Otrzymałem list z poleceniem zapłaty

• Autor wątku Autor wątku michallla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
KasiaKE napisał:
Do Ovix.
Drogi kolego jesli czujesz taka potrzebe aby placic kancelarii to plac i nie strasz ludzi zatrzymaniami i rekwirowaniem sprzetu bo nawet nie wiesz jaka jest u niego sprawa.moze szerzyl pedofilie.

nie ma się co irytować :-)
osoby wciągnięte w tę sprawę (ot. np. rozmówcy tego wątku) to inteligentni ludzie więc... będziemy grypsować z znakomitym gronie ;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Kwestia firmy dostarczającej Internet, ma chyba drugorzędne znaczenie, gdyż firma ***, która od kilku lat monitoruje Internet i zbiera numery IP użytkowników sieci p2p, nie patrzy na dostawcę Internetu. Oni po prostu tworzą swoją bazę danych użytkowników sieci p2p.
Następnie *** oferuje wszystkim chętnym odpłatny dostęp do tych danych. *** zawierając umowę z jakimś właścicielem praw autorskich, tym samym daje mu dostęp do swojej ogromnej bazy danych z kilku lat, w której są dane, kto przez ostatnie lata, w konkretnym kraju, pobierał/udostępniał film np. Spider-man, lub jakikolwiek inny film, w zależności od tego o jaki film i o jakiego właściciela praw autorskich akurat chodzi. A dane osób pobierających/rozpowszechniających dany film przez ostatnie powiedzmy 2 lata na terenie Polski, to np. 100tys. numerów IP.
Nie wydaje się też, by *** przekazywał kontrahentowi numery IP starsze niż 2 lata, bo takie dane są raczej bezużyteczne, przynajmniej u nas – zdaje się w Polsce dostawca Internetu ma obowiązek trzymać logi z ostatnich 2 lat (czyli starszych IP, nie da się ustalić do kogo przynależały).
I jak *** i właściciel praw autorskich się dogadają, to wtedy wynajmują jakąkolwiek kancelarię prawną, ażeby swoim szyldem firmowała całe przedsięwzięcie (tj. zapewniała obsługę prawną przedsięwzięcia) i to jest biznes.

A czy wezwanie do zapłaty za Drogówkę ktoś już dostał?

U mnie zaraz 2mc jak otrzymałem pismo i jak na razie cisza, jak tu na forum :)

A właśnie, czy ktoś z tutaj udzielających się otrzymał więcej niż jedno wezwanie?

Jeśli dobrze myślę, w takim wypadku wygląda to tak, że dostając np. wezwania w sprawie pobierania z P2P trzech różnych filmów będą toczyć się trzy odrębne postępowania i w żaden sposób się to nie skumuluje?

Danielgda i PanSatyros, za Drogówkę czy za inny film?
Dopytuję o Drogówkę bo wysyłaniem wezwań do zapłaty za bezprawne udostępnianie tego filmu rzeczona kancelaria miała zająć się w ostatniej kolejności.

Dopytuję o Drogówkę bo wysyłaniem wezwań do zapłaty za bezprawne udostępnianie tego filmu rzeczona kancelaria miała zająć się w ostatniej kolejności.

Z ciekawości zapytam: Skąd ta informacja? Zamieścili gdzieś jakąś rozpiskę odnośnie tego kiedy i za jakie filmy zamierzają ścigać?

Na jednym z portali wyczytałam w artykule z początku lipca, że prokuratura prowadzi postępowania w sprawie rozpowszechniania czterech polskich filmów i że właśnie wpłynął do niej wniosek w sprawie piątego - "Drogówki". A te poprzednie to jak powszechnie wiadomo: "Czarny czwartek", "Obława", "Last minute" oraz "Być jak Kazimierz Deyna".
Inna kancelaria reprezentuje natomiast producenta "Witaj w klubie" i "Najwyższy wyrok".

To chyba tyle. Na razie.

rojal napisał:
Otrzymałem listem poleconym.Chodzi o udostępnienie starych filmów na Chomiku nagranych z TV.Do tego jakiś wykaz filmów z którymi nie miałem nic do czynienia.
Co mam robić?
też dostałam od nich to samo pismo. łączna wartość utworów 85000zł kwota polubownego załatwienia sprawy to 3000zł

Ciekawie mnie jakby się wytłumaczyła osoba która ma za kilka filmów postępowanie :)

Ludacris napisał:
Ciekawie mnie jakby się wytłumaczyła osoba która ma za kilka filmów postępowanie :)

"Nic o tym nie wiem\nie pamiętam"? *** Regulamin §9 *** Jeśli kancelariom takim jak ta z Warszawy rzeczywiście chodziłoby o sprawiedliwość, a nie o prosty zarobek na wystraszonych ludziach, to nie rozsyłali wezwań do pseudougody, która tak naprawdę nic nie daje a jest tylko ostrzeżeniem dla wszystkich, którzy coś naprawdę mają na sumieniu.

No może tylko dobre jest to, że skala tej akcji jest znakomitym straszakiem na wszystkich piracących. Chociaż... moim zdaniem kto piracił ten będzie piracił dalej, co najwyżej z P2P przerzuci się na coś innego.

Szkoda mi niewinnych ludzi, którzy dostają już któreś z kolei wezwanie, a takie przypadki są.

Ten temat zamykam, natomiast otwieram "Otrzymałem list z poleceniem zapłaty - 2 "

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót