do kosza nawet nie czytając. Jeśli jesteś pewny iż nie udostępniałeś nic, nie płać. Jeśli jesteś pewny iż nikt z twoich domowników nie udostępniał, nie płać. Jeśli udostępniałeś, format dysku, nie płać i mów iż nie udostępniałeś.

Ostatnia edycja:
Tak jak pisałem wcześniej - sam fakt, że do tej pory żadnych pozwów nie ma ostatecznie potwierdza, że LS w ogóle nie będzie nikogo pozywać.

Ostateczne wezwanie przedsądowe dostałem 29 lipca. Miałem 3 dni na odpowiedź, bo inaczej "natychmiastowo i priorytetowo" się mieli mną zająć. No i...? Coś im nie wychodzi :P

Zakładam, że teraz po prostu zabiorą się za wysyłanie pism tym, którym jeszcze nie słali. Pewnie sobie podzielili tak ludzi na grupy. I teraz kolejnym będą wysyłać jedno, drugie, trzecie... Tak w kółko.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót